Νερά Καλλιθέας (14): Εξήντα γιατροί από τα Δωδεκάνησα στο Α΄ Υδρολογικό Συνέδριο (30.6.1929)

Νερά Καλλιθέας (14): Εξήντα γιατροί από τα Δωδεκάνησα στο Α΄ Υδρολογικό Συνέδριο (30.6.1929)

Νερά Καλλιθέας (14): Εξήντα γιατροί από τα Δωδεκάνησα στο Α΄ Υδρολογικό Συνέδριο (30.6.1929)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 581 ΦΟΡΕΣ

Ευρεία δημοσιότητα στον ελληνικό και ξένο Τύπο

Νερά Καλλιθέας. Ο διοικητής Μάριο Λάγκο στο κιόσκι της ποσιοθεραπείας, με καταπληκτική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος.

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου 1929, έλαβε χώραν στη Ρόδο το Α΄ Υδρολογικό Συνέδριο στο οποίο μετέσχον υπέρ τους εξήντα ιατροί της πόλεως Ρόδου, των χωριών και των νήσων.

Τους συνέδρους παρουσίασε στο διοικητή ο διευθυντής του Βασιλικού Νοσοκομείου, δόκτωρ ταξίαρχος Γκαλίνα, και στη συνέχεια μίλησαν και έκαμαν ανακοινώσεις οι γιατροί Κομνηνός Γιαλλούσης εκ μέρους των συναδέλφων του της πόλεως, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης εξ ονόματος των ιατρών της υπαίθρου και Σακελλάριος Α. Ζερβός από την Κάλυμνο, για τους γιατρούς των νήσων. Ανακοινώσεις για της ιαματικές ιδιότητες των θερμοπηγών της Καλιθέας και των άλλων νήσων, έγιναν από τους Γκαλίνα, Μπρουνέττι, Σακ. Ζερβό (Κάλυμνος) και Σταματιάδη Αφεντούλη (Κως).

Το Συνέδριο κατά γενική ομολογία εστέφθη από επιτυχία, έτυχε δε ευρείας δημοσιότητας στον τοπικό, ελληνικό και ιταλικό Τύπο. Τους συνέδρους, το απόγευμα της ίδια ημέρας, φιλοξένησε στο Ξενοδοχείο του, αυτό των «Ξένων», ο Αλέξανδρος Καραγιάννης αδελφός του Νικολάου Καραγιάννη, αναπληρωτή Γενικού Προξένου της Ελλάδος, στη Ρόδο.

Επίσης ο διοικητής, φιλοξένησε τους συνέδρους, στα νεόδμητα ξενοδοχεία του Προφήτη Ηλία.

Βρισκόμαστε στην καρδιά της «εποχής του λίθου» και της «νομιμοφανούς βίας», των οποίων κύριος εκφραστής ήταν ο πολύς Μάριο Λάγκο, ο οποίος από την ημέρα της καθόδου του στα νησιά μέχρι που έφυγε αντικαθιστάμενος από τον τετράρχη Ντε Βέκκι, ήταν ανεξέλεγκτος για όλες του τις πράξεις, ακόμη και στον «μπεζαχτά» του Δημοσίου.

Διέθετε τα κονδύλια, όπου δει. Κι αυτό τον «έφαγε». Υπήρξε ο πιο επικίνδυνος από όλους του διοικητές, και απ’ αυτόν ακόμη, τον Τζέζαρε Μαρία ντε Βέκκι κόμη ντι Βαλ Τζισμόν.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους