Επιδότηση ενοικίου για να φύγει ο τσιγγανομαχαλάς! (βίντεο)

Επιδότηση ενοικίου για να φύγει ο τσιγγανομαχαλάς! (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 500 ΦΟΡΕΣ

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Η μίσθωση κατοικιών με επιδότηση ενοικίου χρηματοδοτούμενη από ευρωπαϊκούς πόρους και, παράλληλα, η υπόδειξη από το Δήμο χώρου για προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στο μεσοδιάστημα, είναι η πρόταση που θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου μετά από περίπου δύο εβδομάδες και αφού η ΚΥΔ προτείνει και άλλους χώρους, και είναι η κοινή πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Το «αρραγές μέτωπο» που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου, στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον ίδιο και τα νησιά της περιοχής μας, επιβεβαιώθηκε, προχθές το βράδυ, με τον πλέον εύγλωττο και ηχηρό τρόπο, από την επίσημη πρώτη παρουσία του Περιφερειάρχη και των στενών συνεργατών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την κοινή γραμμή πλεύσης με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Παρ’ όλο που ο Δήμαρχος ενημέρωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι από ώρα σε ώρα θα ερχόταν ο Περιφερειάρχης κατευθείαν από το αεροδρόμιο προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικά θέματα, ωστόσο λόγω της επιμονής των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, τελικά δεν απεφεύχθη η συζήτηση από την οποία, μάλιστα, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι ενώ εξήχθη και το συμπέρασμα ότι δεν είναι σύμφωνο όλο το δ.σ. Ρόδου για τη λύση που προκρίνεται.

Ο Δήμαρχος, καταρχήν, ενημέρωσε το Σώμα ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας ερχόταν για έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Στη συνέχεια, όμως, στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το αν θα ερχόταν στη συνεδρίαση το θέμα ενώ δεν υπήρχε «ούτε ένα χαρτί», όπως ειπώθηκε, στους φακέλους τους εν είδει εισήγησης.

Ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε χαρακτηριστικά ότι έχει την αίσθηση ότι προσπαθούν να περάσουν το θέμα από την…πίσω πόρτα. Αναλύοντας τη θέση της παράταξής τους, επεσήμανε ότι το θέμα που δημιουργείται με τους ΡΟΜΑ δεν είναι η μετεγκατάστασή τους, αλλά η παραβατικότητα.

Όσο αφορά στη λύση που προτείνεται από την Περιφέρεια και τη Δημοτική Αρχή για μίσθωση κατοικιών και ενδιάμεση προσωρινή μεταστέγαση των αθίγγανων, ο κ. Υψηλάντης εξέφρασε τη διαφωνία τους διότι, όπως είπε, οι διαδικασίες θα χρειαστούν γύρω στον ένα με ενάμιση χρόνο και, επίσης, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» ενώ η δική τους πρόταση έχει να κάνει με την ολοκληρωμένη ένταξη των ΡΟΜΑ στην κοινωνία.

Για ολοκληρωμένη πρόταση και από την παράταξή τους, έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος. Όπως είπε, και εκείνοι θεωρούν ότι πρέπει να φύγουν οι ΡΟΜΑ από το Κορακόνερο αλλά βασικός άξονας θα πρέπει να είναι να επιλυθεί το πρόβλημα και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Ο επικεφαλής της «ΡΟ.ΔΗ.», κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, καυτηρίασε το γεγονός ότι ο ογκοδέστατος φάκελος της συνεδρίασης δεν είχε μέσα ούτε…ένα χαρτί για το θέμα ενώ το δ.σ. έπρεπε να είναι…απίκο επειδή θα ερχόταν ο Περιφερειάρχης.

Από εκεί και έπειτα οι επικεφαλής των παρατάξεων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη διαδικασία και την έλλειψη ενημέρωσης. Ακόμη πιο έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πότσου ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να περιμένουν τον Περιφερειάρχη για να συζητήσουν τα σημαντικά θέματα.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Μανδρακό, ο κ. Υψηλάντης του είπε ότι υπήρξε ρητή και κατηγορηματική δέσμευσή του ότι δεν επρόκειτο να μπει θέμα ΡΟΜΑ στην προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. Ο Πρόεδρος του είπε ότι η ενημέρωση αυτή έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ήταν, όμως, η φράση του κ. Υψηλάντη προς τον Πρόεδρο, όταν του είπε «δεν σας τιμά!», που προκάλεσε την “έκρηξη” του Δημάρχου που θέλησε να απαντήσει λέγοντας: «Αν μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε λυπάμαι πολύ. Ήμουν σαφής, σαφέστατος.

Επιμείνατε στις διευκρινίσεις, συνεννοείστε με τους κατοίκους, φεύγουν, τους παίρνετε στο κινητό και έρχονται πίσω. Αυτό δεν σας τιμά!», είπε ο Δήμαρχος, με τον κ. Υψηλάντη να αντιδρά έντονα καλώντας τον να το πάρει πίσω. Στο σημείο αυτό, η ένταση ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ είχε “φουντώσει” με τους δύο άνδρες να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Ο Δήμαρχος, επανέλαβε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που ήρθε για έγκριση χθες στο δ.σ. ήταν επικαιροποιημένο και είναι καταρχήν θετικοί για τη μίσθωση κατοικιών. Ενημέρωσε, ακόμη, ότι επισκέφθηκε και τον προϊστάμενο της ΚΥΔ και επέμεινε να του υποδείξει και άλλα σημεία από αυτά που περιλαμβάνονται στην πρόταση, σε περίπτωση που χρειαστεί να πάμε στην προσωρινή μετεγκατάσταση και του ζήτησε προθεσμία μία εβδομάδα με δέκα ημέρες για να υποδείξει άλλες λιγότερο οχλούσες περιοχές.

Είπε, ακόμη, ότι, το θέμα αυτό, «θέλει αρετή και τόλμη»
«Αν δεν το καταλαβαίνετε και ήρθατε τώρα να μας πουλήσετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και αυτά που λέει το επιχειρησιακό σχέδιο μέσα να μας τα ξαναπείτε και όλα τα άλλα που τα ξέρουμε, λυπάμαι πολύ», είπε, ακόμη, ο Δήμαρχος προς τον κ. Υψηλάντη. Ο κ. Πότσος, πάντως, εξανέστη και πήρε ξανά το λόγο τονίζοντας ότι εκείνος δεν είπε τέτοιο πράγμα ενώ αργότερα και πριν έρθει ο Περιφερειάρχης αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Η συζήτηση με τον Περιφερειάρχη
Από την αρχή ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η πίεση για την επίλυση του ζητήματος, με συγκεκριμένες ημερομηνίες, μάλιστα, έρχεται απ’ έξω, αν και, όπως επεσήμανε, δεν θα έπρεπε να το συζητούν μόνο όταν τους πιέζει μία συγκεκριμένη δέσμευση.

Αναλύοντας το σχέδιο ο κ. Χατζημάρκος, ανέφερε ότι κυρίαρχος στόχος είναι η ενσωμάτωση των αθίγγανων στην κοινωνία, όχι όλων, μέσω της μετεγκατάστασής τους σε οικίες για τις οποίες, μάλιστα, για ένα διάστημα σημαντικό θα γίνεται η καταβολή του ενοικίου με ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως είπε, όμως, ο Περιφερειάρχης, στη συνέχεια, σχετικά με τη μετεγκατάστασή τους σε σπίτια, για να είμαστε ρεαλιστές, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο στάδιο, αυτό της μετεγκατάστασής τους πάλι σε καταυλισμό αφού για τη Ρόδο αποκλείστηκε η περίπτωση να μείνουν στο σημείο που είναι σήμερα.

Έκανε, μάλιστα, γνωστή την πρόθεση της Περιφέρειας ότι αν καθυστερήσει η χρηματοδότηση για την επιδότηση του ενοικίου, μπορεί να βάλει τα χρήματα από δικούς της πόρους. Δεύτερον, αν χρειαστεί να γίνουν άμεσες εργασίες στον όποιον καταυλισμό αποφασιστεί, πάλι πριν ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, και αυτές προτίθεται να τις χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και αυτή είναι η απόφασή τους.

Αλλά και στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνουν και τα δύο, δηλαδή και στον ενδιάμεσο καταυλισμό κάποιες πρώτες εργασίες και τα ενοίκια να χρηματοδοτήσουν πριν αρχίσει το πρόγραμμα, και στα δύο λένε ναι.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηευθυμίου, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει καταυλισμός στο νησί, με τον Περιφερειάρχη να διαφωνεί, και είπε ότι μόνο εάν διασκορπιστούν οι αθίγγανοι δεν θα υπάρχει γκέτο και θα ενσωματωθούν.

Ο κ. Υψηλάντης, επανέλαβε τη θέση τους και ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η μίσθωσης των κατοικιών και να φύγουν από εκεί αφού η δημιουργία ενός καταυλισμού με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. θα μας πάει σίγουρα στο 2017.

Σημειώνεται ότι την παράταξη «Ροδίων Όραμα» του κ. Στράτου Καρίκη, απόντος του ιδίου, εκπροσωπούσε στη συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση αφού, όπως είπε, πρόκειται για 40 οικογένειες στο νησί και εύκολα μπορούν να μεταφερθούν σε σπίτια, φθάνει να ελεγχθούν πρώτα αν είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια.

Σημειώνεται ότι, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν αρχικά κάτοικοι της περιοχής Ασγούρου οι οποίοι αποχώρησαν νωρίς και έμεινε ως εκπρόσωπός τους ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σγουρού-Τσαΐρι-Αγίας Βαρβάρας, κ. Δαλιάνης, ο οποίος ανέφερε ότι έχει συγκεντρώσει υπογραφές από 2500 κατοίκους.

Δήλωσε ότι τους βρίσκει σύμφωνους η πρόταση, εκφράζοντας, όμως, την κάθετη αντίθεσή τους για το «προσωρινά» μίας μετεγκατάστασης γιατί, όπως είπε, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι ζητούν να απαλειφθεί από το εισηγητικό της Περιφέρειας η μία από τις θέσεις που είναι η 297Α γαιών Ρόδου καθώς, αν τελικά, περιληφθεί «θα το πολεμήσουν με ό,τι μέσα διαθέτουν».


Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο Περιφερειάρχης, είπε με νόημα ότι…όλη η Ρόδος λάτρεψε το σχέδιο με τη μίσθωση κατοικιών αφού μας βγάζει από τη δύσκολη θέση να βρούμε χώρο. «Αν το λέγαμε εμείς…θα τρώγαμε ξύλο!», είπε, χαρακτηριστικά, και τόνισε προς όλους: «Φοβάμαι ότι δεν είναι κατανοητό ότι δεν είναι δική μας μόνο η απόφαση. Λυπάμαι που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας αλλά η δική μας αδράνεια έχει φέρει τα πράγματα εδώ», κατέληξε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, κατέστησε σαφή τη θέση του λέγοντας ότι ας δυσαρεστηθεί μία μερίδα της κοινωνίας αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είπε, όμως, ότι θα πρέπει όλοι να θέλουν να πάνε σε σπίτια και να τα νοικιάσουν.

Ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, ότι όσοι δεν θέλουν θα φύγουν από το νησί και έκανε γνωστό ότι έχει έρθει έγγραφο από τον Διευθυντή της Αποκεντρωμένης, κ. Νίκο θεοδωρίδη ότι θα πρέπει να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στο Κορακόνερο και «ας με πουν απάνθρωπο!», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι ωραίο να λέμε για την ενσωμάτωσή τους ωστόσο αυτό που υπάρχει σήμερα είναι ένα αίσχος. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι όταν ρώτησε κάποιους ΡΟΜΑ που είχαν έρθει αργά στο δ.σ. και παρακολουθούσαν τη συζήτηση, αν θέλουν να πάνε σε σπίτια, ούτε οι μισοί δεν ήταν καταφατικοί. «Όταν θα γίνει η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, όπου θέλουν ας πάνε!», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στους «εισαγόμενους» ΡΟΜΑ, εκείνους που έρχονται δηλαδή στην αρχή κάθε σεζόν από άλλα μέρη και φεύγουν στο τέλος της, και ανακοίνωσε ότι από σήμερα, 1η Απριλίου συγκροτείται η Επιτροπή που υπήρχε παλιά για τον έλεγχο στο λιμάνι από τη Διεύθυνση Εμπορίου και τη Δημοτική Αστυνομία αν έρθει πάλι πίσω στους Δήμους. Όπως είπε ο Δήμαρχος, όσοι δεν θέλουν να ενταχθούν θα φύγουν.

Κλείνοντας τη συζήτηση λίγο μετά τη 1:00 το πρωί πια της Τρίτης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα λέγοντας ότι πρώτα θα έβλεπαν το επιχειρησιακό σχέδιο, στη συνέχεια θα δουν και άλλες περιοχές που θα υποδείξει η ΚΥΔ και σε καμιά δεκαριά ημέρες η ολοκληρωμένη απόφαση θα έρθει στο δ.σ. «Όχι άλλο λόγια!», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο