Νερά Καλλιθέας (3): Το σπουδαιότερο έργο που άφησαν οι κατακτητές

Νερά Καλλιθέας (3): Το σπουδαιότερο έργο που άφησαν οι κατακτητές

Νερά Καλλιθέας (3): Το σπουδαιότερο έργο που άφησαν οι κατακτητές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 751 ΦΟΡΕΣ

Το άδοξο τέλος των πεύκων του δρόμου Ρένης-Νερών

Νερά Καλλιθέας. Μεσοπόλεμος. Το συγκρότημα των Ιαματικών Λουτρών Καλλιθέας, είναι σχεδόν έτοιμο-απομένουν ακόμη μερικές πινελιές.

Έργο κατά πρώτον του αρχιτέκτονα Πιέτρο Λομπάρντι (1894-1984), ο οποίος βρέθηκε το 1927, επικεφαλής του γραφείου αρχιτεκτονικής της διοικήσεως των Ιταλικών Νήσων του Αιγαίου και του Αρμάντο Μπερναμπίτι (1900-1970), ο οποίος μας άφησε αρκετά έργα, όπως το σπίτι των Μπαλίλα, το Πουτσίνι, τον Άγιο Φραγκίσκο, τη Ρόντα, το Υδροβιολογικό Ινστιτούτο.

Την εργολαβία ανέλαβε η εταιρεία «Ούρμπαν», με επικεφαλής το μηχανικό Τζιοβάννι Τακόνι. Ίσως οι Θερμοπηγές να αποτελούν το σπουδαιότερο έργο που άφησαν οι κατακτητές, αφού στην εποχή που αποπερατώθηκε αποτελούσε το δείγμα γραφής του Φασισμού, εκτός της Μητροπόλεως, της Ιταλίας.

Με το τέλος του έργου, ο πολύς Μάριο Λάγκο παρήγγειλε τα άγρια πεύκα που κάλυψαν δεξιά και αριστερά το δρόμο από τη Ρένη μέχρι την είσοδο των Θερμοπηγών.

Κι αυτό το έργο-μιλάμε για το δρόμο- έπρεπε να το πάρει η… μπόρα, να γίνει διαπλάτυνση, να κοπούν τα δέντρα που μόνο την εικόνα τους, ως σύνολο, το έμπειρο μάτι δόκιμου ζωγράφου, μπορούσε να μας δώσει στον καμβά του.

Ένα από τα μεγάλα εγκλήματα εκείνης της αλήστου μνήμης… επταετίας-με πεζό το «ε» αγαπητέ διορθωτή!..Για να δέσει το πράμα, κάναμε και βιολογικούς… καθαρισμούς.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους