Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους

Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους

Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1858 ΦΟΡΕΣ

Πάνω από 40 τα περιστατικά βίας στο νησί της Ρόδου

Υψηλό εκτιμάται ότι είναι το ποσοστό των γυναικών και παιδιών στην περιοχή μας που έχουν πέσει θύματα βίας κάθε είδους, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου σαράντα άτομα φιλοξενήθηκαν τους τελευταίους μήνες στον ειδικό ξενώνα που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο νησί.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος για μία περιοχή όπως η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα όμως δυστυχώς το υψηλό βιοτικό επίπεδο δεν εξασφαλίζει και την ισορροπημένη διαβίωση των κατοίκων της, ακόμα και μέσα στην οικογένεια.

Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους
Τα θύματα φιλοξενήθηκαν συγκεκριμένα στον Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου Ρόδου που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Αύγουστο, παρέχοντας στέγη και τροφή, αλλά και ασφάλεια καθώς και ψυχολογική και κοινωνική στήριξη τόσο σε γυναίκες όσο και παιδιά. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά διαμένουν στη Ρόδο, ενώ ανάμεσά τους είναι και αλλοδαπές γυναίκες καθώς και γυναίκες από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου.

Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους
Πάντως οι υπεύθυνοι του ξενώνα επισημαίνουν ότι τα κρούσματα είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα καθώς μόνο το 1/10 των περιστατικών βίας οποιασδήποτε μορφής καταγγέλλεται από τα θύματα.
Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους

Ο Ξενώνας λειτουργεί στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας» Το έργο αυτό υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους
Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους. Στόχος της φιλοξενίας είναι καταρχήν η παροχή ασφαλούς διαμονής (στέγης και διατροφής) στις γυναίκες θύματα και τα παιδιά τους, καθώς και η προστασία τους από το θύτη.

Όλο και περισσότερες γυναίκες “σπάνε” τη σιωπή τους
Παρέχεται, επίσης, συστηματική (ατομικά και ομαδικά) ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου οι φιλοξενούμενες να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, να θέσουν ένα τέλος στη βία, να επανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να επανέλθουν στην κοινότητα ζώντας ανεξάρτητα και έξω από τη βία. Ανάλογα και με την περίπτωση, ο Ξενώνας διευκολύνει μέσα από το προσωπικό του και την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας του Δήμου Ρόδου διαθέτει έντεκα δωμάτια, εκ των οποίων κάποια είναι δίκλινα και κάποια τετράκλινα, και λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Η διεύθυνση και το τηλέφωνο, για λόγους ασφαλείας, είναι απόρρητα. Η πρόσβαση στον Ξενώνα πραγματοποιείται μέσω παραπομπής από τη γραμμή υποστήριξης SOS (15900), το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ρόδου και το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου.

Η διαμονή στον Ξενώνα έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα και απώτερος στόχος είναι η γυναίκα να ενδυναμωθεί και να επανενταχθεί σε μια χωρίς βία καθημερινότητα.

Οι φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν ως τρεις μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και αν κριθεί αναγκαίο, η διάρκεια της φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί. Ο Ξενώνας διαθέτει επαρκή μέτρα για την ασφάλεια των φιλοξενουμένων και διασύνδεση με την αστυνομία.

Ο «Ξενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας» του Δήμου Ρόδου είναι έτοιμος να υποδεχτεί, να προστατεύσει και να υποστηρίξει κάθε γυναίκα που έχει υποστεί έμφυλη βία με τη μορφή σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής κακοποίησης ή και οικονομικής υστέρησης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας και νομικής υπόστασης, συμπεριλαμβανομένου και γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (trafficking).

KENTΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Επίσης σημειώνεται ότι ο Δήμος της Ρόδου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τ.Α. προς Όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της Βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο» λειτούργησε και Κέντρο

Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας από τον Δεκέμβριο του 2013.
Σκοπός του Κέντρου είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης σε θύματα βίας, καθώς και η υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης του φαινομένου.

Απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται:
• Ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία (εκφοβισμός, απειλές, εξευτελισμός, τρομοκρατία)

• Σωματική βία (χτυπήματα, καψίματα, κλωτσιές)
• Οικονομική βία (οικονομική εξάρτηση/εκβιασμός)
• Σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στον κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια (πράξεις, προσβολές, σχόλια σεξουαλικού χαρακτήρα κ.τ.λ.)

• Βιασμό ή απόπειρα βιασμού
• Θύματα πορνείας ή trafficking (εμπορίας ανθρώπων, οικονομική εκμετάλλευση της γενετησίας ζωής)

Το κέντρο από τον μήνα Φεβρουάριο 2014 μέχρι και σήμερα έχει εξυπηρετήσει 30 Ωφελούμενες, οι οποίες παρακολουθούνται σταθερά από το επιστημονικό προσωπικό

Διαβάστε ακόμη

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος