Σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού παγκοσμίως

Σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού παγκοσμίως

Σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού παγκοσμίως

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 96 ΦΟΡΕΣ

Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να παρουσιάσει φέτος μεγαλύτερη ανάπτυξη από εκείνην της παγκόσμιας οικονομίας (+3,7%), παρά τις αναταράξεις που παρουσιάζονται σε διεθνές επίπεδο, όπως εκτιμά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

"Μέχρι τα τέλη του 2015 ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού θα συμβάλει κατά 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ θα απασχολεί 284 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 9,5% του εργατικού δυναμικού διεθνώς", διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του WTTC, Ντέιβιντ Σκόουσιλ.

Το WTTC, στο οποίο μετέχουν περίπου 100 από τις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις του κόσμου, διοργανώνει φέτος το ετήσιο συνέδριό του στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Στην τελευταία έκθεσή του, τον Μάρτιο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο υπολόγιζε ότι η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα φέτος θα ανέλθει στο 3,7%, από 3,5% το 2014. Η παγκόσμια οικονομία, από την άλλη, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 3,5%, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ο Σκόουσιλ υπενθύμισε πάντως ότι ο τουριστικός τομέας δεν είναι στο απυρόβλητο και επηρεάζεται από αναταράξεις και αναπάντεχα γεγονότα σε όλο τον κόσμο.

"Ποιος θα μπορούσε, στην Air Asia και τη Germanwings, να προβλέψει τις πρόσφατες καταστροφές;" διερωτήθηκε αναφερόμενος στις δύο μεγάλες αεροπορικές τραγωδίες με αεροσκάφη των εταιρειών αυτών.

Επιπροσθέτως, "η ευρωζώνη αισθάνεται ακόμη τις συνέπειες της κρίσης και οι ισοτιμίες παραμένουν ασταθείς", όπως για παράδειγμα με τη μεγάλη πτώση του ρουβλίου και την εκρηκτική άνοδο του ελβετικού φράγκου, "χωρίς να υπολογίζουμε την πιο αδύναμη ανάπτυξη και τη μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Κίνα", συνέχισε ο πρόεδρος του WTTC.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, μια υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Μαδρίτη, ο αριθμός των ταξιδιωτών αυξήθηκε πέρσι κατά 4,7% παγκοσμίως, φτάνοντας το 1,1 δισ. ανθρώπους ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει νέα αύξηση κατά 3-4%.

Οι τουρίστες δαπάνησαν πέρσι ποσό ρεκόρ, ύψους 1,245 τρισ. δολαρίων (48 δισ. δολάρια περισσότερα σε σύγκριση με το 2013) για τη διαμονή, τη διατροφή, την ψυχαγωγία και τα ψώνια τους.

"Οι δαπάνες στον διεθνή τουρισμό παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση το 2014, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τομέας είναι ικανός να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, να στηρίξει τις εξαγωγές και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας" τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

Η Ευρώπη ήταν η ήπειρος που επωφελήθηκε περισσότερο από αυτήν την τάση το 2014, καθώς κατέγραψε κέρδη 509 δισ. δολαρίων, δηλαδή 17 δισ. δολάρια περισσότερα σε σύγκριση με το 2013.
Ακολούθησαν η ζώνη της Ασίας-Ειρηνικού με κέρδη 377 δισ. δολαρίων και οι ΗΠΑ με 274 δισ. δολάρια. Πολύ μειωμένα ήταν τα έσοδα στη Μέση Ανατολή, μόλις 49 δισ. δολάρια, και την Αφρική, με 36 δισ. δολάρια.

Οι Κινέζοι παραμένουν οι τουρίστες που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά (συνολικά 165 δισ. δολάρια) και ακολουθούν οι Αμερικανοί με 112 δισ. δολάρια ενώ οι Ρώσοι περιόρισαν τις δαπάνες τους από τα 65, στα 50 δισ. δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο