Μόνο κάποια από τα χάλκινα έργα τέχνης του γλύπτη Κώστα Νεοφύτου βρέθηκαν

Μόνο κάποια από τα  χάλκινα έργα τέχνης του γλύπτη Κώστα Νεοφύτου βρέθηκαν

Μόνο κάποια από τα χάλκινα έργα τέχνης του γλύπτη Κώστα Νεοφύτου βρέθηκαν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1674 ΦΟΡΕΣ

Εξιχνιάστηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, κλοπή έργων τέχνης σημαντικής εκτιμωμένης αξίας που είχε διαπραχθεί τον Απρίλιο του 2023 στη Ρόδο την οποία είχε αποκαλύψει η «Ροδιακή».

Πρόκειται για γλυπτά από ορείχαλκο μεγάλων διαστάσεων, που είχαν αφαιρεθεί με διάρρηξη από χώρο-εργαστήριο καλλιτέχνη.

Ειδικότερα, αστυνομικοί που διερευνούσαν την υπόθεση εντόπισαν προχθές τα αφαιρεθέντα γλυπτά, τεμαχισμένα και επιμελώς κρυμμένα σε χαράδρα.

Τα ανευρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στον δικαιούχο, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών συνεχίζεται.

Βρέθηκαν μόνο τα 2 από τα 15 έργα που εκλάπησαν
Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο συμπολίτης μας καλλιτέχνης κος Κώστας Νεοφύτου, επισήμανε ότι «πόνεσε η καρδιά του» αντικρίζοντας κομμένα τα δύο αυτά σπουδαία έργα του, τα οποία εκλάπησαν και βρέθηκαν πεταμένα σε χαράδρα του νησιού μας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι λείπουν ακόμα άλλα 13 έργα του, τα οποία είχαν κλαπεί σε προγενέστερο χρόνο και σημείωσε ότι ίσως αν δεν λείπουν κομμάτια από τα δύο αυτά έργα, τότε θα γίνει σχετική προσπάθεια να συγκολληθούν σε ειδικό εξειδικευμένο εργαστήριο των Αθηνών. Ευελπιστεί δε να εντοπιστούν και να συλληφθούν και οι δράστες της κλοπής αυτής.

Η κλοπή όπως είχε αποκαλύψει η «Ροδιακή», έγινε από τις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονταν τα έργα τέχνης και τα οποία ο καλλιτέχνης επρόκειτο να δωρίσει στη Ρόδο, μέσω μουσείου χάλκινων έργων που θα ετοίμαζε όπως ήταν το όνειρό του εδώ και πολλά χρόνια.

Πρόκειται για τον Ροδίτη γλύπτη, ο οποίος έχει χαρίσει έργα τέχνης που κοσμούν το νησί της Ρόδου, όπως τα τεράστια δελφίνια από χαλκό τα οποία βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης και πολλά άλλα.

Το γεγονός έχει καταγγελθεί ήδη στις Αρχές Ασφαλείας του νησιού μας και οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

«Έκλεψαν τα όνειρά μου, την ψυχή μου, την ίδια μου τη ζωή»
Μιλώντας εμφανώς συγκινημένος στη «Ροδιακή» ο κος Κώστας Νεοφύτου, είχε εκφράσει δημόσια τη λύπη του για την αθλιότητα αυτή μέσω της «Ρ» καλώντας ταυτόχρονα τις αρμόδιες Αρχές να πράξουν το καθήκον τους εντοπίζοντας τους δράστες και τα πολύτιμα αυτά έργα του πριν να τα εξαφανίσουν και τα αλλοιώσουν.

«Νιώθω ότι μου έκλεψαν ένα κομμάτι από την ψυχή μου – είπε μιλώντας στη «Ροδιακή». Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Κατά καιρούς και εγώ ως επιχειρηματίας – καλλιτέχνης και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας, έχουν πέσει θύματα κλοπών, μετάλλου ή άλλων αντικειμένων.

Από το 2020 και μετά, οι διαρρήξεις και κλοπές που είχα στο εργοστάσιο – εργαστήριο που διατηρώ είχαν αρχίσει να πυκνώνουν. Τι έκανα λοιπόν αφού δεν σταματούσαν;

Αναγκάστηκα να απομακρύνω όλα τα μικρότερης εμβέλειας έργα μου από το σημείο και να τα μεταφέρω σε άλλο μέρος, πιο ασφαλές. Άφησα εκεί μόνο κάποια κομμάτια ασήμαντα για εμένα (καλλιτεχνικά) αλλά και τα σπουδαία αυτά 15 έργα, τα οποία θεώρησα ότι επειδή είχαν βάρος από 200 κιλά έως και ενάμιση τόνο, (πολλά έφθαναν σε ύψος ακόμα και τα 2,5 μέτρα) ότι δεν θα μπορούσε κανείς να τα κλέψει.

Έβαλα και ιδιωτική εταιρεία φύλαξης για τον χώρο. Πλήρωνα από την τσέπη μου, ποσά της τάξης των 1.500 έως 2.000 ευρώ κάθε μήνα. Ούτε αυτό τους αποθάρρυνε. Κατά διαστήματα, δεχόμασταν μικροδιαρρήξεις κι εγώ και άλλοι κάτοικοι της περιοχής βέβαια. Ξεκίνησαν να κλέβουν μικρά έργα μου... μπρούτζινα.

Οι διαρρήξεις πολλαπλασιάστηκαν όμως. Δεν σταματούσαν με τίποτα. Παρά τους ελέγχους μου, τις εφόδους και όλα όσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να φυλάξει την περιουσία και τα έργα του.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που αντίκρισα τη Μεγάλη Πέμπτη κι έπαθα σοκ:
Μου άρπαξαν όλα τα έργα τέχνης μου. Αυτά τα τεράστια. Ασήμαντα για κάποιους, που θα τα ζυγίσουν και θα τα αγοράσουν με το κιλό.

Για εμένα όμως ήταν η ζωή μου ολόκληρη. Η αγάπη μου. Τα παιδιά μου. Τα δημιουργούσα χρόνια ολόκληρα. Και το όνειρό μου ήταν να μείνουν αυτά πίσω. Να τα δωρίσω. Να τα αφήσω στους Ροδίτες να τα βλέπουν. Δυστυχώς τα όνειρά μου έγιναν εφιάλτης...»

Πώς έγινε η διάρρηξη και πώς οι δράστες κατάφεραν να σηκώσουν τα έργα
Από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες Αρχές, η διάρρηξη – μαμούθ, φαίνεται ότι έγινε με απόλυτα οργανωμένο τρόπο. Αρχικά οι δράστες είχαν βολιδοσκοπήσει τον χώρο και ήξεραν πολύ καλά, πώς έπρεπε να κινηθούν και τι έπρεπε να κάνουν και να μην κάνουν.

Είχαν υπολογίσει άριστα τους χρόνους τους, αλλά κυρίως τα εργαλεία που χρειάζονταν για να φορτώσουν γρήγορα και να εξαφανίσουν τα χάλκινα αυτά έργα τέχνης. Εκτιμάται ότι στην κλοπή αυτή, πήραν μέρος περισσότερα από 10 άτομα, καθώς απαιτούνταν τεράστια μυϊκή δύναμη για να μετακινήσουν και να φορτώσουν τα έργα.

Στο σημείο δεν βρέθηκαν ρινίσματα χαλκού, που θα παρέπεμπαν σε κοπή των έργων τέχνης. Κατά συνέπεια, υπολογίζεται ότι τα έργα φορτώθηκαν σε μεγάλα αυτοκίνητα με μεταφερόμενο γερανάκι που λειτουργεί είτε ηλεκτρικά είτε χειροκίνητα. Η κλοπή όλων των έργων έγινε μέσα σ’ ένα βράδυ, αφού την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει επιθεώρηση του χώρου από τον ιδιοκτήτη και όλα ήταν στη θέση τους.

Ενημερώθηκε και η Πανελλήνια Ένωση Καλλιτεχνών - Γλυπτών
Σε επικοινωνία που υπήρξε με την Πανελλήνια Ένωση Καλλιτεχνών – Γλυπτών, έγινε πλήρης ενημέρωση από τον Ροδίτη γλύπτη για το τι συνέβη στη Ρόδο. Μάλιστα, επειδή το φαινόμενο δεν είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα (η κλοπή έργων από μέταλλο) αναμένεται να προταθεί η αυστηροποίηση του νόμου και από πλημμέλημα να γίνει κακούργημα το συγκεκριμένο αδίκημα.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών