Με ασφάλεια κατέπλευσε στη Ρόδο το “Βιτσέντζος Κορνάρος”

Με ασφάλεια κατέπλευσε στη Ρόδο το “Βιτσέντζος Κορνάρος”

Με ασφάλεια κατέπλευσε στη Ρόδο το “Βιτσέντζος Κορνάρος”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 780 ΦΟΡΕΣ

Με ασφάλεια κατέπλευσε χθες λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στο λιμάνι της Ρόδου το οχηματαγωγό «Βιτσέντζος Κορνάρος» γεγονός που επέτρεψε την αποβίβαση δεκάδων επιβατών που είχαν προορισμό το νησί μας και οι οποίοι παρέμεναν «όμηροι» της προσάραξης του σκάφους στην Κάσο τις τελευταίες μέρες.

Στο λιμάνι της Ρόδου βρίσκονταν δεκάδες συγγενείς και φίλοι των επιβατών που τους περίμεναν, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου κ. Νίκος Αμπουνιώτης, εκπρόσωποι της εταιρίας και του λιμενικού Ταμείου καθώς επίσης και ο υπεύθυνος ασφαλείας του Λιμανιού κ. Παναγιώτης Ντόκος.
Το πλοίο έδεσε με ασφάλεια και αμέσως ξεκίνησε η αποβίβαση.

Αίσιο τέλος είχε η «οδύσσεια»
Με ανακούφιση, πέρα από τα σημάδια της ταλαιπωρίας, κατέβηκαν από το «Βιντσέζος Κορνάρος», χθες το μεσημέρι, στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου, οι επιβάτες, έπειτα από ταλαιπωρία τριών ημερών.

Στο λιμάνι βρίσκονταν από νωρίς για να τους υποδεχθούν συγγενείς και φίλοι, που αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Ανάμεσά τους και γονείς φοιτητών που ταξίδευαν, κυρίως από το Ηράκλειο, οι οποίοι βέβαια ήταν καθησυχασμένοι, ωστόσο επεσήμαναν στη «Ρ» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους για να ταξιδέψουν φθηνότερα προς τη Ρόδο.

«Ήμασταν καλά, μας τάιζαν, πιαστήκαμε λίγο αλλά, αφού είμαστε καλά, δόξα τω Θεώ να λέμε!», λέει φοιτήτρια μόλις αποβιβάζεται από το πλοίο.




Ο Έπαρχος
Ανάμεσα στους επιβάτες που έφθασαν στο λιμάνι της Ρόδου ήταν και ο Έπαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Μηνατσής, ο οποίος έκανε λόγο για μία «πραγματική Οδύσσεια» που είχαν οι επιβάτες του πλοίου “Κορνάρος”, και μίλησε για την ταλαιπωρία κυρίως των ανθρώπων οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από τον Πειραιά, μέσω Κρήτης, και μετά από τέσσερις ημέρες ταλαιπωρίας έφθασαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου. Στη συνέχεια, ο Έπαρχος θέλησε να ευχαριστήσει το πλήρωμα και τον καπετάνιο του πλοίου διότι «οι άνθρωποι κατέβαλαν όλες τις προσπάθειες για να είναι οι επιβάτες ασφαλείς αλλά και να εξασφαλίσουν το φαγητό τους, τα ποτά τους, τα πρωινά τους, να έχουν ζέστη μέσα στο πλοίο, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν», όπως είπε, και, βέβαια, τη Δήμαρχο της Κάσου η οποία ήταν επί ποδός και ετοίμαζε την υποδοχή όσων κατέβηκαν στο νησί.

Ωστόσο, το περιστατικό αυτό, αναδεικνύει και το θέμα της συγκοινωνιακής κάλυψης της Κάσου. Όπως είπε ο κ. Μηνατσής, μετά από τη σύσκεψη που έκαναν στο Επαρχείο διαπιστώθηκε ότι μόνο η Κάρπαθος και η Κάσος εξαιρούνται απ’ όλα τα λιμάνια της χώρας, δηλαδή δεν υπάρχει η δυνατότητα μία Εταιρία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, που σημαίνει αξιόπλοα πλοία όπως τόνισε, να μετέχει στο διαγωνισμό για την περιβόητη άγονη γραμμή, μόνο πλοία τρίτης κατηγορίας.


Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος προτίθεται να το θέσει αυτό ως κύριο θέμα, εκτός ημερησίας διατάξεως, στο περιφερειακό συμβούλιο που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη γιατί, όπως είπε, «κάποια στιγμή, δεν πάει άλλο. Οι ακρίτες και οι πολίτες της Καρπάθου και της Κάσου, οι οποίοι είναι ισότιμοι με τους υπόλοιπους Έλληνες, οι οποίοι συνεπείς στις φορολογίες τους, να έχουν αυτή την κατάσταση. Το ποτήρι ξεχείλισε».
Αγκαλιές και φιλιά μετά την αποβίβαση των επιβατών στη Ρόδο
Αγκαλιές και φιλιά μετά την αποβίβαση των επιβατών στη Ρόδο

Είπε, ακόμη, ότι ο Περιφερειάρχης ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό, τον κ. Δρίτσα, όπως και ο βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, τους οποίους και ευχαρίστησε όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, για την απόφαση που πήραν να στείλουν τα τρόφιμα. Σημειώνεται ότι, μέχρι και χθες που το πλοίο έφθασε στη Ρόδο, κανείς δεν γνώριζε αν το πλοίο είναι αξιόπλοο και, όπως είπε ο Έπαρχος, περιμένουν τη διαβεβαίωση του Υπουργείου προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του κανονικά με τους επιβάτες ή αν θα πήγαινε απευθείας στον Πειραιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μηνατσή, εάν κριθεί ότι το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο, ο ίδιος και ο κ. Κόνσολας έχουν συνεννοηθεί με τον κ. Μιχάλη Σακέλλη, τον συμπατριώτη τους, και διατίθεται η Blue Star να δρομολογήσει ένα πλοίο στο ενδιάμεσο διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να έρθει το «Πρέβελης», κάτι που θα γίνει μετά το Πάσχα, και μέχρι να αποκατασταθεί η όποια βλάβη-αν τελικά είναι έτσι τα πράγματα-στο «Κορνάρος».
Εν τω μεταξύ, χθες, στο λιμάνι της Ρόδου βρίσκονταν και άνθρωποι που ήθελαν να ταξιδέψουν προς Κάρπαθο και ρωτούσαν επίμονα τον Έπαρχο τι να έκαναν. Ο ίδιος τους είπε ότι μίλησε με τον καπετάνιο και θα επρόκειτο να επικοινωνήσουν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας για να τους πει αν θα φύγει το πλοίο γιατί περιμένει κόσμος και είναι ημέρες του Πάσχα.

Ο Έπαρχος έκανε, ακόμη, αναφορά στον κ. Μανούσο, λέγοντας ότι αποδεικνύεται ότι τα ίδια μέσα είναι ισχυρότερα, σχετικά με το ρυμουλκό, και δήλωσε, με επιφύλαξη, όπως είπε:
«Υποψιαζόμαστε ότι παίζονται οικονομικά συμφέροντα. Αν μία Εταιρία δεν είναι ικανή να πληρώσει ένα ρυμουλκό μετά από αυτή την κατάσταση που είχε προκύψει, τι να πούμε. Διότι, αν πήγαινε άλλο ρυμουλκό, που θα μπορούσε να φύγει από τη Ρόδο, ενδεχόμενα η Εταιρία να πλήρωνε παραπάνω χρήματα».

Έλεγχος από τους δύτες
Αμέσως μετά την αποβίβαση επιβατών, ειδικός δύτης, έλαβε εντολή από τους αρμόδιους για να πραγματοποιήσει εξονυχιστικό έλεγχο στην μία από τις τρεις προπέλες του σκάφους η οποία είχε ζημιά στην διαδικασία προσάραξης του σκάφους ανοιχτά του λιμανιού της Κάσου.
Σε περίπτωση που θα μπορούσε να γίνει άμεσα η επισκευή του, τότε το σκάφος θα ξεκινούσε κανονικά το ταξίδι του.
Mετά από μέρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες με προορισμό τη Ρόδο επιτέλους πάτησαν στεριά
Mετά από μέρες ταλαιπωρίας οι επιβάτες με προορισμό τη Ρόδο επιτέλους πάτησαν στεριά

Καίρια η παρέμβαση του “Kasos Princes”
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν καίρια και σημαντική η βοήθεια που προσέφερε στην αποκόλληση του “Βιντέντζος Κορνάρος» το επιβατηγό / τουριστικό πλοίο Kasos Princess, από την περιοχή στην οποία είχε προσαράξει από την περασμένη Τετάρτη, κοντά στο λιμενοβραχίονα της Κάσου και με ασφάλεια κατέπλευσε στο λιμάνι.
Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στη «Ροδιακή» ο ιδιοκτήτης του σκάφους κ. Γιώργος Μανούσος, αφού αποκολλήθηκε από τον κυματοθραύστη, το Κορνάρος κρατήθηκε στη συνέχεια επί μισή ώρα και πλέον ανοιχτά από το “kasos Princes” προκειμένου να γίνει διαδικασία εκκίνησης μηχανών. Σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί θα ήταν ανεξέλεγκτο και έρμαιο του αέρα ή των ρεμάτων και θα παρασύρονταν. Με την συνδρομή του “kasos princes” το «Κοράρος» μπήκε σιγά σιγά με ασφάλεια στο λιμάνι της Κάσου και προσέδεσε με ασφάλεια.»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο σημειώνεται ότι το πλοίο αποκολλήθηκε με ιδία μέσα και την συνδρομή του Ε/Γ -Τ/Ρ «ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ» Ν.Κ. 02 και κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα Φρυ Κάσου. Από το ανωτέρω πλοίο αποβιβάστηκαν εξήντα τέσσερις (64) επιβάτες, πέντε (05) Ι.Χ.Ε. και εννέα (09) φορτηγά.
Στη συνέχεια, κατόπιν διενέργειας επιθεώρησης από τον Επιθεωρητή του αρμόδιου κλιμακίου Επιθεώρησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιώτη δύτη και σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης μετά από ζημιά του παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα, από την οικεία Λιμενική Αρχή χορηγήθηκε απόπλους στο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ να ολοκληρώσει το εγκεκριμένο δρομολόγιο από Κάσο για Πηγάδια – Διαφάνι – Χάλκη - Ρόδο.
Ο δήμαρχος της Ρόδου που υποδέχθηκε το πλοίο και τους επιβάτες της Ρόδου
Ο δήμαρχος της Ρόδου που υποδέχθηκε το πλοίο και τους επιβάτες της Ρόδου

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη