Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6871 ΦΟΡΕΣ

Δέκα πήλινοι Ροδιακοί αμφορείς που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν  κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξήχθησαν στην αρχαία πόλη Άμος της νότιας Καρίας, που βρίσκεται στα Μούγλα της Τουρκίας.

Οι ανασκαφές στην πόλη της Άμου, που βρίσκεται στο λόφο Asarcık 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαρμαρίδας, η οποία ήταν μια από τις εξέχουσες πόλεις της χερσονήσου Bozburun, γνωστή ως Χερσόνησος της Καρίας στην αρχαία περίοδο, συνεχίζονται υπό την ηγεσία του αναπληρωτή καθηγητή Mehmet Gürbüzer από το Τμήμα Αρχαιολογίας της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Muğla Sıtkı Koçman. Με την υποστήριξη των τοπικών αρχών οι φετινές ανασκαφικές εργασίες έφεραν στο φως νέα ευρήματα.

Δίπλα στην ανατολική πλευρά του θεάτρου της πόλης, οι αρχαιολόγοι εργάζονταν σε ένα κτήριο, που στην αρχαία περίοδο αναφέρεται ως «θερμοπώλειο», το οποίο κάποτε είχε παρόμοια λειτουργία με τα σημερινά εστιατόρια και ένα τμήμα της εικάζεται ότι χρησίμευε ως χώρος αποθήκευσης ένα εστιατόριο που ανακαλύφθηκε στον χώρο. Σε αυτό το τμήμα, κοντά στην επιφάνεια βρέθηκαν δέκα (10) αμφορείς ροδιακού τύπου, που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα π.Χ.. Ο ένας από αυτούς βρέθηκε άθικτος ενώ οι υπόλοιποι σε θραύσματα.

 

Ο Gürbüzer, διευθυντής της ανασκαφής, σχολιάζοντας την ανακάλυψη, είπε ότι το νέο εύρημα στην αρχαία πόλη προαναγγέλλει τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνοντας ότι είναι η πέμπτη χρονιά των ανασκαφών που ξεκίνησαν το 2019, δήλωσε σχετικά: «Οι αμφορείς που βρήκαμε ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ανασκαφών μας δείχνουν την ύπαρξη χώρων εστίασης γύρω από το θέατρο εντός της αρχαίας πόλης. Επιπλέον, οι αμφορείς βρέθηκαν σε χαμηλό βάθος και έχουν χαμηλά ποσοστά ζημιών. Πιστεύω ότι με τις συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες τα επόμενα χρόνια, μπορούμε να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόσωπο της αρχαίας πόλης της Άμου».

Ο Mutlu Ayhan, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαρμαρίς, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του όταν άκουσε για τους αμφορείς, δηλώνοντας: «Ο καθηγητής και η ομάδα μας ανακαλύπτουν ένα νέο μέρος που σχετίζεται με την αρχαία πόλη σχεδόν κάθε χρόνο. Εκτός από την νεκρόπολη, τον ναό και τις σκάλες της αγοράς, φέτος αποκαλύφθηκε ένα κτήριο κοντά στην σκηνή του αρχαίου θεάτρου. Τελικά, οι αμφορείς που βρέθηκαν σε ένα αρχαίο κελάρι μας ενθουσίασαν πολύ. Χαιρόμαστε που η υποστήριξη που δόθηκε έχει αποφέρει αποτελέσματα».

Ο Mehmet Oktay, δήμαρχος Μαρμαρίδας, σημείωσε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες εργασίες στην Άμο συμβάλλουν καθημερινά στην ανάπτυξη του τουρισμού, του πολιτισμού και της τέχνης.

Πηγή: anaskafi.blogspot.com με πληροφορίες από Daily Sabah & arkeolojihabe

Διαβάστε ακόμη

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή