Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τον τουρισμό της Ρόδου!

Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν  τον τουρισμό της Ρόδου!

Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τον τουρισμό της Ρόδου!

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1009 ΦΟΡΕΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι επιστήμονες σε ημερίδα στο Ενυδρείο

Έντονα πλημυρικά φαινόμενα το χειμώνα και μεγάλη ξηρασία το καλοκαίρι που θα συνοδεύεται από λειψυδρία, θα είναι τα χαρακτηριστικά της Ρόδου τα αμέσως επόμενα χρόνια ,αν δεν παρθούν μέτρα σύντομα, εξέλιξη που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον ντόπιο πληθυσμό και φυσικά το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που λαμβάνουν από τις κλιματικές αλλαγές δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Και αν αυτή τη στιγμή οι επισημάνσεις μοιάζουν ίσως για κάποιους μακρινά και ίσως πιθανά σενάρια, για όσους γνωρίζουν θα είναι το… μέλλον της περιοχής. Και όσο και αν φαίνεται αδιανόητο στη Ρόδο σε μερικά χρόνια θα… πνιγόμαστε από μεγάλες ποσότητες νερού το χειμώνα και θα αναζητούμε λίγο νερό το καλοκαίρι.

Είναι δηλαδή μαθηματικά βέβαιο ότι το οικοδόμημα της ανάπτυξης αν δεν γίνει καμία κίνηση λήψης μέτρων θα καταρρεύσει!

Το πρόβλημα φυσικά δε θα έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα, αφού οι κλιματικές αλλαγές που ευθύνονται προκαλούνται από τη συνολική κακή χρήση της ενέργειας και των επιπτώσεων που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χτες στον υδροβιολογικό σταθμό της Ρόδου, στο πλαίσιο της Πράξης “ΑΚΤΗ” του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 20013.

Η εν λόγω εκδήλωση είχε ως σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, προβληματισμών και διαχειριστικών προτάσεων, που προέκυψαν από την επιστημονική μελέτη της Παράκτιας Ζώνης της Ρόδου, υπό το πρίσμα των Αρχών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους, και στο εταιρικό σχήμα, εκτός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Επικεφαλής Εταίρου, συμμετέχουν από την Ελλάδα ο Δήμος Ρόδου και το ΕΛΚΕΘΕ (Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας), ενώ από την Κύπρο το Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Πράξη “ΑΚΤΗ” έχει ως στόχο την διαμόρφωση Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης για την Ρόδο και τη Λάρνακα, με βάση μια κοινή επιστημονική μεθοδολογία προσέγγισης.

Αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των τοπικών κοινωνιών, προστατεύοντας ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα υπόβαθρο επιστημονικής γνώσης για την Παράκτια Ζώνη και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της Περιφέρειας.



Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν  τον τουρισμό της Ρόδου

Ο φυσικός ωκεανογράφος Δρ. Δ. Γεωργόπουλος ήταν εκείνος που μίλησε με λεπτομέρειες για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παράκτια ζώνη της Ρόδου, επισημαίνοντας ότι η θάλασσα πλέον θερμαίνεται και διαστέλλεται.

Επίσης όπως είπε σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που καταγράφηκαν από το 1990 έως και το 2006 η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται συστηματικά, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο έχουν εγκατασταθεί ξενικά είδη λόγω της κλιματικής αλλαγής που οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας της.

Σε ότι αφορά το Αιγαίο και εκεί η θάλασσα παρουσιάζει αύξηση θερμοκρασίας η οποία κατά την εικοσαετία 1985-2005 και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία φτάνει τους 2 βαθμούς!

«Αυτά είναι κακές ενδείξεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των βροχοπτώσεων και στα αποθέματα νερού για το νησί της Ρόδου, μιλώντας για τα ακρότατα, τις ανώτατες ενδείξεις που ανησυχούν τους επιστήμονες.

«Αν δεν αποφασίσουμε κάτι σύντομα είναι σίγουρο και βέβαιο ότι τα πράγματα θα επιδεινώνονται» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος προς τους παραβρισκόμενους είπε «σας εξορκίζω κάντε κάτι τώρα».

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα, το γεγονός ότι πολλοί στη Ρόδο έχουν κοντά στη θάλασσα πισίνες και γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται το απόθεμα σε νερό. «Σε λίγο δεν θα υπάρχει νερό, θα πληθαίνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και η λειψυδρία θα πλήξει το νησί» είπε ο κ. Γεωργόπουλος.

ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Στην ίδια ημερίδα μίλησαν και άλλοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Γ. Χατήρης, ο οποίος παρουσίασε το ρόλο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο έργο.

Όπως τόνισε στο πλαίσιο του έργου έγινε αποτύπωση της παράκτιας ζώνης της Ρόδου, πρώτη φορά για κάποια περιοχή της Ελλάδας, ενώ δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων η οποία θα συμβάλει στη διεύρυνση των γνώσεων για το παράκτιο περιβάλλον.

Ο ιχθυολόγος Γ. Κονδυλάτος μίλησε για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ρόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στη Ρόδο και γενικά στην περιοχή της Δωδεκανήσου υπάρχουν 109 ξενικά είδη ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 230. Κύρια πύλη τους είναι η διώρυγα του Σουέζ.

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ρόδος περιλαμβάνεται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο, ενώ από το 1984 μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία εκβράστηκαν στην περιοχή 240 νεκρές θαλάσσιες χελώνες.

Από την πλευρά της η ιχθυολόγος Π. Λουιζίδου, αναφέρθηκε στην οικολογική ποιότητα της θαλάσσιας παράκτιας ζώνης της Ρόδου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εμφάνιση του ξενικού είδους caulerpa distichophilla.

Πρόκειται για ένα … φικάκι όπως είπε το οποίο όμως όταν πολλαπλασιαστεί δημιουργεί προβλήματα. Ήρθε από τη διώρυγα του Σουέζ και στην περιοχή μας εντοπίστηκε το 2010. Βρέθηκε στη Λίνδο και τώρα όπως τόνισε έχει εξαπλωθεί και συναντάται στο Καρακόνερο στο Χαράκι και στη Λαχανιά.

Στη Σικελία όπου πολλαπλασιάστηκε δημιούργησε πολλά προβλήματα στους ψαράδες καθώς μπλεκόταν στα δίχτυα τους.

Στο υποθαλάσσιο τοπίο της Ρόδου αναφέρθηκε ο γεωλόγος ωκεανογράφος Δρ Β. Καψιμάλης ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τη συμβολή του σκάφους ΑΛΚΥΩΝ στην έρευνα. Με το σκάφος αυτό έγινε χαρτογράφηση του θαλάσσιου τοπίου σε βάθος μέχρι και 70 μέτρα, και η Ρόδος χωρίστηκε σε 6 διαχειριστικές ζώνες.
Οι επιστήμονες εντόπισαν σε αυτό υποθαλάσσιες κοιλάδες, βραχώδες υπόβαθρο και υποθαλάσσιες αμμοθίνες.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, καθώς επίσης ο διευθυντής του ΥΣΡ Ανδρέας Σιούλας και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ιάκωβος Γρύλης που απηύθυναν χαιρετισμό.

Μάλιστα στην ομιλία του ο κ. Κόκκινος ανέφερε τα εξής : «Η πράξη ΑΚΤΗ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007 – 2013 με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

Ο πλήρης τίτλος της είναι: «Διαμόρφωση και Πιλοτική εφαρμογή Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης στη Ρόδο και την Κύπρο».

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εντάξει το έργο στις στρατηγικές δράσεις της για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και ηγείται του εταιρικού σχήματος ως Επικεφαλής Εταίρος.

Η υλοποίηση του έργου έδωσε την ευκαιρία συνεργασίας φορέων λήψης αποφάσεων και ερευνητικών – επιστημονικών ιδρυμάτων από Ελλάδα και Κύπρο και συγκεκριμένα του Δήμου Ρόδου, του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, του Ωκεανογραφικού Κέντρου Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έδωσε επίσης την ευκαιρία ευρύτατης αξιοποίησης εξοπλισμού που αγοράστηκε στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου 2000 – 2006 και συγκεκριμένα του πλήρως εξοπλισμένου ερευνητικού σκάφους «Αλκυών» του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και του ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2009 και ναυλοχεί μόνιμα στη Ρόδο.

Το έργο «ΑΚΤΗ» και έχει ως στόχο την διαμόρφωση Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης για την Ρόδο και τη Λάρνακα, με βάση μια κοινή επιστημονική μεθοδολογία προσέγγισης υπό το πρίσμα των Αρχών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Η Περιφέρεια πιστεύει ότι αυτό το έργο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι θα την εφοδιάσει με τα κατάλληλα διαχειριστικά εργαλεία ώστε προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της Περιφέρειας θα ενισχύσει ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των τοπικών κοινωνιών.

Η Περιφέρεια θα υποστηρίξει παρόμοιες μελλοντικές δράσεις, προσβλέποντας στην αξιοποίηση:

της γνώσης της σχετικής με το παράκτιο περιβάλλον, θαλάσσιο και χερσαίο

της υλικοτεχνικής υποδομής που έχει αποκτηθεί

της εμπειρίας του επιστημονικού δυναμικού του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου του ΕΛΚΕΘΕ και των υπηρεσιών των ντόπιων φορέων αυτοδιοίκησης»

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο