Να λειτουργήσουν οι κόμβοι με την έγκριση μελετών ζητούν οι Αφαντενοί

Να λειτουργήσουν οι κόμβοι με την  έγκριση μελετών ζητούν οι Αφαντενοί

Να λειτουργήσουν οι κόμβοι με την έγκριση μελετών ζητούν οι Αφαντενοί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 634 ΦΟΡΕΣ

Ομοφωνη αποφαση της δημοτικής κοινότητας Αφάντου

Την απόφαση να επικαιροποιήσει τις αποφάσεις της περιόδου 2011-2014, με βάση τις οποίες καθορίζεται η ανάγκη λειτουργίας κόμβων στ’ Αφάντου, αλλά και να ζητήσει την έγκριση των μελετών, για την τοποθέτηση φαναριών, παράλληλα με την δημιουργία κυκλικών κόμβων, πήρε ομόφωνα η Δημοτική Κοινότητα Αφάντου στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή της, την περασμένη Δευτέρα.

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση του Σώματος ήταν παρόντα και τα έντεκα εκλεγμένα μέλη, για να συζητήσουν το θέμα αναφορικά με την «εμπλοκή που παρουσιάσθηκε στο ζήτημα της εγκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης» στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου που διέρχεται από τ’ Αφάντου, αλλά και το μόνιμο κλείσιμο των κόμβων από την Περιφέρεια Νοτίου, έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η διαπλάτυνση εντός της προθεσμίας (31 Μαρτίου).

Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του για την απόφαση που ελήφθη σχετικά με τους κυκλοφοριακούς κόμβους στο 4ο και 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού, τις σημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες εκατέρωθεν της οδού, καθώς και τις συνθήκες που διαμορφώνει τόσο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που βρίσκεται προς έγκριση, όσο και το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου του golf Αφάντου.

Ουσιαστικά επικαλούμενοι τα παραπάνω, ζητούν να αντιμετωπίζεται ως περιαστική η περιοχή (ο δρόμος εξυπηρετεί τον οικισμό) και όχι ως υπεραστική (ταχείας κυκλοφορίας).
Μάλιστα στην τοποθέτησή του για το ζήτημα, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την ημέρα που προέκυψε το ζήτημα έως και σήμερα, ο πρόεδρος Μανώλης Λόγγος τόνισε: «Μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τους Αντιδημάρχους Σάββα Διακοσταματίου και Γιώργο Κακούλη, συναντηθήκαμε στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με τον Διευθυντή της, τον Τμηματάρχη Οδικών Έργων και τους επιβλέποντες μηχανικούς, προκειμένου να μας γνωστοποιήσουν πως ακριβώς έχει προκύψει το εν λόγω πρόβλημα και ποια είναι η θέση και η πρόταση της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου προκειμένου να επιλυθεί.

Τα υπηρεσιακά στελέχη μας εξέθεσαν συνολικά την όλη κατάσταση και το προβαλλόμενο κώλυμα της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών να θεωρήσει την υποβληθείσα μελέτη και το πρόγραμμα φωτεινής σηματοδότησης των κόμβων.
Η θέση που διατυπώσαμε κατά την συνάντησή μας είναι και παραμένει ότι, οι κόμβοι στο 4ο χιλ. (Εστιατόριο «Φλώρα») και 5ο χιλ. (Έμπροσθεν της υπεραγοράς «Παναγιωτάς») με στροφή αριστερά προς περιοχή «Φακλιά», είναι άκρως απαραίτητοι για την οργάνωση και την λειτουργία τόσο της περιοχής εκατέρωθεν της Εθνικής οδού, όσο και για την οργανική διασύνδεσή της ανατολικά της περιοχής, με τον υπόλοιπο οικισμό Αφάντου.

Παράλληλα οφείλουμε ως Συμβούλιο της Δημοτικής μας Κοινότητας να γνωρίσουμε στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας τα δεδομένα τόσο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην Δήμου και νυν Δημοτικής Ενότητας Αφάντου που εξελίσσεται και ευρίσκεται στην Β2 φάση και τι προβλέπει για την ανατολική της Ε/Ο περιοχή στις συγκεκριμένες χιλιομετρικές θέσεις καθώς επίσης και το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) της περιοχής Golf Αφάντου που υποβλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς έλεγχο στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ και σύμφωνα με το οποίο η περιοχή από τον «Πλατύ» Ποταμό μέχρι την «Καθολική» γίνεται περίκλειστη χωρίς πρόσβαση από την παράκτια οδό λόγω επέκτασης των γηπέδων Golf, με μοναδική πλέον διασύνδεσή της με τον υπόλοιπο οικισμό, μέσω της εθνικής οδού Ρόδου Λίνδου.

Στην συγκεκριμένη περιοχή λειτουργεί από ετών μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και έχουν ανεγερθεί πλήθος κατοικιών μονίμων κατοίκων της ΔΕ Αφάντου».

Η απόφαση
Μετά από ενδελεχή συζήτηση, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου, κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση η οποία:
Επικαιροποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΔΚ της δημοτικής περιόδου 2011-2014 αναφορικά με την ανάγκη λειτουργίας των κόμβων.

Τονίζει τις χωροταξικές και αναπτυξιακές συνθήκες που δημιουργούν στην περιοχή ανατολικά της Ε/Ο από τον «Πλατύ» Ποταμό μέχρι την «Καθολική», τόσο το ΓΠΣ όσον και το ΕΣΧΑΔΑ της περιοχής Golf Αφάντου.

Υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι πλέον Υπεραστική αλλά Περιαστική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ζητά από την Περιφερειακή Αρχή και τις υπηρεσίες της ΔΤΥΔ να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την ΔΟΥ της ΓΓΥ για την έγκριση των μελετών της φωτεινής σηματοδότησης
Επιπροσθέτως ζητά από την ΔΤΥΔ της ΠΝΑΙ την δημιουργία κόμβου κυκλικού τύπου (Roundαbout) στην συμβολή της Ε/Ο με την δημοτική οδό Αγίου Ανδρέα, η οποία παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό φόρτο και εξυπηρετεί την πρόσβαση σε ευρεία περιοχή ξενοδοχειακών μονάδων, επιχειρήσεων και κατοικιών.

Τέλος ζητά από την Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου την άμεση ενεργοποίησή τους και την συνδρομή τους στην επίλυση του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη