Αντ. Γιαννικουρής: «Τα νησιά να μην αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων αλλά ως ισότιμες, αυτόνομες κοινωνίες»

Αντ. Γιαννικουρής: «Τα νησιά να μην αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων αλλά ως ισότιμες, αυτόνομες κοινωνίες»

Αντ. Γιαννικουρής: «Τα νησιά να μην αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων αλλά ως ισότιμες, αυτόνομες κοινωνίες»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1356 ΦΟΡΕΣ

«Παρών» στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα νησιά μας δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής Δωδ/σου Αντ. Γιαννικουρής

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή», ιεραρχεί τα σημαντικότερα προβλήματα αλλά και τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Δωδεκανήσου, μιλάει γι’ αυτά που φέρνει στην πολιτική σκηνή ως νέος άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά από μικρή ηλικία και τονίζει ότι, τα νησιά μας, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων, αλλά ως ισότιμες και αυτόνομες κοινωνίες.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον κ. Γιαννικουρή για τη βαριά κληρονομιά του θείου του, αείμνηστου Δωδεκανήσιου υπουργού, Τέλη Παυλίδη. Και όπως λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, οι συμβουλές που του έδινε είναι πολύτιμη κληρονομιά για τον ίδιο. Επιθυμία και δική του, όμως, ήταν να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα και έτσι πορεύεται.

Η συνέντευξη του κ. Γιαννικουρή:

«Παρών» είναι το σλόγκαν της προεκλογικής σας εκστρατείας σ’ αυτές τις εκλογές. Μπορείτε να μας το αναλύσετε; Τι θέλετε να δηλώσετε μ’ αυτό;

Το «Παρών» είναι μια λέξη που συμπυκνώνει τη διάθεση και τις προθέσεις μου, αλλά αποτελεί, πρωτίστως, στάση ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής και πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τον δήμο της Ρόδου και το Τεχνικό Επιμελητήριο, μέχρι τον θεσμικό μου ρόλο σε ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς όπως οι AHEPA, σε εθελοντικές οργανώσεις και κοινωνικές δράσεις.

Μεγάλωσα σε μία οικογένεια όπου η προσφορά προς διάφορους τομείς της κοινωνίας ήταν καθημερινότητα, οπότε ήταν αυτονόητο για εμένα να κινηθώ στην ίδια πορεία και να αφοσιωθώ σε αυτούς τους στόχους.

Κυρίως όμως, το «Παρών», είναι μία υπενθύμιση και μία υπόσχεση, προς όλους τους Δωδεκανήσιους. Πως θα βρίσκομαι εκεί! Ξέρετε, η σχέση με τους συμπατριώτες μου έχει παρελθόν, δεν ξεκίνησε με την ιδιότητά μου ως υποψήφιος βουλευτής.

Θα είμαι κοντά τους, επομένως, όχι μόνον τώρα, αλλά κι όταν θα σβήσουν τα φώτα, όταν περάσει η προεκλογική φρενίτιδα. Θα είμαι δίπλα τους το καλοκαίρι που ο τόπος μας σφύζει από ζωή αλλά και το χειμώνα, την εποχή που αναδεικνύεται η «άλλη πλευρά» της νησιωτικότητας.

Από τα 15 κύρια νησιά του συμπλέγματός μας, κατάγομαι από τα 4. Τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο και τη Σύμη. Η Δωδεκάνησος, λοιπόν, είναι το σπίτι μου, οι Δωδεκανήσιοι είναι η οικογένειά μου και τους οφείλω ακριβώς αυτό, να είμαι «Παρών»!

Ως πρόεδρος ενός θεμελιώδους φορέα, όπως το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζετε αρκετά καλά τα νησιά μας. Ποιο πιστεύετε, λοιπόν, ότι είναι το πρωταρχικό ζήτημα για τους νησιώτες;

Τα νησιά δεν είναι μόνο η ειδυλλιακή εικόνα ενός προορισμού θερινού τουρισμού. Η ζωή, όντας νησιώτης, ειδικά τον χειμώνα, δεν μοιάζει με την αναμνηστική καρτ-ποστάλ που έχουν οι Έλληνες της Ηπειρωτικής χώρας στο νου τους, είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Ως μόνιμοι κάτοικοι, αντιμετωπίζουμε σημαντικά ζητήματα και δυσκολίες στην καθημερινότητά μας, με αυτά να γίνονται ακόμα πιο αισθητά στα μικρότερα ακριτικά νησιά.

Η επαγγελματική μου ιδιότητα ως αρχιτέκτων μηχανικός διατηρώντας τεχνικό γραφείο εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά κυρίως ο θεσμικός μου ρόλος ως πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου την τελευταία πενταετία, έχει ως προαπαιτούμενο να έρχομαι αντιμέτωπος καθημερινά με τα προβλήματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από την κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί συνολικά το ΕΣΥ και οι Δομές Υγείας στα νησιά. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα υπάρχουν σημαντικά κενά ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα νοσοκομεία Κω και Ρόδου. Να σημειωθεί πως πρόσφατα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από το αρμόδιο υπουργείο, με σκοπό να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε ιατρούς για τη στελέχωση των δομών ολόκληρης της περιφέρειας. Προβλέφθηκε ακόμα και η συμμετοχή υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει εδώ και μήνες οποιαδήποτε τέτοια πρόταση, αλλά παράλληλα ο ίδιος ο πρόεδρός της, παραδέχτηκε δημοσίως την αναγκαιότητα για συμβολή των ιδιωτών ιατρών, μετά την επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα!

Είναι καιρός να ξεφύγουμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Το θέμα της υγείας ξεπερνάει τα κόμματα. Αποτελεί χρόνια παθογένεια, μιας ολόκληρης χώρας, που μας αφορά ΟΛΟΥΣ. Η αντιμετώπιση οφείλει και πρέπει να είναι υπερκομματική.

Μείζον θέμα συνιστά η υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών στους δήμους των μικρότερων νησιών, παρά τις ομολογουμένως τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά των υπηρετούντων υπαλλήλων. Βασικές υποδομές και εγκαταστάσεις σε ορισμένα νησιά είναι ανεπαρκείς, πολλές φορές ανύπαρκτες.

Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα. Μέσω της πολιτικής που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή έχουμε τα περισσότερα δρομολόγια από και προς τα Δωδεκάνησα.

Εντούτοις, θάλασσα, απόσταση και δυσμενείς -πολλές φορές- καιρικές συνθήκες, δημιουργούν την αίσθηση της «απομόνωσης» από την Ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, με επιπτώσεις τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές.

Τέλος, έντονο προβληματισμό δημιουργεί και η αρρυθμία που παρουσιάζεται στην αγορά εργασίας. Άνθρωποι απολύτως καταρτισμένοι, κυρίως νέα παιδιά, με τεχνογνωσία και εξειδίκευση, με πτυχία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και μεταπτυχιακές σπουδές, δυσκολεύονται να εργαστούν σε τομείς που ανταποκρίνονται στα προσόντα τους. Δεν υπάρχουν ανάλογες θέσεις να τους απορροφήσουν.

Αποτέλεσμα, οι νέες και οι νέοι να οδηγούνται στην αναζήτηση δουλειάς μακριά από τον τόπο μας και τα νησιά να χάνουν μέρος του πιο παραγωγικού αποθέματος της κοινωνίας. Δημιουργείται, κατά κάποιο τρόπο, ένα “brain drain” τοπικού χαρακτήρα.

Τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν τα σύνορα της χώρας μας και ταυτόχρονα τα σύνορα της Ευρώπης, γεγονός που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο τη σημασία τους και τον γεωστρατηγικό τους ρόλο. Δεν θα πρέπει όμως να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων, αλλά ως ισότιμες, αυτόνομες κοινωνίες.

Οι συνθήκες και οι τάσεις ερήμωσης που δημιουργούν τα σωρευτικά προβλήματα, οφείλουν και επιβάλλεται να αναταχθούν άμεσα, μέσα από τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης, κοινής και ολιστικής πολιτικής για τη νησιωτική Ελλάδα.

Εφόσον οι Δωδεκανήσιοι σας εμπιστευτούν να τους εκπροσωπήσετε στη Βουλή, ποια είναι τα θέματα που ιεραρχείτε ψηλά στην ατζέντα σας για να προωθήσετε;

Η έμπρακτη στήριξη της νησιωτικής χώρας είναι αυτό που υποχρεούται να απαιτεί αδιάκοπα ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Ζούμε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Αν προσθέσουμε και την ανασφάλεια που δημιουργείται λόγω της επί σειρά πολλών μηνών έντασης με την γείτονα χώρα, η ανάγκη ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου είναι, ίσως, πιο επιτακτική από ποτέ.

Για να επιτευχθεί μια αειφόρος και ρεαλιστική, μακρόπνοη λύση, απαιτούνται συνδυαστικές ενέργειες, από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο τουρισμός ως απλό δίπτυχο ήλιος-θάλασσα, δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό μέσον για τη βιωσιμότητα και ευημερία των περιοχών μας.

Απαιτείται μία εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης και τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση πιλοτικών και ολοκληρωμένων έργων, που να λαμβάνουν υπόψη και θα σέβονται το περιβάλλον και τα ευαίσθητα νησιωτικά μας οικοσυστήματα, καθώς και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Να δοθούν τα απαραίτητα εκείνα κίνητρα, κυρίως φοροελαφρύνσεις, ώστε τα Δωδεκάνησα να καταστούν πόλοι έλξης της επιχειρηματικότητας, πάντα με σεβασμό – ξανατονίζω - προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Η μέριμνα για πρόσθετα ειδικά μέτρα που θα αντισταθμίζουν το υψηλό μεταφορικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο κάτοικος και κατ’ επέκταση το υψηλότερο κόστος διαβίωσης που απορρέει από τη νησιωτικότητα θα πρέπει να είναι συνεχής. Ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο ενισχυτικών μέτρων, δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση αυτών των περιοχών έναντι της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αντιθέτως επιβάλλεται λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, ώστε να καμφθούν οι γεωγραφικές, φυσικές και οικονομικές ανισότητες που αναπόφευκτα προκύπτουν. Είναι κεκτημένα δικαιώματα μας, συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω του ταμείου ανάκαμψης, προκειμένου να επιτύχουμε την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών μας κοινωνιών.

Τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να απομειώσουμε το κόστος διαβίωσής μας. Να χρησιμοποιήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός ποιοτικότερου τουριστικού τομέα, μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Τα παραδείγματα είναι ήδη μπροστά μας. Η δική μας Χάλκη είναι αυτή που στάθηκε πρωτοπόρος, μέσω του προγράμματος GR-Eco Islands, ανοίγοντας νέους ορίζοντες οικονομικής δραστηριότητας και «πράσινης» επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις απασχόλησης.

Εν κατακλείδι, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω, πως επί προεδρίας μου στο Τ.Ε.Ε Δωδεκανήσου εκπονήθηκε μία πλήρης μελέτη την οποία υποβάλλαμε στον πρωθυπουργό, προτείνοντας την Κάσο ως το επόμενο GR-Eco Island.

Η Κάσος με τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα σε αφθονία, είναι έτοιμη να κάνει την ενεργειακή της μετάβαση προς ένα «έξυπνο» νησί πρότυπο, αειφόρο, σεβόμενο το περιβάλλον και φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ως νέος άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά, ποιο είναι το καινούργιο που φέρνετε στην πολιτική σκηνή και ζητάτε από τους συμπατριώτες σας να σας εμπιστευθούν;

Η παρουσία της νέας γενιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδρομής στην οποία έχει επιλέξει να πορεύεται η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε καίριες θέσεις και υπουργεία, σε νεότατους ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο απέδωσαν τα μέγιστα αλλά ανέδειξαν τη χώρα μας σε πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο.

Η πίστη προς τις ικανότητες των νεότερων επιβεβαιώνεται και από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με άνω του 50% των συμμετεχόντων να είναι κάτω των 45 ετών, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αποτελεί μομφή προς την παλαιότερη γενιά. Αντιθέτως, είναι μία επιλογή που σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας και την αλλαγή στάσης στην πολιτική.

Αλλά ας μην ταυτίζουμε το νέο μόνον με την ηλικία. Άνω του 50% των υποψηφίων συνολικά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας είναι καινούρια πρόσωπα χωρίς συμμετοχή μέχρι σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας για πρώτη φορά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και παράλληλα την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Άνθρωποι με πλούσια βιογραφικά και εξειδικευμένες γνώσεις, πολίτες καταξιωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, σκληρά εργαζόμενοι, που κινούνται στην αγορά και γνωρίζουν καλά τα ζητήματα του τόπου τους, τεχνοκράτες με νέες και καινοτόμες ιδέες, εκπρόσωποι σημαντικών φορέων, επιλέγουν να εμπλακούν με τα κοινά, με γνώμονα το να προσφέρουν στην πολιτεία και σκοπό να υλοποιήσουν το όραμα για μία σύγχρονη, ισχυρή, Ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Με όλα τα παραπάνω να συνθέτουν και τη δική μου υποψηφιότητα, δηλώνω ΠΑΡΩΝ στη πρώτη γραμμή της μάχης, εκεί όπου οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι συνεχείς. Εκπροσωπώ του παραγωγικούς φορείς, βασιζόμενος πρώτα απ’ όλα στην εμπειρία από την ως τώρα πορεία στους θεσμούς απ’ όπου υπηρέτησα, τις γνώσεις και την εξειδίκευσή μου.

Δεν είναι για μένα βιοπορισμός η πολιτική. Είναι το όχημα με το οποίο θα διεκδικήσω το μέλλον που ξέρω ότι μπορούμε να πετύχουμε και που πραγματικά αξίζουν τα Δωδεκάνησα, ο τρόπος να εισφέρω στο να γίνει πραγματικότητα η Ελλάδα του αύριο. Πιστεύω πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένας νέος άνθρωπος που θέλει και μπορεί, δεν γίνεται να μην συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτήσουμε για τον αείμνηστο Δωδεκανήσιο υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σας μετέδωσε με τα οποία πορεύεστε κατά την προεκλογική περίοδο και θα υιοθετήσετε και στη Βουλή, εφόσον εκλεγείτε;

Πραγματικά αν η λέξη ΠΑΡΩΝ είχε πρόσωπο, αυτό θα ήταν ο Αριστοτέλης Παυλίδης.
Ο αείμνηστος θείος μου είναι ο πολιτικός που όχι απλώς αφιέρωσε τη ζωή του στα Δωδεκάνησα, η ζωή του ΗΤΑΝ τα Δωδεκάνησα!

Ξέρετε, ο Τέλης ο Παυλίδης, υπήρξε ένας πραγματικά χαρισματικός άνθρωπος για τον οποίο τρέφω απέραντο θαυμασμό. Χιλιάδες Δωδεκανήσιοι συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως από την πολιτική τους ιδεολογία, μνημονεύουν το όνομά του με εκτίμηση και σεβασμό. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι διόλου εύκολο αυτό. Είναι κάτι που το κατακτάς με την εν γένει στάση σου στην πολιτική και στη ζωή.

Η «δύναμή» του ήταν η ουσιαστική σχέση που είχε χτίσει με τους συμπατριώτες του. Δεν υπήρχε νησιώτης που να μην θυμόταν με το μικρό του όνομα. Δεν υπάρχει νησί, χωριό ή βραχονησίδα που να μην είχε επισκεφθεί ξανά και ξανά, δεν υπήρχε περίπτωση να μην προστρέξει όπου τον είχαν ανάγκη μη λογαριάζοντας θύελλες και μποφόρ.

Όλα αυτά επανέρχονται ως διηγήσεις και συγκινητικές ιστορίες στις περιοδείες μου κατά την προεκλογική περίοδο, δίνοντάς μου την αίσθηση ότι τώρα, που δίνω τον δικό μου αγώνα, είναι παρών.

Δεν ξεχνώ ότι το όνομά του θείου μου είναι βαριά παρακαταθήκη. Υπήρξε πάντα ο καθοδηγητής μου και οι συμβουλές του αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά. Θέλω όμως να πολιτευτώ και να αναμετρηθώ με τις δικές μου δυνάμεις, να πορευθώ με βάση την δική μου κατεύθυνση και να αφήσω το δικό μου αποτύπωμα στη κοινωνία.

Κι αν κάτι ξέρω πως θα τον έκανε πραγματικά περήφανο, είναι αυτό ακριβώς. Είσαι το γένος Παυλίδη μου έλεγε. Αλλά είσαι Γιαννικουρής!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής