Baristi... διακριτικοί διαχειριστές των προτιμήσεων και της γνώσης

Baristi... διακριτικοί διαχειριστές των προτιμήσεων και της γνώσης

Baristi... διακριτικοί διαχειριστές των προτιμήσεων και της γνώσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 279 ΦΟΡΕΣ

Οι Baristi, άλλοτε ντυμένοι επίσημα με τις μακριές ποδιές και τα παπιόν τους, και άλλοτε με εμφάνιση επιμελώς ατημέλητη όπου ο χώρος το απαιτεί, είναι πάντα εκεί κρυμμένοι πίσω από την πολυαγαπημένη τους φανταχτερή μηχανή, έτοιμοι να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες μας.

Μυρωδάτα Espresso με πλούσια γεύση και υφή, πανέμορφα καπουτσίνο με βελούδινες κρέμες και μοτίβα latte art σχεδιασμένα με περισσή δεξιοτεχνία. Πάνω απ' όλα, όμως, έτοιμοι να μας συμβουλεύσουν τι θα ταίριαζε στις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Πίσω όμως από την ιδιότητα του, ως απλού διεκπεραιωτή μιας συνταγής ενός ροφήματος, ο Barista κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσεων που αφορούν στον καφέ και όχι μόνο. Αν είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί του για τα μυστικά της δουλειάς του, θα μας αποκάλυπτε έναν κόσμο άλλο… που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι υπάρχει.

Θα μας μιλούσε για το δέντρο και την σημασία της ποικιλίας σε συνδυασμό με τις συνθήκες καλλιέργειας. και πόσο αυτό επηρεάζει το φλιτζάνι μας. Θα μας έλεγε την σημασία του καβουρδίσματος, και ποιός τύπος θα ταίριαζε στα γούστα μας. Θα μας πληροφορούσε για την σημασία του νερού και της σωστής επεξεργασίας του, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσα στο φλιτζάνι. Και πάρα-πάρα πολλά πράγματα για τον καφέ που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ την σημασία τους.

Βέβαια, όλοι εμείς οι barista, ορμώμενοι από την αγάπη μας για τον καφέ, τείνουμε να γινόμαστε λίγο κουραστικοί και κάποιες φορές πιεστικοί. Γι' αυτό και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η γνώση και αγάπη μας είναι εκεί όχι για να κατευθύνουν τις προτιμήσεις των πελατών, αλλά για να τις ικανοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και αυτή είναι η πραγματική τέχνη του barista...

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καθίσετε στο μπαρ, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον barista! θα είναι πάντα εκεί, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας, όσο ασήμαντη κι αν την θεωρείτε. Μην επιμείνετε και πολύ όμως, γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να κάνετε μίνι σεμινάρια καφέ… Το αγαπημένο παιχνίδι κάθε barista!

Γράφει o Χρήστος Τουρλούγκου

Πηγή: www.rodosfoodnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές