Κοσμάς Σφυρίου: Ψηφοφορία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πρόκειται για νέο πρόεδρο ή για άλλο κόμμα;

Κοσμάς Σφυρίου: Ψηφοφορία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πρόκειται για νέο πρόεδρο ή για άλλο κόμμα;

Κοσμάς Σφυρίου: Ψηφοφορία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πρόκειται για νέο πρόεδρο ή για άλλο κόμμα;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 896 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Κοσμάς Σφυρίου

Προχθές ψήφισαν 147.000 μέλη και φίλοι (που δέχθηκαν να γίνουν μέλη) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για την εκλογή του νέου προέδρου του.

Μία προσέλευση που θεωρείται ικανοποιητική, μια και πλησιάζει τον αριθμό μελών και φίλων, 172.000, που ψήφισαν για την εκλογή του κ. Τσίπρα, τον Μάη του 2022.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας, που ανέδειξε προπορευόμενο (με ποσοστό πάνω από 45 %) τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, επισημαίνω τα ακόλουθα:

1. Το κόμμα της «αξ/κής αντιπολίτευσης» ονομάζεται «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και από χθες προαλείφεται για νέος πρόεδρός του ο κ.Στ. Κασσελάκης.

Πιστεύω, πως όταν το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α - τον Ιούλιο του 2013 - έδινε τίτλο στο κόμμα «Ριζοσπαστική Αριστερά», ΕΝΝΟΟΥΣΕ αυτό τον χαρακτηρισμό. Και βέβαια πιστεύω, πως ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να «εκπέμπει» αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ας ανατρέξουμε στην πορεία του κ. Κασσελάκη στις Η.Π.Α, να δούμε τι εκπέμπει ο υποψήφιος που λίγο έλειψε να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με την πρώτη ψήφοφορία:

- Από το 2009 υπηρετεί στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και αναδεικνύεται ως ένα πρώτης τάξεως golden boy.

- Μετά εξελίσσεται ως πλοιοκτήτης (εφοπλιστής δηλαδή;) ιδρύοντας την εταιρεία Swift Bulk και μέχρι σήμερα διαχειρίζεται εφοπλιστικά (διεθνή;) κεφάλαια.

Το γεγονός, πως επί τρεις (3) τουλάχιστον εβδομάδες τα ελληνικά κανάλια τον προωθούν «με χίλια» - με προκλητικό τρόπο - και προσπαθούν να τον επιβάλουν, ίσως δεν έχει καμιά σχέση με τα εφοπλιστικά κεφάλαια…

Αποκτά πολιτική εμπειρία μπαίνοντας - από το 2008 - σε ομάδα υποστήριξης του αμερικανού υποψηφίου αντιπροέδρου Jo Biden (σημερινού προέδρου των Η.Π.Α).

Αυτή την εμπειρία την αξιοποιεί, με αρθρογραφία του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, και παίρνει θέση στα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα.

Απευθύνεται, το 2015, στους Έλληνες ομογενείς, όχι υποστηρίζοντας την ιδεολογία της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς», αλλά υποστηρίζοντας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (υποψήφιο - τότε - πρόεδρο της Ν.Δ.) και επικρίνοντας τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αν του έκανε - τότε - σχετική πρόταση ο κ.Μητσοτάκης, μια χαρά θα είχε ενταχθεί στη Ν.Δ… Τώρα, «αποκηρύσσει» τις γραπτές θέσεις του και κάνει τηλεοπτικά σόου «αριστεροσύνης»…

Να του αναγνωρίσω αυτή την εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» και να κατανοήσω το δικαίωμα του, να ενταχθεί στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλλά όχι και να φθάσει - από το πουθενά - με τον όποιο ρόλο έπαιξαν τα… εφοπλιστικά κεφάλαια και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν τα κανάλια, να γίνει - μέσα σε τρεις εβδομάδες (!) - πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Και θα μπορούσα να κατανοήσω, ότι η βάση του κόμματος - με την ψήφο της - αποφασίζει, να «γυρίσει σελίδα» και να καταργήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α της 10ετίας 2013 - 2023. Να μην πρεσβεύει δηλ. την ιδεολογία και τις θέσεις της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς», για να ιδρυθεί ένα άλλο κόμμα.

Όμως, να αποφασίσει το επικείμενο συνέδριο, ποιο κόμμα θα είναι, ποια η ιδεολογία του και ποιες οι πολιτικές θέσεις του.

Η ωνέα ηγεσία και οι σύνεδροι, που θα εκλεγούν, να δώσουν, επιτέλους, μια λύση στην διαμάχη - που χρονίζει και εξακολουθεί να «μαίνεται» - μεταξύ όσων θέλουν την λεγόμενη διεύρυνση (βλ. Αλέξης Τσίπρας) και όσων βάζουν ως προτεραιότητα την μη αλλοίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος (βλ. Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου κ.λπ).

Και αν σ’ αυτό τον υπαρκτό διαχωρισμό ο κ. Κασσελάκης ανήκει στην πρώτη ομάδα, άραγε, τι είδους κόμμα θα εισηγηθεί,στο συνέδριο, να ιδρυθεί; Μήπως παρεμφερές με το «Δημοκρατικό Κόμμα» των Η.Π.Α; (Από αυτό έχει τις πολιτικές εμπειρίες του).

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου