Χριστ. Κορωναίος: Η κοινωνική ευημερία των κατοίκων της Νισύρου αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα

Χριστ. Κορωναίος: Η κοινωνική ευημερία των κατοίκων της Νισύρου αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα

Χριστ. Κορωναίος: Η κοινωνική ευημερία των κατοίκων της Νισύρου αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2151 ΦΟΡΕΣ

Ο Χριστοφής Κορωναίος του Ιωάννου εξελέγη Δήμαρχος Νισύρου την 18η του Μάη 2014 .Την 26η του Μάη 2019 επανεξελέγη Δήμαρχος Νισύρου. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο και το ημιγυμνάσιο στη Νίσυρο. Αποφοίτησε από το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο της Κώ και στη συνέχεια σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Columbia University στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, όπου απέκτησε το πτυχίο του το 1976.

To 1978 ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό Masters of Science στη Χημική Μηχανική στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), έχοντας λάβει υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής (NSF). Στη συνέχεια εργάστηκε στην χημική βιομηχανία στην Αμερική ως μηχανικός ανάπτυξης και σχεδιασμού καινοτόμων διεργασιών παραγωγής. Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου Κολούμπια επανήλθε το 1991 προσληφθείς ως καθηγητής όπου παρέμεινε εως το 1998.

Η αγάπη του για την Ελλάδα και κυρίως για τον τόπο καταγωγής του, τη Νίσυρο, αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον επαναπατρισμό του. Στην Ελλάδα ήρθε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.

Στην Ελλάδα από το 1998 έχει διαδακτική και ερευνητική δράση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στην συνέχεια στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και κατέχει την έδρα των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και διαχείριση Ενέργειας. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό τμήμα του ΕΜΠ και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης (Research Associate) στο κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη που επισκέπτεται συχνά, και στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ξεπερνούν τις 100 και σε διεθνή συνέδρια ξεπερνούν τις 230.

Η συνεντευξη του κ. Κορωναίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξης:

  • Κύριε Δήμαρχε, τι σας ώθησε να θέσετε ξανά υποψηφιότητα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Θεώρησα ηθική υποχρέωση, απέναντι στο λαό της Νισύρου αλλά και στον εαυτό μου, να είμαι για τρίτη φορά υποψήφιος για το Δήμο Νισύρου. Κατά τη διάρκεια και των δύο μου θητειών, η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες από τη μεταπολίτευση και έπειτα. Στην πρώτη μου θητεία, είχαμε να διαχειριστούμε την πρωτοφανή οικονομική κρίση που πέραση η Ελλάδα μας, με Μνημόνια, capitalcontrol και όλα όσα θυμόμαστε όλοι μας. Συνέπεια όλων αυτών των καταστάσεων ήταν οι καθυστερήσεις αλλά και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που βρίσκαμε στο δρόμο μας.

Στη δεύτερη θητεία μας και επάνω που είχαμε ξεκινήσει όλοι ανασκουμπωμένοι και έτοιμοι για σκληρή δουλειά, ξαφνικά προέκυψε ο Covid-19. Ένας πρωτόγνωρος και θανατηφόρος ιός, που ανέτρεψε κάθε δεδομένο σε Παγκόσμιο επίπεδο. Όπως θυμόμαστε όλοι, η ζωή μας τέθηκε σε μία παύση για 2 ολόκληρα χρόνια περίπου. Οι υπηρεσίες δε λειτουργούσαν, κανένας τομέας , δημόσιος ή ιδιωτικός δε λειτουργούσε κανονικά και τίποτα δε μπορούσε να προχωρήσει.

Από τα 9 αυτά χρόνια λοιπόν, θα μπορούσε κάποιος να πει, αν υπολογίσει τις παραπάνω παραμέτρους, ότι τα ουσιαστικά ήταν σχεδόν τα μισά, αν όχι και λιγότερα. Παρόλα αυτά, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός μας, με σημαντικά έργα για το νησί.

Στην τρίτη θητεία λοιπόν, θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στο λαό της Νισύρου, όλα όσα του υποσχεθήκαμε! Είμαστε στην αρχή του τέλους για να υλοποιήσουμε το όραμά μας για μία Νίσυρο της προόδου, της εξέλιξης και του εκσυγχρονισμού.

  • Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιτυχίες της μέχρι τώρα θητείας σας;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού είναι η έλλειψη βασικών υποδομών. Καταφέραμε όλα τα έργα υποδομών να μπούνε σε τροχιά εκτέλεσης. Έχουμε αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πρόγραμμα του υπουργείου εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» έχουμε ξεπεράσει το 100% . Έχουμε πάρει χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο της ύδρευσηςτων οικισμών Εμπορειού και Νικειών έχει ολοκληρωθεί,οι εργασίες για την εγκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού έχουν ξεκινήσει, η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των οικισμών Μανδρακίου και Πάλων είναι στο στάδιο δημοπράτησης, η επέκταση του λιμανιού του Μανδρακίου έχει ολοκληρωμένη μελέτη και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αναγκαία έργα υποδομών. Έχει γίνει έναρξη των εργασιών ανακαίνισης των δημοτικών Ιαματικών λουτρών, ένα έργο που θα αλλάξει την δομή της οικονομίας του νησιού, που μαζί με τα έργα υποδομών αποτελούν τη ναυαρχίδα του προγράμματός μας. Καταφέραμε να συνδέσουμε περιμετρικά το νησί, μέσω του οδικού δικτύου. Ανανεώσαμε την άσφαλτο σε μεγάλα τμήματα του κεντρικού δικτύου, ασφαλτοστρώσαμε νέα τμήματα για καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση, τσιμεντοστρώσαμε όλα τα υπόλοιπα τμήματα που ήταν τόσα χρόνια παραμελημένα. Καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο όλα τα κονδύλια που δικαιούμασταν και ακόμα παραπάνω. Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε επίσης, η προσάρτηση του Ανατολικού τμήματος της νησίδας Γυαλί στο Δήμο Νισύρου, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο για πάνω από 60 χρόνια. Επίσης, καταφέραμε να αυξήσουμε τα ποσοστά εσόδων μας από την εξόρυξη του λατομείου ελαφρόπετρας σε πρωτοφανή ποσοστά, που φτάνουν έως και το 17,5% περίπου αναλογικά. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, που άλλαξε το σταθερό ποσοστό του 8% των εσόδων από τα λατομεία, ποσοστό που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε σύγχρονες αθλητικές υποδομές και σύγχρονες παιδικές χαρές. Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, και σήμερα η Νίσυρος είναι νησί μηδενικής ανεργίας. Η κοινωνία, η κοινωνική ευημερία, αποτελεί το πρωταρχικό μας μέλημα.

  • Τι στόχους βάζετε για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Πρώτος και βασικός στόχος, όπως σας ανέφερα, είναι η ολοκλήρωση του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού και η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του Μανδρακίου και των Πάλων. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος μας είναι η ανακαίνιση των δημοτικών Ιαματικών Λουτρών. Εδώ, θεωρώ απαραίτητο να γίνει ιδιαίτερη μνεία σε ένα μεγάλο άνθρωπο, σε έναν μεγάλο Νισύριο. Ο αείμνηστος Νίκος Ανδριώτης, ο άνθρωπος που δώρισε στο νησί μας €2.000.000 για την ανακαίνιση των Δημοτικών Λουτρών. Δυστυχώς, η ευαίσθητη υγεία του τον πρόδωσε πριν από λίγο διάστημα και δε θα αντικρύσει το όνειρο ζωής που τόσο επιθυμούσε. Οφείλουμε ωστόσο, στον Μέγα μας ευεργέτη να φέρουμε εις πέρας αυτό το οποίο μας κληροδότησε.

Τρίτος μεγάλος στόχος μας είναι η ολοκλήρωση επέκτασης του λιμανιού του Μανδρακίου. Φυσικά θα συνεχίσουμε με όλα τα έργα εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου και της ανακαίνισης των υπόλοιπων κτιρίων του Δήμου. Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας ένταξης της Νισύρου στα Γεωπάρκα της UNESCO.

Μετά από την ολοκλήρωση αυτών των έργων, τίποτα δε θα είναι το ίδιο για τη Νίσυρο. Μια νέα Νίσυρος θα υπάρχει στο στερέωμα.

  • Έχουν γίνει αναφορές στην ένταξη της Νισύρου στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα και ποια η σημασία της εν λόγω ένταξης;

Αυτό είναι μία προσπάθεια και ένα – αν θέλετε- προσωπικό μου στοίχημα. Η ένταξη της Νισύρου στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, θα είναι για το νησί μας ένα εφαλτήριο για τελείως διαφορετικές προοπτικές. Θα μπορέσει να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας του νησιού, με παραγωγή αγαθών που τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς έχουν αφεθεί ανεκμετάλλευτα. Ο τουρισμός θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να διαδοθεί, πολύ πιο εύκολα και πιο ποιοτικά. Επίσης, θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα της Γεωθερμίας, που πολλοί το συζητούν τελευταία, παρά το γεγονός ότι ο Νισύρικος λαός έχει αποφασίσει χρόνια πριν, με δημοψήφισμα. Η Νίσυρος θα αποτελέσει νησί με μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

 

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής