Άφησαν τις δουλειές τους στη Ρόδο και ακολούθησαν την κόρη τους στην Αθήνα, για να κάνει πρωταθλητισμό!

Άφησαν τις δουλειές τους στη Ρόδο  και ακολούθησαν την κόρη τους στην Αθήνα,  για να κάνει πρωταθλητισμό!

Άφησαν τις δουλειές τους στη Ρόδο και ακολούθησαν την κόρη τους στην Αθήνα, για να κάνει πρωταθλητισμό!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 20553 ΦΟΡΕΣ

«Πήραμε το ρίσκο, έχουμε την κουζουλάδα και είπαμε στην Ιόλη "μαζί σου, ό,τι θέλεις εσύ"», λέει ο Πέτρος Μόγλαλης

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

Έφυγε από τη δουλειά η μητέρα της, έκλεισε το εστιατόριο ο πατέρας της, κι αν και χωρισμένοι οι δυό τους εδώ και οκτώ χρόνια, μετακόμισαν στην Αθήνα για να στηρίξουν την 14χρονη Ιόλη η οποία έχει όλα τα φόντα να κάνει πρωταθλητισμό!

Από τον Σεπτέμβριο βρίσκονται στην Αθήνα, στο καινούργιο σχολείο της Ιόλης, και στην 50άρα πισίνα όπου προπονείται για την Ομάδα του Αιγάλεω, η οποία και την παρότρυνε να κάνει αυτό το άλμα. Αυτά είναι τα μείον του να ζεις μακριά από την πρωτεύουσα όταν στόχος σου είναι ο πρωταθλητισμός!


Ο Πέτρος Μόγλαλης, μου μίλησε σε χρόνο που είχε περιθώριο μέχρι να πάει να πάρει την κόρη του από την προπόνηση, ενώ για τις μετακινήσεις του ανέβασε στην Αθήνα το μηχανάκι του, για να φτάνει πιο γρήγορα. Μεγάλες αποφάσεις που τις παίρνουν οι τολμηροί, κι αυτοί που τα έχουν μετρήσει πολύ. Εκτός κι αν δεν είναι καλό να τα μετράς πολύ τα πράγματα γιατί τότε θα μείνεις εκεί που είσαι. Κι αυτοί τώρα είναι στην Αθήνα!

«Η Ιόλη, ξεκίνησε την κολύμβηση στα 5 της χρόνια, μου λέει. Ξεχώρισε από νωρίς και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διακρίσεις και τα μετάλλια τόσο που δεν υπήρχαν πια άλλα μετάλλια, κι άλλες διακρίσεις να πάρει στη Δωδεκάνησο. Τα τελευταία τρία χρόνια αγωνίζεται και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κορασίδων όπου κατέχει θέση στη 10άδα, στην Κ14. Πέρυσι αγωνίστηκε ως «δανεική» στην Ομάδα του Αιγάλεω και πριν λίγο καιρό μετακομίσαμε στην Αθήνα όπου προπονείται κι αγωνίζεται με την Oμάδα του Αιγάλεω».

Μεγάλη απόφαση πήρατε! Οι μεγάλες αποφάσεις παίρνονται, λέει, σε μια στιγμή! Ίσχυσε και για εσάς αυτό;
Πάρθηκε σε τρεις εβδομάδες. Η επιλογή ήταν της Ιόλης. Είναι μία αθλήτρια που κάνει πρωταθλητισμό. Είναι πειθαρχημένη και σ΄ αυτό τη βοήθησε ο αθλητισμός. Έκλεισα νωρίτερα φέτος την επιχείρησή μου, το εστιατόριο που διατηρώ στην Παλιά Πόλη. Η μητέρα της παραιτήθηκε από τη δουλειά της και ανέβηκε στην Αθήνα μαζί της από τον Σεπτέμβριο για να ξεκινήσει σχολείο, αλλά και τις προπονήσεις της. Ο προπονητής της πιστεύει πολύ στην Ιόλη.

Προσαρμόστηκε εύκολα;
Ήτανε δύσκολη η αρχή! Στο σχολείο της όλα καινούργια, για έναν μήνα ήτανε δύσκολο για εκείνην, έχοντας μάλιστα και προπόνηση καθημερινά, επί τρεισήμισι ώρες. Τα διαβάσματά της τα κάνει το βράδυ για να πάει το πρωί στο σχολείο…

Αν παραμένατε στη Ρόδο, τι προοπτικές θα είχε η Ιόλη;
Δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό αν απουσιάζεις από την Αθήνα. Οι συνθήκες και οι εγκαταστάσεις στη Ρόδο δεν είναι επαρκείς για να κάνει ένα παιδί πρωταθλητισμό.

Για παράδειγμα τα παιδιά των μεγάλων πόλεων και ιδιαιτέρως της Αθήνας, προπονούνται όλον τον χρόνο και οι αγώνες τους γίνονται σε 50άρα πισίνα, ενώ εμάς στη Ρόδο προπονούνται σε 25άρα. Είναι άνισο. Είναι σαν να παίζεις ποδόσφαιρο και τις προπονήσεις να τις κάνεις σε μικρό γήπεδο, αλλά τους αγώνες σε κανονικό.

Οι αναπνοές, οι χεριές, όλα αυτά παίζουνε βασικό ρόλο. Η Ρόδος, ενώ σε δύο σημεία της, στο Γκολφ και στην Ιαλυσό, έχει πισίνες 50άρες, ποτέ δεν λειτούργησαν, μείνανε μόνο στα μπετά. Επίσης είναι πολλά τα έξοδα μετακίνησης για να πας για αγώνες κι επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τον γονέα.

 


Ένας αθλητής της Αθήνας όταν πάμε εμείς να τον βρούμε για το πανελλήνιο πρωτάθλημα, έχει ήδη στα πόδια του δεκαπέντε αγώνες. Από εμάς ο ευκατάστατος γονιός μπορεί να πάει το παιδί του μόλις σε τέσσερις αγώνες! Η Ρόδος έχει πάρα πολλά ταλέντα στην κολύμβηση τα οποία χάνονται. Εμείς πήραμε το ρίσκο, έχουμε την κουζουλάδα και είπαμε στην Ιόλη «μαζί σου, ό,τι θέλεις εσύ».

Στη Ρόδο ποια ήταν η ομάδα της;
Ξεκίνησε με το «Ροδίων Άθλησης», τα πρώτα τρία χρόνια. Συνέχισε με τους «Πιγκουίνους» Ρόδου όλα αυτά τα χρόνια μία ομάδα που κάνει καταπληκτική δουλειά, με δεδομένες τις καταστάσεις και τις συνθήκες. Με τους «Πιγκουίνους» πήρε μετάλλια, έφτασε όσο πιο ψηλά γινόταν για τη Δωδεκάνησο ενώ τους προπονητές της Νώντα Παληκαρά και τον Γιώργο Λαγό συνεχίζει να τους συμβουλεύεται και μιλάει μαζί τους όταν αισθάνεται πιεσμένη.


Στερείται πολλά, κάνει συγκεκριμένη διατροφή… Έπαιζα κι εγώ ποδόσφαιρο, μπάσκετ, γυμνάζομαι καθημερινά μέχρι σήμερα, η μητέρα της η Ελένη Παπαϊωάννου από οικογένεια αθλητών, κι εκείνη με 20 χρόνια στο μπάσκετ. Μπορούμε να καταλάβουμε. Κάναμε αυτό το βήμα για το παιδί, ενώ είμαστε χωρισμένοι εδώ και οκτώ χρόνια. Σύζυγοι υπήρξαμε για λίγο, αλλά γονείς θα είμαστε για πάντα.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά.


Τα ποσά εξακολουθούν να σας βαραίνουν ωστόσο. Έχει βρεθεί κάποιος χορηγός για την Ιόλη;
Όχι, προς στιγμήν και μακάρι να βρεθεί κάποιος από τη Ρόδο, γιατί αν τα καταφέρει η Ιόλη, θα είναι η πρώτη φορά που Δωδεκανήσια αθλήτρια θα έχει μεγάλες επιδόσεις, στην κολύμβηση. Μόνο τα συμπληρώματά της, δηλαδή οι βιταμίνες της, κοστίζουν 150 ευρώ, τον μήνα.


Και μαγιό, γυαλάκια τα οποία γυαλάκια πρέπει να αγοράζεις ανά 45 ημέρες… Την άλλη εβδομάδα έχει μίτινγκ επιδόσεων, στις αρχές Δεκεμβρίου το πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού και τον Απρίλιο θα συμμετάσχει στο Διεθνές μίτινγκ στην πόλη Μάιντζ της Γερμανίας…

Ήταν στην προπόνηση η Ιόλη ενώ μιλούσαμε για εκείνην. Όλα τα καλά τους ευχήθηκα. Άλλωστε η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής