Εκτροχιάστηκε (πάλι) η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Εκτροχιάστηκε (πάλι) η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Εκτροχιάστηκε (πάλι) η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1029 ΦΟΡΕΣ

Aπίστευτες καταστάσεις στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση

...Χειρότερα δεν γινόταν να κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου αφού κατά την πρώτη συνεδρίασή του, προχθές το βράδυ, δεν θύμιζε σε τίποτα το κορυφαίο πολιτικό όργανο του τόπου που έχει μπροστά του μείζονα θέματα αλλά έδινε περισσότερο μία εικόνα διάλυσης, με «βαριές» κουβέντες να ανταλλάσσονται εκατέρωθεν, φωνασκίες, προσβολές και χαρακτηρισμούς και, στο τέλος, η κατάσταση εκτροχιάστηκε, με αποτέλεσμα ακόμα και οι ίδιοι οι σύμβουλοι να μιλούν για «καφενείο»!

Ως…προφητική θα μπορούσε να εκληφθεί η ευχή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου που παρέστη στην αρχή της συνεδρίασης για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, να έχουν ένα ήρεμο κλίμα και να αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις αφού μόλις λίγες ώρες μετά η αίθουσα είχε μετατραπεί σε…αρένα! Και μπορεί αρχικά το κλίμα να ήταν καλό, παρουσία και του επανεκλεγέντος βουλευτή κ. Δημήτρη Γάκη, ο οποίος επίσης έδωσε τις ευχές του, ενώ όλοι ευχήθηκαν να ευοδωθούν οι προσδοκίες στη θητεία της νέας κυβέρνησης, όμως τίποτα δεν μπορούσε να προμηνύσει τι θα γινόταν στη συνέχεια και πως θα «έκλεινε» αυτή η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς.
Εκτροχιάστηκε (πάλι) η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Όλα ξεκίνησαν από το θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης σχετικά με το αίτημα ξενοδοχειακής μονάδας να χαρακτηριστεί ως εποχική, προκειμένου να μην υποχρεούται να καταβάλλει τα δημοτικά τέλη κατά τους μήνες που είναι κλειστή. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα αίτημα που υποβάλλεται συχνά από τον ξενοδοχειακό κλάδο και αποτελεί, κατά κάποιον, τρόπο ένα διαχρονικό θέμα. Και μπορεί να ήταν συγκεκριμένο το θέμα, προχθές το βράδυ, το οποίο ήρθε με εισήγηση να απορριφθεί η αίτηση, ωστόσο…άνοιξε μεγάλη συζήτηση η οποία κατέληξε σε έντονο καβγά κυρίως μεταξύ του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και της συμβούλου της παράταξης του κ. Γιώργου Υψηλάντη, κα Ευαγγελία Παναή.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και των συμβούλων ήταν διχασμένες. Κάποιοι υποστήριζαν να τηρηθεί η εποχικότητα γιατί είναι αδικία και τα μέλη της πλειοψηφίας τόνιζαν ότι δεν μπορεί να αντέξει ο Δήμος να χάσει και άλλα έσοδα. Από εκεί και πέρα «άνοιξε» μία μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον ο Δήμος είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και τους επιχειρηματίες, σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει.

Εκτροχιάστηκε (πάλι) η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου
Για αδικία να πληρώνουν οι επιχειρήσεις αυτές τέλη όλο το χρόνο, μίλησε το μέλος της παράταξης του κ. Στράτου Καρίκη και Πρόεδρος των ιδιοκτητών καταλυμάτων, κ. Τοκούζης, ο οποίος, όμως, δεν σταμάτησε εκεί αλλά είπε ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι, στο Δήμο Καλλιθέας, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πάρει απαλλαγή από τα τέλη λόγω εποχικότητας και, μάλιστα, είπε ότι θα ζητήσει να ενημερωθεί και εγγράφως. Αυτό δεν το άφησε αναπάντητο ο Αντιδήμαρχος κ. Δώρος Κωνσταντίνου, ο οποίος προέρχεται από την περιοχή, ο οποίος είπε ότι αυτά τα λέει ο κ. Τοκούζης για να κερδίσει εντυπώσεις και ότι αδικούνται άνθρωποι στη δημοτική κοινότητα η οποία κατά τη μετάβαση στον Καλλικράτη ήταν ένας «καθρέφτης».

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε κατηγορηματικά ο κ. Κωνσταντίνου και ανέφερε ότι, στον αντίποδα, είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία ο εξορθολογισμός των τ.μ. Ο ίδιος, παρότρυνε να προχωρήσουν σε κοστολόγηση των υπηρεσιών για να δουν τι εισπράττει ο Δήμος και τι έσοδα έχει χάσει.
Στην παρέμβασή του ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου είπε ότι η συζήτηση αυτή θα ανοίξει στο πλαίσιο του θέματος που θα επαναφέρει η Δημοτική Αρχή για τη διεκδίκηση των εσόδων από την εισφορά σε γη και σε χρήμα που καταβάλλουν οι ξενοδοχειακές μονάδες.
Εκτροχιάστηκε (πάλι) η κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Ο καβγάς
Ανάμεσα στις τοποθετήσεις των συμβούλων ήταν και εκείνη της κας Παναή η οποία έκανε κριτική για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος στον τομέας της καθαριότητας, μιλώντας από προσωπική εμπειρία και ανέφερε ότι ο κάδος έξω από τη δική τους επιχείρηση έχει καιρό να αδειάσει. Στην τοποθέτησή του, λοιπόν, ο Δήμαρχος είπε ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και τους Καποδιστριακούς Δήμους και τον ενιαίο Δήμο αλλά, στη συνέχεια, είπε ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση αφορούσε εξειδικευμένες βιοτεχνικές επιχειρήσεις ενόψει της ένταξής τους στον τότε αναπτυξιακό αλλά και ότι οι νόμοι γίνονται…λάστιχο που το τεντώνουμε ανάλογα με τα συμφέροντά μας.

Σε κάποια στιγμή ο Δήμαρχος απευθύνθηκε συγκεκριμένα στην κυρία Παναή, κάνοντας της παρατήρηση ότι δεν πρόσεχε ενώ εκείνη ήθελε προσοχή όταν μιλούσε αλλά αυτό που είπε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος κανείς δεν το περίμενε: Ο κ. Χατζηδιάκος, λοιπόν, και ενώ η κα Παναή εξακολουθούσε να αντιδρά, είπε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ότι θέλει να τους ενημερώσει ότι σε πέντε λεπτά μέσα, ελέγχθηκε ο κάδος έξω από την επιχείρηση της κας Παναή και εκείνη τη στιγμή είχε μέσα…μία σακούλα του τζάμπο και ένα μικρό χαρτόκουτο! Όπως είπε, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο κ. Παλαιολόγος, «είχε την ευφυΐα και την πρόβλεψη» να στείλει υπάλληλο να ελέγξει τον κάδο της κας Παναή!

Όπως ήταν φυσικό, αυτό προκάλεσε την «έκρηξή» της και διαμαρτυρόταν έντονα όσο μιλούσε ο Δήμαρχος, με αποτέλεσμα και εκείνος να ανεβάσει τον τόνο της φωνής του ρωτώντας την αν σέβεται το δημοκρατικό διάλογο. Μάταια ο Πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα, η κα Παναή εξακολουθούσε να διαμαρτύρεται ενώ και ο Δήμαρχος φώναζε και, στη συνέχεια, της είπε: «Αγαπητή κα Παναή, όχι ως δημοτική σύμβουλος. Ως…τηλεπερσόνα επειδή πολλές φορές πάτε σε πολλά κανάλια και βλέπετε ότι όταν ο ένας μιλάει πάνω στον άλλο δεν ακούνε οι τηλεθεατές, μπορείτε να μ’ αφήσετε να τοποθετηθώ;». Και συνέχισε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι άκουγε υπομονετικά επί μιάμιση ώρα τις τοποθετήσεις ενώ ο Πρόεδρος της είπε ότι δεν σέβεται τις διαδικασίες. Ωστόσο η κα Παναή, εμφανώς εκνευρισμένη, δεν σταματούσε να εκφράζει με φωνές την αγανάκτησή της και στην αίθουσα, πλέον, επικρατούσαν μόνο φωνασκίες.

Ο καβγάς δεν σταμάτησε εκεί καθώς ο Δήμαρχος είπε προς την ίδια: «Όπως είπατε κατά την τοποθέτησή σας, έχετε αριστερές αντιλήψεις. Προφανώς για…τους άλλους, για τον εαυτό σας δεν τις έχετε!», για να ξεσπάσει πάλι η κα Παναή με τον Δήμαρχο να συνεχίζει: «Επιτέλους, μάθετε διαδικασίες…σαράντα χρόνια δημοτική σύμβουλος»!

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδιάκος σε έντονο ύφος: «Ο Δήμος πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του…Και ήταν πολύ έξυπνος ο κ. Παλαιολόγος επειδή, πράγματι, προσβάλλατε την προσπάθεια που κάνει τέσσερις μήνες εδώ πέρα και είχε την ευφυΐα να στείλει τον υπάλληλο αυτή την ώρα να δει αν ο κάδος μπροστά στο σπίτι σας είναι καθαρός ή όχι και αν…δουλεύετε τον κόσμο στην τηλεόραση μπροστά. Και, δυστυχώς, για εσάς, διαψεύδεστε και σας ενοχλεί γιατί έτσι έχετε μάθει. Να συκοφαντείτε, να σπεκουλάρετε»!

«Θα αυξηθούν τέλη»
Ο Δήμαρχος, είπε ότι γνωρίζει πως πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες και τις αδυναμίες τους και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτούς τους τέσσερις μήνες, λέγοντας χαρακτηριστικά «γιατί δεν πατήσαμε…πάνω στο χρυσάφι για να προχωρήσουμε, πατάμε πάνω στο βούρκο και τη λάσπη!», και τους κάλεσε να καθορίσουν μαζί την εποχικότητα όταν το χειμώνα κλείνουν τα πάντα και υπάρχουν χιλιάδες ξενοδοχεία στο νησί. Και είπε στη συνέχεια: «Ναι, θα έρθουν αυξήσεις κάποιων τελών, δεν μπορεί αλλιώς να ξεπεράσει ο Δήμος αυτό το πρόβλημα και επειδή ο Δήμαρχος δεν είναι και δεν θα γίνει Ψινάκης που πήγε στο Χρυσοχοίδη και του είπε “πάρε τα κλειδιά” αλλά θα πάει να αγωνιστεί. Δεν θα δώσουμε τα κλειδιά του Δήμου»!

Έκανε, ακόμη, γνωστό ότι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν νέα εμβαδομέτρηση όλων των κτιρίων και, ήδη, έχει κάνει τρεις συζητήσεις με τους συνεργάτες του και θα γίνει διαγωνισμός για συνεργασία με μία Εταιρία ώστε με το σύστημα GIS η εμβαδομέτρηση θα γίνει με ελικόπτερο, όπως έκανε η Κέρκυρα και αύξησε κατά πολύ τα έσοδά της από τα τέλη. Το ίδιο θα γίνει και με την εισφορά σε γη και σε χρήμα. «Έχουμε υποχρεώσεις αλλά έχουμε και δικαιώματα», είπε.

«Γκαιμπελικές μέθοδοι»!
Στη συνέχεια, όμως, κα Παναή ζήτησε επιμόνως το λόγο επί προσωπικού και αφού είπε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι για να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και η ίδια το έκανε μέχρι σήμερα χωρίς ποτέ να προσβάλλει προσωπικά κανέναν αλλά εάν οι τοποθετήσεις της ενοχλούν κάποιους και βρίσκουν αμέσως τον εύκολο τρόπο να χρησιμοποιήσουν προσωπικούς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, είναι μια άλλη υπόθεση.

Εξέφρασε, λοιπόν, την ενόχλησή της για τοποθετήσεις Αντιδημάρχων που χρησιμοποίησαν, επανειλημμένως, τη λέξη «λαϊκισμός», για τη λέξη που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος, «τηλεπερσόνα», καθώς και για την έκφρασή του ότι η ίδια έχει αριστερές απόψεις αλλά μόνο για τους άλλους. Και συνέχισε λέγοντας:
«Αλλά, προπάντως, εκείνο που θέλω να στηλιτεύσω είναι τη χρήση γκεμπελικών μεθόδων και εθαύμασα…τη βιονική ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν κάποιοι και έστειλαν τον υπάλληλο που…διακτινίστηκε να φωτογραφίσει τον κάδο που βρίσκεται έξω από την επιχείρησή μου. Αυτά είναι γκαιμπελικές μέθοδοι»!

Κάποια στιγμή αντέδρασε και το μέλος της πλειοψηφίας, ο κ. Σταυρής, και επιτέθηκε στην κα Παναή ενώ είχε αντιπαράθεση και με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Πόκκια. Πάντως, ο κ. Υψηλάντης είπε ότι δεν μπορεί η διαφορετική άποψη να προκαλεί προσωπικούς χαρακτηρισμούς και δεν τιμά αυτόν που τους μετέρχεται. Σημειώνεται ότι το αίτημα της ξενοδοχειακής μονάδας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Για τις αποζημιώσεις
Η παραπάνω δεν ήταν, όμως, η μοναδική ένταση που επεκράτησε στη συνεδρίαση, καθώς είχε προηγηθεί μεταξύ του Δημάρχου και του κ. Σπανού για την αερογέφυρα στ’ Αφάντου, όπως και του τελευταίου με τον κ. Στάγκα. Γενικά, στην προχθεσινή συνεδρίαση, η κάθε κουβέντα, σχεδόν, πυροδοτούσε ένταση, όμως η σοβαρότερη σημειώθηκε με ένα από τα θέματα που βρίσκονταν παρακάτω στην ημερήσια διάταξη.

Επρόκειτο, βέβαια, για την πολυαναμενόμενη απόφαση της επικαιροποίησης της απόφασης του δ.σ. σχετικά με την αποδοχή της χρηματοδότησης του ποσού των 567.858 ευρώ για αποζημίωση των πλημμυροπαθών και έγκριση των δικαιούχων οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης συνεπεία των πλημμυρών στις 22-26 Νοεμβρίου, στις 4 Δεκεμβρίου 2013 και στις 2 Ιανουαρίου του 2014.
Μπορεί το θέμα να ψηφίστηκε ομόφωνα, ωστόσο αυτό έγινε έπειτα από μία επεισοδιακή συζήτηση κατά την οποία η συνεδρίαση, πλέον, είχε εκτροχιαστεί και η εικόνα που παρουσίαζε το δ.σ. ήταν διάλυσης, σε σημείο που να προκαλεί…θλίψη. Ενώ, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος εξηγούσε τις ενέργειες που είχαν γίνει από την αρχή της θητείας αλλά δεν κατέστη δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε απευθυνόμενος στον κ. Στάγκα:

«Όχι επειδή ο Δήμαρχος ήταν Αντιπεριφερειάρχης, να βλέπω δηλώσεις στις εφημερίδες ότι ο Δήμαρχος φταίει για τις πλημμύρες», αναφέροντας παραλείψεις επί Δημαρχίας του κ. Στάγκα αλλά και τα όσα έζησαν εκείνο το βράδυ. Και είπε, προς τον ίδιο: «Δεν ξέρω τι σκοπιμότητα εξυπηρετούσε, ίσως το αυθόρμητο και το εκρηκτικό του χαρακτήρα σας αλλά, έναν άνθρωπο που τον γνωρίζεις τριάντα χρόνια δεν χρειάζεται για τις ανάγκες της δημοσιότητας να βγαίνεις και να λες και εν απουσία του ότι φταίει αυτός για τις πλημμύρες».

Το δεύτερο, όμως, που ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος ήταν ότι ενώ είχε στα χέρια του τις καταστάσεις των πλημμυροπαθών και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μπορούσαν να τους έχουν αλλά «αλίμονο αν ένας από τους συνεργάτες έχει πάει σε ένα σπίτι στα Τριάντα, και να μου το καταγγείλεις, και είπε “κυρία Μαρία είσαι δικαιούχος αποζημίωσης και εγώ έχω κάνει ενέργειες για να πληρωθείς”. Αγαπητέ Σάκη, εσύ το ‘κανες!», του είπε εκφράζοντας ένα παράπονο. Είπε, ότι υπήρχαν και κάποιοι που μοίραζαν και ψηφοδέλτια υποψηφίων αλλά «να μοιράζεις ψηφοδέλτια και να κρατάς και τη λίστα και να λες δικαιούσαι, νομίζω ότι δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη κοινωνία το 2015. Μακάρι, αυτός ο σταυρός να καταργηθεί!», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Στο σημείο αυτό, άρχισε να αντιδρά ο κ. Στάγκας ο οποίος ζήτησε το λόγο και είπε ότι αν υπήρχε θέμα να απαγορεύεται στις εκλογές, θα πει ότι και οι συντάξεις δεν δίνονται ή τα προνοιακά που δίνονται μέσω του Δήμου;. Στο σημείο αυτό, το λόγο ζήτησε και ο εντεταλμένος σύμβουλος προερχόμενος από την Ιαλυσό, κ. Γιάννης Κορωναίος ο οποίος θέλησε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι τη λίστα με τα ονόματα δεν την κοινοποίησε σε κανέναν και ότι σ’ αυτές τις πρακτικές είναι…ειδήμονας ο κ. Στάγκας! Και ο Δήμαρχος, όμως, παρενέβη και είπε ότι ο κ. Στάγκας έκανε εκατό τηλεφωνήματα και είπε προς τον ίδιο ότι έκανε προσπάθειες αλλά έκαναν και άλλοι και συμπλήρωσε:

«Ε, αυτοί οι άλλοι δεν πήγαν να χτυπήσουν πόρτες προεκλογικά όταν εκείνη την καταραμένη βραδιά στο Α.Τ. ήρθες κρατώντας τη μελέτη για τα αντιπλημμυρικά και δεν την ήξερε κανένας, ούτε ο Κουσουρνάς»! Ακολούθως, ο κ. Στάγκας αντέδρασε λέγοντας ότι υπάρχει μελέτη και κατατέθηκε το 2001 στη Νομαρχία και ότι έχουν αντίγραφα. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, όταν ο κ. Κορωνάιος εξανέστη και σηκώθηκε όρθιος διαμαρτυρόμενος για το τι έκαναν οι ίδιοι εκείνη τη βραδιά και τι κάποιοι άλλοι, ο κ. Στάγκας φέρεται να είπε: «Θέλετε να το ανοίξουμε αυτό το θέμα, δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε»!

Προβληματισμός για τη συνεδρίαση
Αφού πλέον η συνεδρίαση…ελάχιστα θύμιζε δ.σ., δεν ήταν λίγα εκείνα τα μέλη του που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εικόνα που παρουσίαζε. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το έκαναν περισσότερο τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, όπως οι Αντιδήμαρχοι κ. Τέρης Χατζηιωάννου και κ. Γιώργος Πόκκιας.

Μάλιστα, ο τελευταίος, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Σώματος λέγοντας ότι έχει και εκείνος ευθύνη για το πώς εξελίχθηκε η συνεδρίαση με τον κ. Μανδρακό να έχει απολογητικό ύφος και να λέει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ κάλεσε όλους να δείξουν ανοχή καθώς είναι δημοκρατικός άνθρωπος και θέλει να αφήνει όλους να εκφράζονται. Μάλιστα, ακούστηκαν και λέξεις όπως «χύμα» και «καφενείο»…

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη