Συνάντηση δημάρχου Χάλκης, Φραγκάκη Ευάγγελου, με την υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Aλεξάνδρα Σδούκου

Συνάντηση δημάρχου Χάλκης, Φραγκάκη Ευάγγελου, με την υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Aλεξάνδρα Σδούκου

Συνάντηση δημάρχου Χάλκης, Φραγκάκη Ευάγγελου, με την υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Aλεξάνδρα Σδούκου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 757 ΦΟΡΕΣ

 Συνάντηση στο Υπουργείο περιβάλλοντος πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κα. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η συνάντηση αποτελεί σημαντικό βήμα για χαρτογράφηση των επόμενων δράσεων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στην Χάλκη.

Ο Δήμαρχος ανέλυσε στην κα Υφυπουργό τις ενέργειες τις οποίες έχει κάνει ο Δήμος Χάλκης με δική του πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης ChalkiON μετα απο την ανακήρυξη του από την Ελληνική Κυβέρνηση ως το 1⁰ GR eco island της χώρας μας.

• Υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων (Covenant of Mayors)

• Υποβολή Σχεδίου Ενεργειακής Μετάβασης (CETA - Clean Energy Transition Agenda).• Ολοκλήρωση του Σχεδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας - ΣΒΑΚ στο νησί της Χάλκης.

• Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ / SECAP: Sustainable Energy and Climate Action Plan)

• Την πλήρως λειτουργική Ενεργειακή Κοινότητα με συμμετοχή των κατοίκων της Χάλκης, της Δημοτικής Αρχής και μελών από το νότιο Αιγαίο σύμφωνα με την νομοθεσία.

• Λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW που καλύπτει το 100% της ετήσιας ηλεκτρικής κατανάλωσης της Χάλκης το οποίο διαχειρίζεται από την Ενεργειακή Κοινότητα.

• Στόλος ηλεκτροκίνητων οχημάτων που θα αυξηθεί μέσω του Προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης".

• Σχεδιασμός για κίνητρα προς την καθολική χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί, ιδιωτικά και δημόσια.

• Συμμετοχή στο πρόγραμμα Power Poor για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο Δήμος διαθέτει ήδη Ενεργειακούς Μέντορες

• Σχεδιασμός πρωτοποριακής μονάδας κυματικής ενέργειας 1 MW μέσα από το δίκτυο NESOI .

• Παραδόθηκε το προσχέδιο του project (Electryone), τεχνική βοήθεια από Clean Energy for EU Islands Secreteriat που αφορά το δυναμικό αιολικής ενέργειας στη Χάλκη και Αλιμιά.

• Κλιματισμό κτιρίων από ηλιοθερμικό σύστημα.Αξιολόγηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

• Σχεδιασμός του Electryone - 2 που αφορά εις βάθος ανάλυση αποθήκευσης ενέργειας για χρήση σε μεταφορές - και ναυτιλιακές και αξιολόγηση θαλάσσιου αιολικού δυναμικού.

• Συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα N- power και Decido.• Σχεδιασμό για πρόταση στο πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe για καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με έμφαση στο υδρογόνο (παραγωγή - αποθήκευση - χρήση), στις μπαταρίες, στην ηλιοθερμική ενέργεια και σε άλλες πρωτοποριακές τεχνολογίες (π.χ. με αλμυρό νερό).

• Το εμβληματικό έργο ΝΗΣΟΣ μέσω της Γενικής Γραμματείας Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

• Συνεργασίες για την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης και τη χρήση υδρογόνου στην ακτοπλοΐα.Συμφωνήθηκε μεταξύ της κα. Σδούκου και του κ. Φραγκάκη η διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της κυματικής και αιολικής ενέργειας για την Χάλκη και την γύρω περιοχή, την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης καθώς και η διερεύνηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των συγκεκριμένων καινοτόμων και πρωτοποριακών project.

Η Υφυπουργός κα. Αλεξάνδρα Σδούκου ανέλυσε τους τρεις βασικούς πυλώνες, στους οποίους εδράζεται η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας:

  1. Κλιματική φιλοδοξία
  2.  Ασφάλεια εφοδιασμού⁠.
  3. Περιφερειακή συνεργασία

Μάλιστα, η υφυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο κ. Φραγκάκη Ευάγγελο και στους άξιους συνεργάτες του για την πολύ σωστή κατεύθυνση την οποία ακολουθεί το νησί της Χάλκης, το οποίο θα το καταστήσει ένα πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση για τα νησιά όλου του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη