Baristi... διακριτικοί διαχειριστές των προτιμήσεων και της γνώσης
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 279 ΦΟΡΕΣ
Μυρωδάτα Espresso με πλούσια γεύση και υφή, πανέμορφα καπουτσίνο με βελούδινες κρέμες και μοτίβα latte art σχεδιασμένα με περισσή δεξιοτεχνία. Πάνω απ' όλα, όμως, έτοιμοι να μας συμβουλεύσουν τι θα ταίριαζε στις προσωπικές μας προτιμήσεις.
Πίσω όμως από την ιδιότητα του, ως απλού διεκπεραιωτή μιας συνταγής ενός ροφήματος, ο Barista κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσεων που αφορούν στον καφέ και όχι μόνο. Αν είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί του για τα μυστικά της δουλειάς του, θα μας αποκάλυπτε έναν κόσμο άλλο… που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ ότι υπάρχει.
Θα μας μιλούσε για το δέντρο και την σημασία της ποικιλίας σε συνδυασμό με τις συνθήκες καλλιέργειας. και πόσο αυτό επηρεάζει το φλιτζάνι μας. Θα μας έλεγε την σημασία του καβουρδίσματος, και ποιός τύπος θα ταίριαζε στα γούστα μας. Θα μας πληροφορούσε για την σημασία του νερού και της σωστής επεξεργασίας του, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσα στο φλιτζάνι. Και πάρα-πάρα πολλά πράγματα για τον καφέ που δεν θα φανταζόμασταν ποτέ την σημασία τους.
Βέβαια, όλοι εμείς οι barista, ορμώμενοι από την αγάπη μας για τον καφέ, τείνουμε να γινόμαστε λίγο κουραστικοί και κάποιες φορές πιεστικοί. Γι' αυτό και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η γνώση και αγάπη μας είναι εκεί όχι για να κατευθύνουν τις προτιμήσεις των πελατών, αλλά για να τις ικανοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και αυτή είναι η πραγματική τέχνη του barista...
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καθίσετε στο μπαρ, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον barista! θα είναι πάντα εκεί, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας, όσο ασήμαντη κι αν την θεωρείτε. Μην επιμείνετε και πολύ όμως, γιατί το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να κάνετε μίνι σεμινάρια καφέ… Το αγαπημένο παιχνίδι κάθε barista!
Γράφει o Χρήστος Τουρλούγκου
Πηγή: www.rodosfoodnews.gr