Μικρά πάρκα με ελάφια θα γίνουν μέσα στην πόλη

Μικρά πάρκα με ελάφια  θα γίνουν μέσα στην πόλη

Μικρά πάρκα με ελάφια θα γίνουν μέσα στην πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 892 ΦΟΡΕΣ

Όπως προτείνει Ιταλός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας

Μικρά πάρκα με ελάφια, θα δημιουργηθούν μέσα στην πόλη της Ρόδου, ώστε να βλέπουν από κοντά οι τουρίστες το τοπικό σύμβολο του νησιού.

Τα ελάφια dama dama, θα φιλοξενηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα δημιουργηθούν είτε στην πύλη Ελευθερίας, είτε στην πύλη Νταμπουάζ, αφού δοθούν οι απαραίτητες άδειες και με την προϋπόθεση ότι οι χώροι θα μπορούν να προστατεύσουν τα ζώα (σ.σ. όπως παλιότερα υπήρχαν σε κάποια σημεία).

Η πρόταση έγινε από τον καθηγητή βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας Μάρκο Μασσέτι ο οποίος μαζί με μέλη των «Εθελοντών Ρόδου» και συγκεκριμένα τους κ.κ. Δημήτρη Γρηγοριάδη, Μαρτίνο Κανελλάκη και την κα Αννα Αχιολά επισκέφθηκαν χτες το δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και του παρέδωσαν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί με θέμα το ελάφι της Ρόδου και την προστασία του.

Για τη συνάντηση ο κ. Γρηγοριάδης δήλωσε χτες τα εξής: «πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση ως συνέχεια της προσπάθειας που ξεκινήσαμε ως εθελοντές για το περιβάλλον με το φόρουμ που έγινε λίγους μήνες πριν στο Ροδίνι για τη διάσωση και ανάδειξη του ελαφιού της Ρόδου.

Ο Μάρκο Μασσέτι βιολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ένας από τους λίγους ανθρώπους που ασχολούνται με το ελάφι. Καταθέσαμε τα ευρήματα του φόρουμ, και για το τι πρέπει να γίνει ώστε να έχουμε την ευζωία του ελαφιού της Ρόδου dama dama και τη συνέχιση της παρουσίας του στο νησί.

Ένα από τα πρώτα που είπαμε είναι ότι πρέπει να χαρακτηριστούν τρεις μεγάλες περιοχές στο νησί κατά προτίμηση αυτές που είναι ήδη αναδασωτέες ως καταφύγια για τα ελάφια που είναι ελεύθερα. Το δεύτερο μέτρο είναι η περιοχή στον Άγιο Σουλά που καταστράφηκε από πυρκαγιά θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Αυτή η κατάσταση στο Ροδίνι δεν είναι καθόλου καλή έχουμε πολλά ζώα σε μία πολύ μικρή περιοχή , πάνω από 65 ζώα επομένως πρέπει να υπάρξει σχέδιο ώστε τα ελάφια αυτά, να πάνε σε άλλες περιοχές και να ελευθερωθούν στη φύση.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε αυτή τη στιγμή είναι η λαθροθηρία πρέπει να σταματήσει και επίσης να σταματήσει να υπάρχει ανεξέλεγκτη βόσκηση αιγοπροβάτων στις ελεγχόμενες περιοχές ώστε να μπορέσουν τα ελάφια να προσεχθούν και να πάνε στα ενδιαιτήματα εκεί που ήταν παραδοσιακά και για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Μασσέτι είναι οι επισκέπτες της πόλης της Ρόδου να βλέπουν ένα μικρό αριθμό ελαφιών είτε στην πύλη Ελευθερίας, είτε στην πύλη Νταμπουάζ περιοχές που θα είναι απόλυτα προστατευόμενες ώστε αυτό το σύμβολο που βλέπουν όλοι οι επισκέπτες σε πινακίδες σε μνημεία να το βλέπουν και ζωντανά.

Δεν μπορεί να έρχεται ο επισκέπτης και να βλέπει ότι ένα από τα σύμβολα της Ρόδου είναι το ελάφι και να μην το βλέπει. Η κα Μπαλατσούκα θα πρέπει να κάνεις διαδικασίες για να πάρουμε μία ειδική άδεια γιατί τώρα δεν μπορούν να γίνουν.

Ο δήμαρχος ήταν ιδιαίτερα θετικός και ελπίζουμε σε συνεργασία με την περιφέρεια την αποκεντρωμένη διοίκηση και το δασαρχείο να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τα απαραίτητα μέτρα.

Ο κ. Μασσέτι δήλωσε χαρούμενος για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και ελπίζει να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αυτό το ζώο όπως του αξίζει.

Άμεσα θα γίνει η κατάρτιση των χαρτών των περιοχών στα οποία μπορούν να δημιουργηθούν τα καταφύγια σε αναδασωτέες περιοχές, μετά θα ζητήσουμε την άδεια για να έχουμε τα ζώα για τους τουρίστες, ενώ αυτές τις μέρες ξεκινά το έργο στον άγιο Σουλά για την αποκατάσταση».

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη