Συνοριοφύλακες ζητά για τα νησιά ο περιφερειάρχης

Συνοριοφύλακες ζητά για τα νησιά ο περιφερειάρχης

Συνοριοφύλακες ζητά για τα νησιά ο περιφερειάρχης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 128 ΦΟΡΕΣ

Σύσκεψη συγκαλεί σήμερα στην Αθήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, με την παρουσία όλων των περιφερειαρχών της χώρας.

Όπως δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, που θα παραστεί στη σύσκεψη, αντικείμενο θα είναι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, ενώ εκτός από την ενίσχυση με προσωπικό της ΕΛΛΑΣ και του ΛΣ, θα ζητήσει να συμμετάσχει στις θαλάσσιες περιπολίες το Πολεμικό Ναυτικό και να μεταφερθούν στην περιοχή μας τα τρία από τα έξι σύγχρονα περιπολικά που θα αποκτήσει το λιμενικό σώμα.

Επίσης όπως τόνισε ο περιφερειάρχης σε χτεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία θα είναι και η μεταφορά συνοριοφυλάκων στα νησιά της Δωδεκανήσου. Παράλληλα όπως έκανε γνωστό, θα συναντηθεί με τον επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο την μεθεπόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, που θα γίνει στη Σίφνο, αλλά σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος.
Αναλυτικά ο κ. Χατζημάρκος σε δηλώσεις του επεσήμανε για τους λαθρομετανάστες τα εξής: «Έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, σήμερα η πρωινή πληροφόρηση που είχα από την Κω ήταν 700 άτομα, 400 στη Λέρο και 300 στη Σύμη. Κινούμαστε πιά σε όρια κατά πολύ έξω από τις αντοχές μας και δημιουργούνται καταστάσεις οι οποίες έχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Από την πρώτη στιγμή, ασχοληθήκαμε με αυτό, η περιφέρεια είχε πάντα προσήλωση στο να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη υπευθυνότητα, ποτέ δε μπήκαμε στον πειρασμό να το αξιοποιήσουμε πολιτικά, δεν έχουμε μαξιμαλιστικές τάσεις, είμαστε ρεαλιστές.

Από κει και πέρα όμως έχοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα τον ανθρωπισμό μας και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, οφείλουμε να προφυλάξουμε τον τόπο μας να τον στηρίξουμε και να απαιτήσουμε η κεντρική πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχε ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο.

Με αφορμή την έκρηξη του φαινομένου, την πανελλήνια διάσταση που πήρε το θέμα οδήγησε και σε μία σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Οι τέσσερις άξονες στους οποίους κατέληξε η κυβερνητική σύσκεψη είναι όλοι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουν πολλά. Σε ότι αφορά τα μέτρα που έχουμε να προτείνουμε εμείς είναι πολλά. Όμως θα πρέπει να δούμε και τις αποφάσεις να υλοποιούνται. Η συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα επίτροπο είναι για τη μεθεπόμενη εβδομάδα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστεί η ημερομηνία της συνάντησης.

Το περίγραμμα των θέσεών μας είναι:
- Ανθρώπινο δυναμικό στα σώματα ασφαλείας ΕΛΛΑΣ και ΛΣ
- Υλικοτεχνική υποδομή
- Σύμπραξη πολεμικού ναυτικού στη φύλαξη των συνόρων
- Συνοριοφύλακες που έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος τους στα βόρεια σύνορα της χώρας
- Χρηματοδότηση από το κράτος για την πρώτη υποδοχή

Επίσης να σταματήσει αυτή η συζήτηση για την ανεύρεση ακινήτων, όταν είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στη Δωδεκάνησο είναι το Ελληνικό δημόσιο.
Η δημόσια περιουσία δεν μπορεί να είναι μόνο αντικείμενο τροφοδοσίας των κρατικών ταμείων με χρήματα. Οφείλει να υπηρετεί πρώτα τον τόπο αυτό και τις ανάγκες του» .

Δεν θα συζητηθεί στο π.σ.
Αναφορικά με το αν θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο δήλωσε τα εξής: «Το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο γίνεται στη Σίφνο. Γενικά οι Κυκλάδες το θέμα το ξέρουν από τα θέμα ενημέρωσης δεν το ζουν και δεν το βιώνουν. Έχει αξία και σημειολογικά το θέμα να συζητηθεί στη Δωδεκάνησο».

Διαβάστε ακόμη

Νέο τροχαίο ατύχημα στην πόλη της Ρόδου

Ρεπορτάζ Ροδίτη δημοσιογράφου εντάχθηκε στην Τράπεζα Θεμάτων του υπ. Παιδείας για τη Γλώσσα

Μεταναστευτικό: Μείωση άνω του 50% στους διαμένοντες στις 5 δομές του Ανατολικού Αιγαίου στο 4μηνο

Γιάννης Παππάς: «Μπαίνουμε δυστυχώς σε ελέγχους για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στις επιχειρήσεις»

Σημαντική δωρεά του Ομίλου Inner Wheel Ρόδου στην Καρδιολογική Κλινική του Περιφερειακού Νοσοκομείου Ρόδου με την καθοριστική συμβολή του Ομίλου Mitsis

«Κρασί από τα χείλη σου»

Κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ 13 Μαΐου στη Ρόδο για ενημέρωση εργαζομένων

Οι εργαστηριακοί γιατροί περιγράφουν το οικονομικό τους αδιέξοδο