Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον θα αναχωρήσουν τα Σπογγαλιευτικά της Καλύμνου

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον θα αναχωρήσουν τα Σπογγαλιευτικά της Καλύμνου

Φλας στο παρελθόν, 1964: Σήμερον θα αναχωρήσουν τα Σπογγαλιευτικά της Καλύμνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 72 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Κυριακή 19 Απριλίου 1964
Αριθ. Φύλλου 3910

ΜΕΤΑ ΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟΝ
Σήμερον θα αναχωρήσουν τα Σπογγαλιευτικά της Καλύμνου
ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΟΛΙΓΩΤΕΡΑ ΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ
Σήμερον πραγματοποιείται εις την Κάλυμνον ο επίσημος εορτασμός της αναχωρήσεως των σπογγαλιευτικών σκαφών, δι’ αγιασμού εορταστικών εκδηλώσεων και συμβολικής αναχωρήσεως εκ του λιμένος Ποθαίας Καλύμνου εις έτερον λιμέναν μέχρι της πλήρους ετοιμασίας των σκαφών, η οποία διαρκεί 10-15 ημέρας.

Ο αριθμός των αναχωρούντων εφέτος σπογγαλιευτικών είναι μικρότερος του περυσινού. Τα αναχωρούντα σκάφη είναι 20 συγκροτήματα σκαφάνδρων (έναντι 26 πέρυσι), 8 φερνέζ, 10 λέμβοι γυμνών δυτών, 1 συγκρότημα αυτονόμου σκαφάνδρου και 2 «ναγιλέδες».

Το αξιοσημείωτον κατά την εφετεινήν αναχώρησιν είναι ότι διά πρώτην φοράν εις την ιστορίαν της Καλυμνιακής σπογγαλιείας αναχωρεί και σκάφος με συγκρότημα αυτονόμου σκάφανδρου το οποίον περιορίζει τους κινδύνους των σπογγαλιέων αρκετά.

Συμφώνως προς το καταρτισθέν υπό του Δήμου Καλύμνου προγράμματος χθες την εσπέραν επραγματοποιήθη εις τον χώρον του κινηματοθεάτρου «Σπλέντι» το δείπνον της Αγάπης καθιερωμένη πλέον εκδήλωσις κατά την οποίαν συντρώγουν επίσημοι εξ Αθηνών και Ρόδιοι διάφοροι προσκεκλημένοι παράγοντες της Καλύμνου και οι αναχωρούντες σπογγαλιείς μετά των οικογενειών των. Κατά το δείπνον της Αγάπης νεάνιδες με τοπικάς ενδυμασίας εχόρευσαν Δωδεκανησιακούς χορούς και ετραγούδησαν Καλυμνιακά τραγούδια.

Σήμερον την πρωΐαν πραγματοποιείται εκδρομή εις την Χώραν Καλύμνου, όπου ο Δήμος έχει οργανώσει αναπαραστάσεις των εθίμων του φουρνίσματος και του ζυμώματος καθώς και χορόν από το δημοτικόν μπαλέττο εις το προαύλιον του παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας.

Εν συνεχεία επίσημοι και λαός θα κατέλθουν εις την Ποθαίαν όπου την 11ην π.μ. θα ψαλλή αγιασμός υπό του Μητροπολίτου Καλύμνου κ. Ισιδώρου και ακολούθως εν μέσω χαρμοσύνων κωδωνωκρουσιών θα αναχωρήσουν τα σπογγαλιευτικά.

Δια τας εορτάς εις Κάλυμνον έφθασαν οι υπουργοί Συντονισμού, κ. Μαύρος, Συγκοινωνιών κ. Αλλαμανής, Οικονομικών κ. Μητσοτάκης, Ναυτιλίας κ. Μπίρης, Βιομηχανίας κ. Ζίγδης, Εμπορίου κ. Μελάς, Προεδρίας κ. Α. Παπανδρέου ως οι υφυπουργοί Προεδρίας, Δημ. Έργων, Γεωργίας και Εμπορίου.

Επίσης παρέστησαν διάφοροι ανώτεροι υπάλληλοι Υπουργείων, καθηγηταί, βουλευταί, ο Διευθυντής της Νομαρχίας κ. Κάφφαρης, ο Δημαρχών κ. Ταυλάριος μετά του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθη κόσμου.

Οι επίσημοι εξ Αθηνών αφίκοντο αεροπορικώς μέσω Κω. Μετ’ αυτών έφθασαν εις Κάλυμνον και ξένοι δημοσιογράφοι καθώς και συνεργείον κινηματογραφιστών το οποίον εγύρισε διαφόρους σκηνάς από τας διαφόρους εκδηλώσεις χθες και θα ολοκληρώση το έργον του σήμερον.

Η «ΕΒΔΟΜΑΣ ΗΣΥΧΙΑΣ»
Σήμερον αρχίζει εις Ρόδον η «Εβδομάς Κοινής Ησυχίας» η οποία οργανώθη υπό της Ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής Δωδεκανήσου εις τα πλαίσια προσπάθειας διά την υπόμνησιν ωρισμένων υποχρεώσεων των πολιτών.

Η «Εβδομάς Κοινής Ησυχίας» είναι η τελευταία της εφετεινής σειράς «Εβδομάδων». Αι προηγηθείσαι είχον ως αντικείμενον τον Τουρισμόν, την Καθαριότητα και την Τροχαίαν Κίνησιν, εστέφθησαν δε υπό πλήρους επιτυχίας.

ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓ. ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Οι σπουδασταί και αι σπουδάστριαι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου απήργησαν χθες διαμαρτυρόμενοι κατά της Κυβερνήσεως η οποία απέρριψεν αίτημά των όπως αι Παιδαγωγικαί Ακαδημίαι αναγνωριστούν ως ανωτάτη εκπαίδευσις.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, η αναζήτηση από την Αστυνομία αυτού που ύψωσε την κόκκινη σημαία...

Φλας στο παρελθόν 1964, Η ανέγερση νέου κτηρίου του ΟΤΕ Δωδεκανήσου

Φλας στο παρελθόν το 1964, Τα ονόματα των επιτυχόντων στη Σχολή Ξεναγών της Ρόδου

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ζητούνται επιπλοποιοί και ξυλουργοί δι' εργασίαν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Προσωπικότητες των ΗΠΑ φθάνουν σήμερον εις Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Διεθνούς φήμης ορχήστρες στο "Θέρμαι"

Φλας στο παρελθόν, 1964: Αι εισπράξεις και πληρωμαί των ταμείων Δωδεκανήσου

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Καθιερούνται πινακίδες με τιμολόγιον εις τα ταξί