Το «Κούριερ» διέρχεται από το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη πριν καταπλεύσει στη Ρόδο...

Το «Κούριερ» διέρχεται από το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη πριν καταπλεύσει στη Ρόδο...

Το «Κούριερ» διέρχεται από το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη πριν καταπλεύσει στη Ρόδο...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 721 ΦΟΡΕΣ

ΚΟΥΡΙΕΡ: Δεν μπορούσε να μην απαθανατιστεί το «φορτίο της Αλήθειας», ο μπαγαπόντης, το «Κούριερ», όταν περνούσε πλάι από το άγαλμα της Ελευθερίας, στη Νέα Υόρκη. Η προπαγάνδα δεν ήταν δυνατόν να άφινε ανεκμετάλλευτο, ένα τέτοιο στιγμιότυπο!..

Ακόμη δεν ήξεραν τον προορισμό του, το δρομολόγιο έγραφε Νότιος Κορέα-χωρικά ύδατα-όπως δεν ήξεραν ότι το πλοίο αυτό του Αμερικανικού Ναυτικού από τη στιγμή που εγκατέλειψε τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, θα ήταν το μοναδικό αμερικανικό πλοίο που θα έμενε δώδεκα και πλέον χρόνια μακριά από την πατρίδα, ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε από κανένα άλλο πολεμικό πλοίο, μέχρι τις ημέρες μας. Και γι’ αυτό και μόνον πήρε θέση, σε Μουσείο του Αμερικανικού Ναυτικού.

Τους επισκέπτες ξεναγούν οι υπηρετήσαντες στη Ρόδο Αμερικανοί, αρκετοί των οποίων νυμφεύθηκαν Ελληνίδες.. Το αρχικό όνομα του πλοίου όταν αγοράστηκε (25.3.1945) από την αμερικανική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό, για να κάνει μεταφορές, ήταν «Doddridge», είχε μήκος 338,9 πόδια (103,36μ.) και πλάτος 50,4 πόδια (15,3μ), 5.650 τόνων και στοίχισε 2.250.000 δολάρια.

ΦΩΤΟ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Στο ταξίδι έξι εβδομάδων, πριν την αναχώρησή του στη Μεσόγειο αντί της Κορέας, επισκέπτεται την La Guaira (Βενεζουέλα), στις 27-29 Μαρτίου 1952, Καρταχένα (Κολομβία) 1-4 Απριλίου, Christobal, (Παναμάς), στις 5-6 Απριλίου, και Vera Cruz, (Μεξικό) στις 5 - 10 Μαΐου. Επιστρέφει στη Νέα Υόρκη στις 18 Ιουνίου, όπου και η φωτογραφία, και στις 17 Ιουλίου αποπλέει για Ρόδο αφού κάνει τους σταθμούς Ταγγέρη, 2-4 Αυγούστου, Νάπολι, 9-14 Αυγούστου και Πειραιά 18-21 Αυγούστου.

Στις 22 Αυγούστου 1952 φτάνει στη Ρόδο και από τις 7 Σεπτεμβρίου 1952, αρχίζει να εκπέμπει επί 11 ώρες και ¼, επί επτά μέρες τη βδομάδα σε δεκατρείς γλώσσες. Χαράς Ευαγγέλια… Ένα παζλ, ένα πιόνι στη σκακιέρα του λεγόμενου Ψυχρού πολέμου, που βρισκόταν τότε στο φόρτε του με τη ρίψη της πρώτης σοβιετικής πυρηνικής βόμβας, τη δίκη και την καταδίκη σε θάνατό του ζεύγους Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, και την εκτέλεσή τους, στις 19 Ιουνίου 1953, στην ηλεκτρική καρέκλα…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους