Συμμετοχή του Νικηφορείου Γυμνασίου Καλύμνου στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

Συμμετοχή του Νικηφορείου Γυμνασίου Καλύμνου στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

Συμμετοχή του Νικηφορείου Γυμνασίου Καλύμνου στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 897 ΦΟΡΕΣ

Το 1ο Νικηφόρειο Γυμνάσιο Καλύμνου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Association Europeenne des Enseignants (AEDE) και συμμετείχε στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που διεξήχθη στη Ρώμη από 26 Νοεμβρίου 2023 έως 1 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα «ΑΘΗΝΑ- ΡΩΜΗ: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509 π.Χ. – Σήμερα) Ιστορία, Πολιτισμός, Κοινωνικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Δημοκρατία».

Η αντιπροσωπεία των μαθητών και μαθητριών αποτελείτο από είκοσι τέσσερα (24) παιδιά με τρεις (3) συνοδούς καθηγητές, τη μαθηματικό Άννα Μάγκου (αρχηγός), τη φιλόλογο Ευθυμία Αρναούτη (συνοδός) και τον ιστορικό Αθανάσιο Βλήτα (συνοδός). Η εισήγηση των παιδιών ήταν καθόλα εξαιρετική και αφορούσε στην -πρωτότυπη- επισκόπηση του ελληνορωμαϊκού ναυτικού δικαίου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν σχολεία από όλη την ελληνική επικράτεια με ενδιαφέρουσες και ποικίλου περιεχομένου εισηγήσεις. Οι Καλύμνιες μαθήτριες και οι Καλύμνιοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις συμμαθητών τους, οι οποίες αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα ιστορικών γεγονότων και πληροφοριών που συνδέουν τον αρχαίο ελληνικό με τον ρωμαϊκό πολιτισμό.

Ας μην ξεχνάμε, ότι όταν παρήκμασε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος, κατά το τέλος της ελληνιστικής περιόδου, η Ρώμη κατέκτησε μεν τον τότε γνωστό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά, όπως αναφέρει ο σπουδαίος Ρωμαίος ποιητής, Οράτιος: «Κατακτηθείσα η Ελλάς, κατέκτησε τον σκληρό νικητή της και πρόσφερε τις τέχνες στο ακαλλιέργητο πνευματικά Λάτιο» (“Graecia capta, ferum victorem cepit es artes intulit agreste Latio”).

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Ιταλία, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα διάσημα μνημεία της «αιώνιας πόλης», όπως το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του κόσμου, «ταξίδεψαν» έως το Βατικανό, όπου ξεναγήθηκαν στα περίφημα Μουσεία του και στον επιβλητικό Άγιο Πέτρο, ενώ, τέλος, «γνώρισαν» από κοντά δύο μεσαιωνικές πόλεις-στολίδια της Ιταλίας, το Ορβιέτο και τη Σιέννα.

Οι συμμετέχουσες/-οντες μαθήτριες/-τές επέστρεψαν «γεμάτες/-οι» με όμορφες εικόνες και εμπειρίες από το ταξίδι τους στη Ρώμη, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν χρήσιμα «εργαλεία» για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Πηγή: kalymnos-news.gr

Διαβάστε ακόμη

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Είχαν στην κατοχή τους τέσσερις αμφορείς

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην Κάλυμνο

Λιμάνι εισόδου-εξόδου η Κάλυμνος έως και 31 Δεκεμβρίου 2024-Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο