Μέτρα για τη διάβρωση των ακτών θα πάρει ο δήμος

Μέτρα για τη διάβρωση των  ακτών θα πάρει ο δήμος

Μέτρα για τη διάβρωση των ακτών θα πάρει ο δήμος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 501 ΦΟΡΕΣ

Η υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου «μελέτη προστασίας, αποκατάστασης και διαχείρισης των βορειοδυτικών ακτών της νήσου Ρόδου από τη διάβρωση» στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Διαχείριση θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων», έρχεται για έγκριση στη συνεδρίαση του δ.σ. Ρόδου την ερχόμενη Πέμπτη 29 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της εντεταλμένης συμβούλου κας Βασιλικής Ξεπαπαδάκη-Παπαδημητρίου και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου, η οποία θα κατατεθεί στο δ.σ., το έργο έχει προϋπολογισμό 295 χιλιάδων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 85% από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ και σε ποσοστό 15% από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, το έργο θα υλοποιηθεί με το ακόλουθο Εταιρικό Σχήμα: Δήμος Ρόδου, Λιμενικό Ταμείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακόμη, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 30η Απριλίου του 2016.

Περιγραφή και στόχος του έργου:
Οι βορειοδυτικές ακτές της νήσου Ρόδου, από την Κάμειρο Σκάλα μέχρι το Ενυδρείο προσβάλλονται από κυματισμούς δυτικής και βορειοδυτικής διευθύνσεως δημιουργώντας μεταφορά ιζημάτων από τα νοτιοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της γεωργίας αλλά και της παράνομης αμμοληψίας από τις κοίτες των χειμάρρων έχει συντελέσει στην απώλεια σημαντικού εύρους ξηράς απειλώντας γεωργικές, τουριστικές και αστικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να εκπονηθεί άμεσα μελέτη η οποία θα έχει ως στόχο την μελέτη προστασίας των ακτών της βορειοδυτικής περιοχής (κόλπος Ιαλυσού έως την Αρχαία Κάμειρο) της Νήσου Ρόδου από τη διάβρωση.

Ο στόχος των έργων που θα προταθούν, στην περιοχή αυτή, με την εκπόνηση μελετών (τοπογραφικής/βυθομετρικής-υδρολογικής-ακτομηχανικής) θα είναι πρωτίστως ο εντοπισμός, η καταγραφή των επιβαρυμένων και ευαίσθητων λόγω διάβρωσης περιοχών και η διερεύνηση των απαιτούμενων έργων για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Ο δήμος Ρόδου θα έχει την ευθύνη για το γενικό συντονισμό, διαχείριση και υλοποίηση του έργου έναντι της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς και τη διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου αναλαμβάνει να συντονίσει και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την εκπόνηση των μελετών από τους υπόλοιπους εταίρους. Συντάσσει την Π.Π.Ε. και την Μ.Π.Ε. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου αναλαμβάνει την γεωλογική, υδρολογική και βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής μελέτης του έργου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τμήμα Υδραυλικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, τέλος, αναλαμβάνει με την χρήση μαθηματικών προσομοιώσεων την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης στην περιοχή ενδιαφέροντος και τη διερεύνηση των απαιτούμενων έργων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη