Σήμερα κηδεύεται ο Γιώργος Χιωτάκης

Σήμερα κηδεύεται ο Γιώργος Χιωτάκης

Σήμερα κηδεύεται ο Γιώργος Χιωτάκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1270 ΦΟΡΕΣ

Ένας σεμνός Δωδεκανήσιος Πολιτικός

Απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 92 ετών ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Χιωτάκης ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Χιωτάκης, εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής την δεκαετία του ‘80 ενώ το 1964 είχε διατελέσει δήμαρχος Ρόδου. Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και σπούδασε νομική ασκώντας για πολλές δεκαετίες το επάγγελμα του δικηγόρου.

Ασχολήθηκε αρκετά νωρίς με την πολιτική αρχικά με την Ένωση Κέντρου και στην συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος στη Ρόδο και ηγετικό στέλεχος για 20 και πλέον χρόνια.

Νοσηλευόταν στην διάρκεια των τελευταίων ημερών στο νοσοκομείο της Ρόδου ενώ η κηδεία του πρόκειται να γίνει στη Ρόδο αύριο.

Ο θάνατος του πρώην βουλευτή, προκάλεσε βαθειά συγκίνηση στην τοπική κοινωνία όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Σημειώνεται ότι η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 2.30 μ.μ. από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στo Απέρι Καρπάθου τo 1922 .Πατέρας του ο Λογοθέτης Χιωτάκης και μητέρα του η Βενετία Φιλιππίδου, έχει 4 αδέλφια. Φοίτησε στα Σχολεία της Καρπάθου , της Ρόδου και της Σύμης. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας μιλούσε την ιταλική και τη αγγλική και είχε δίπλωμα του Ιταλικού Διδασκαλείου της Ρόδου.

Υπηρέτησε για 3,5 χρόνια σαν Δάσκαλος στα Σχολεία της Καρπάθου και ήταν Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο στην Ρόδο μέχρι το 1997 που συνταξιοδοτήθηκε. Παντρεμένος με την Άννα Ιωάννου Χήρας από το Απέρι και έχουν τέσσερις κόρες και 10 εγγόνια.

Ως Αρχηγός της ένοπλης ομάδας του χωριού του στην Κάρπαθο ,πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Ιταλών όπου τους υποχρέωσαν να καταργήσουν την Ιταλική Διοίκηση και ανεκήρυξαν την 11η Οκτωβρίου του 1944 την Ένωση της Καρπάθου με την Μητέρα Ελλάδα .Με την υπογραφή της παράδοσης ουσιαστικά η Ιταλική Κατοχή στην Κάρπαθο .

Σαν ασκούμενος Δικηγόρος ακόμη, άρχισε να ενδιαφέρεται ,να μελετά και να αρθρογραφεί για τα τοπικά και εθνικά προβλήματα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Δωδεκανήσου ( Πρόοδος , Ροδιακή, Δωδεκανησιακή, Φρουρός της Δωδεκανήσου , Τα Νέα της Δωδεκανήσου κλπ.)

To 1951 ίδρυσε στην Ρόδο την «Ένωση για την Τουριστική Ανάπτυξη της Δωδεκανήσου» (ΕΤΑΔ) της οποίας, ως Πρόεδρος ,οργάνωσε στην Ρόδο και στην Κω με τη συνεργασία εκατοντάδων εθελοντών από όλες στις συνοικίες της Ρόδου, τις Εορτές των Ανθέων από το 1952 μέχρι και το 1957 με παρελάσεις ανθοστολισμένων αρμάτων, διαγωνισμούς ανθοκήπων, γλαστρών, βιτρινών καταστημάτων και με διάφορες εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία των Ρόδων, Θερμαι, στις πηγές Καλλιθέας κτλ που έδωσαν την πρώτη μεταπολεμική ώθηση στον Ροδιακό Τουρισμό.

Το 1959 και το 1964 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου και το 1964 υπηρέτησε Δήμαρχος Ρόδου. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου σαν εκπρόσωπος της Καρπάθου ( 1950-1959). Πρώτος πρόεδρος του Α.Σ. Απερίου ο Πρωτέας , Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ο Νηρέας Ρόδου , μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Νοσοκομείου Ρόδου, Πρόεδρος της Εφορείας του Εθνικού Σταδίου Ρόδου, Πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου κλπ. Νομικός Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και πολλών οργανισμών, Πρόεδρος τη Νομαρχιακής Επιτροπής της Ενωσης Κέντρου από το 1961, και υποψήφιος Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου το 1963 και 1964.

Φίλος και συνεργάτης του αγωνιστή της Δημοκρατίας Νικηφόρου Μανδηλαρά που δολοφονήθηκε απο την χούντα , αναγνώρισε το πτώμα του και τον συνόδεψε παρά την τρομοκρατία στην τελευταία του κατοικία. Την 21/4/1967 συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Γ’ Αστυνομικό Τμήμα Πόλης Ρόδου. Η δικτατορία τον έδιωξε από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και από τους άλλους Οργανισμούς και μεταξύ άλλων του αφαίρεσε το διαβατήριο και του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα.

Αναγνωρίσθηκε αντιστασιακός της περιόδου 1967-1974.

Στο Δικηγορικό του Γραφείο στην Ρόδο ,ιδρύθηκε η πρώτη Ομάδα πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ και υπογράφτηκε η σχετική διακήρυξη του Σεπτεμβρίου του 1974 από 29 άτομα.
- Γραμματέας της Πρώτης Ομάδας Πρωτοβουλίας
-Γραμματέας της Πρώτης Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου
- Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα 1974 και 1977.

- Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νότιας Δωδ/σου το 1975-1977 και 1979-1981
- Συμμετείχε από το 1975 σε όλα τα προσυνέδρια,συνέδρια και συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ .
- Στις 18/10/1981 εκλέχθηκε πρώτος Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώτος Βουλευτής το 1985 μέχρι το 1989.

- Διετέλεσε μέλος και Γραμματέας πολλών Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας ( ΚΤΕ), Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής των Υπουργείων Εξωτερικών , Εθνικής Άμυνας , Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής των Υπουργείων Προεδρίας της Κυβέρνησης , Δικαιοσύνης , Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως.

Είχε έντονη Κοινοβουλευτική παρουσία είτε σαν Εισηγητής , είτε σαν Ομιλητής σε πολλά σημαντικά Νομοσχέδια και πήρε ενεργό μέρος στις συζητήσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής , συμβάλλοντας ,με τις βαθιές νομικές του γνώσεις και την επαγγελματική και κοινωνική του πείρα στη καλύτερη και αρτιότερη κατάρτιση των Νόμων.

Μέλος της εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε τις υποθέσεις της Τράπεζας Κρήτης και της εκδοτικής Εταιρείας η ΓΡΑΜΜΗ του Κοσκωτά, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής της Έλληνοκινεζικής φιλίας .

Ως μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία( ΝΑΤΟ) , έλαβε μέρος στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών του ΝΑΤΟ στο Όσλο της Νορβηγίας , στην Μαδέρα της Πορτογαλίας και στο Αμβούργο της Δυτ. Γερμανίας υποστηρίζοντας τις Ελληνικές Θέσεις.

Ήταν πάντοτε σταθερός και συνεπής στις πολιτικές του ιδέές και στις απόψεις του , στάθηκε ακλόνητος αγωνιστής στις Κοινοβουλευτικές επάλξεις , ήταν παρών σε όλες τις ψηφοφορίες ( κρίσιμες και μη) στην Βουλή και υπήρξε αταλάντευτος συνήγορος και υπερασπιστής των συμφερόντων του Δωδεκανησιακού Λαού. Δεν επηρεάσθηκε από πρόσκαιρες πικρίες και απογοητεύσεις αλλά αγωνίσθηκε για τα πιστεύω του και την Δημοκρατία .

Ασχολήθηκε με αρθρογραφία στον Τοπικό Τύπο , και αργότερα με τη Ποίηση . Συνέγραψε και εξέδωσε 8 βιβλία:

Στις 18-6-2008 σε Ειδική Πανηγυρική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου του απονεμήθηκε με την υπ αρ.355/2008 απόφαση το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής της Πόλεως Ρόδου .

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για το θάνατο του Γιώργου Χιωτάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό τον Γιώργο Χιωτάκη, ένα ιστορικό στέλεχος μας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο, ο οποίος σε όλη του τη ζωή, υπηρέτησε τις ιδέες και τους στόχους της δημοκρατικής παράταξης.

Ο Γιώργος Χιωτάκης υπηρέτησε, εκτός από την κεντρική πολιτική σκηνή, και την τοπική αυτοδιοίκηση, πάντα με την ίδια συνέπεια και αγωνιστικότητα.

Στην οικογένειά του απευθύνω τα θερμά συλλυπητήρια όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Δήλωση Δημήτρη Κρεμαστινού για την απώλεια του Γιώργου Χιωτάκη
Ο Γιώργος Χιωτάκης δεν υπήρξε απλώς μια εξέχουσα προσωπικότητα του πολιτικού κόσμου, υπήρξε στυλοβάτης της δημοκρατικής παράταξης στα Δωδεκάνησα. Στενός συνεργάτης και φίλος τόσο του Γεωργίου όσο και του Ανδρέα Παπανδρέου, δίδαξε ήθος στην πολιτική.

Ουδέποτε χρησιμοποίησε πλάγιους τρόπους και μεθόδους για να εξελιχθεί στις υψηλότερες πολιτικές βαθμίδες.

Από τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε τη Δωδεκάνησο επί σειρά ετών και έδωσε μάχες όχι μόνο για προβλήματα της Δωδεκανήσου αλλά και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πάντα αναφερόταν στο όνομά του όταν σκεπτόταν ή μιλούσε για τη Δωδεκάνησο. Η Δωδεκανησιακή κοινωνία θα αισθανθεί την έλλειψή του, γιατί το κενό που αφήνει όσον αφορά το ήθος στην πολιτική, είναι δυσαναπλήρωτο.

Εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα παρηγορούνται στη σκέψη ότι ο απλός Δωδεκανήσιος πολίτης δεν θα ξεχάσει τη συνέπεια και την αγωνιστικότητά του και θα τον περιβάλλει πάντα με την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του.

Ο Μάνος Κόνσολας
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Γιώργου Χιωτάκη:
«Ο Γιώργος Χιωτάκης υπήρξε ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής.
Προασπίστηκε, όσο λίγοι, τα αξιώματα με τα οποία τον τίμησαν οι πολίτες.

Συνεπής στις αρχές και στις ιδέες του, με συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα της Δωδεκανήσου αλλά και βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος. Αξιοπρεπής και με αναμφισβήτητο ηθικό διαμέτρημα, έχαιρε γενικής εκτίμησης, αναγνώρισης αλλά και του σεβασμού των πολιτικών του αντιπάλων.

Υπήρξε ξεχωριστή στιγμή για μένα, η τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ροδίων, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τιμήσει την πολύπλευρη προσφορά του προς το νησί.
Στην οικογένεια του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του τέως βουλευτή Γιώργου Λ. Χιωτάκη εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος:
«Με το θάνατό του τα Δωδεκάνησα χάνουν μια εμβληματική φυσιογνωμία. Ο Γιώργος Χιωτάκης θα παραμείνει στην ιστορία ως εξέχων άνδρας που αφιέρωσε τον εαυτό του στην υπηρεσία των πολιτών και των νησιών μας. Πολυσχιδής προσωπικότητα, σημάδεψε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς του αγώνες, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο του τόπου μας.

Γαλουχημένος με έντονα δημοκρατικά αισθήματα, ήταν ένας οραματικός πολιτικός, σπουδαίος επιστήμονας, ένας βαθιά προοδευτικός και ευαίσθητος άνθρωπος, του οποίου και το πνευματικό έργο είναι ανεκτίμητο.
Είναι από τους σταθμούς εκείνους της σύγχρονης ιστορίας μας που μπορεί και συγκεντρώνει το σεβασμό μας.

Πρώτα ως δάσκαλος, μετά ως δικηγόρος, δήμαρχος της Ρόδου και εξαίρετος κοινοβουλευτικός με σπουδαίο έργο. Εισηγητής σε κορυφαία νομοσχέδια, ο Γιώργος Χιωτάκης αποτύπωνε με τις διαρκείς παρεμβάσεις του και τις εκφρασμένες από του βήματος του Κοινοβουλίου απόψεις του, μια δυναμική και γόνιμη πολιτική πορεία. Ένας λαμπρός όσο και ακούραστος «υπηρέτης» του δωδεκανησιακού λαού που με το τεράστιο σε όγκο και σημασία έργο του άφησε σπουδαία παρακαταθήκη.

Η μεγάλη αγάπη του για τα κοινά, το ήθος του, η εντιμότητά του, η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπιζε και τις πιο δύσκολες στιγμές, αποτελούν μερικά μόνον από τα στοιχεία που προσδιόριζαν τον χαρακτήρα του.

Σωστός οικογενειάρχης αγκάλιαζε με την μεγάλη του καρδιά όλους μας και πάντα είχε για τον καθένα μας ένα καλό συμβουλευτικό λόγο. Νοιώθω υπερήφανος και τυχερός που τον γνώρισα από πολύ κοντά και καθοδήγησε τα πρώτα βήματα μου.

Η απώλεια του μας δημιουργεί ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη σαν τον άνθρωπο του μέτρου, της πραότητας, της σύνεσης και της λογικής. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.»

Με αφορμή το θάνατο του Γιώργου Χιωτάκη, ο π. Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση :

O θάνατος του Γιώργου Χιωτάκη αφήνει τεράστιο έλλειμα στη Δωδεκάνησο. Ένα έλλειμα δημοκρατικής παρουσίας, έντιμης στάσης ζωής, αγωνιστικής διάθεσης και προσφοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά διέκριναν πάντοτε τον θανόντα και ως Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ως Δήμαρχο Ρόδου.

Ο εκλιπών , μέχρι προσφάτως με άρθρα του μας έδινε το καλό παράδειγμα της συναίνεσης , της ενότητας , της αγωνιστικότητας. Της αγωνιστικότητας ενός ανθρώπου που και μετά τα ενενήντα του χρόνια, νοιαζότανε για την πορεία της χώρας, για τους αγώνες του Λαού μας, για την πρόοδο της Δωδεκανήσου.

Θα τον ενθυμούμαστε πάντα ως ένα σύμβολο των αγώνων και των ελπίδων μας.
Να είναι αιωνία η μνήμη σου σύντροφε Γιώργο και τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά σου.

Συλλυπητήριο Γιώργου Υψηλάντη, για την απώλεια του Γιώργου Χιωτάκη.
Ένας από τους επιφανέστερους αγωνιστές του Απελευθερωτικού Αγώνα και της Δημοκρατίας στον τόπο μας, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο Γιώργος Χιωτάκης, κόσμησε με ήθος και πλούτισε με αξίες την πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά πολιτών στα δημοκρατικά ιδεώδη και πρωτοστάτησε μαζί τους στους δημοκρατικούς αγώνες, σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα.

Λαμπρός νομικός και επιφανής Καρπάθιος, υπηρέτησε την ιδιαίτερη πατρίδα του και τους ανθρώπους της όπως και τα υπόλοιπα νησιά μας, όσο λίγοι, από τα πολύ νεανικά του χρόνια ακόμα. Πατριάρχης μιας λαμπρής οικογένειας που εμπνευσμένη από τα ιδανικά και τις αξίες του, έδωσε και δίνει με τη σειρά της το παρόν στα πράγματα του τόπου. Η απώλειά του κάνει την κοινωνία μας φτωχότερη. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η δήμαρχος Τήλου
«Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για το θάνατο του διακεκριμένου μου φίλου, δημοκράτη, Γιώργου Χιωτάκη.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση φίλε Γιώργο επιθυμώ και εγώ να δηλώσω τον θαυμασμό μου για την πλούσια δράση σου, τον δυναμισμό και την αθωότητα που αντιμετώπιζες τα πράγματα. Το ήθος και η ακεραιότητά σου θα λείψουν. Το κενό που αφήνεις πίσω σου θα είναι δυσαναπλήρωτο.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΙΩΤΑΚΗ, έγκριτου Νομικού, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου την περίοδο Μαϊου – Ιουλίου 1964, Βουλευτής Δωδεκανήσου τα έτη 1981-1989 και τιμήθηκε από το Δήμο Ρόδου με το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής της Πόλης Ρόδου, αναγνωρίζοντας την πλούσια αντιστασιακή του δράση κατά των Ιταλών και κατά τη διάρκεια της

δικτατορίας, το πλούσιο κοινοβουλευτικό του έργο με σκοπό την διατήρηση υγιούς σχέσης ανάμεσα στο Βουλευτή και στον πολίτη καθώς και την συμβολή του στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, Συνήλθε έκτακτα σήμερα 23/9/2014 ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και Ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Να εκφραστούν τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και ολόκληρου του Ροδιακού Λαού στην οικογένειά του.
Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δημαρχιακού Μεγάρου την ημέρα της κηδείας.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου να αποδώσει τιμές. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην Εξόδιο Ακολουθία. Να δοθεί το όνομα του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΙΩΤΑΚΗ σε οδό της πόλης της Ρόδου.
Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα σε όλες τις τοπικές εφημερίδες.

Δήλωση Ιωάννη Παππά για την απώλεια του Γιώργου Χιωτάκη
Ο θάνατος του Γιώργου Χιωτάκη αποτελεί μεγάλη απώλεια για την πολιτική σκηνή και την τοπική κοινωνία της Δωδεκανήσου.
Ήταν μια εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα που πρόσφερε ακούραστα τις υπηρεσίες του τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου. Στην οικογένειά του απευθύνω τα θερμά συλλυπητήριά μου.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη