Κατά πλειοψηφία η παράταση της σύμβασης για την καθαριότητα

Κατά πλειοψηφία η παράταση της σύμβασης για την καθαριότητα

Κατά πλειοψηφία η παράταση της σύμβασης για την καθαριότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 150 ΦΟΡΕΣ

Στην καθολική αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας, όπως και των Συλλόγων των εργαζομένων στο Δήμο της Ρόδου και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), προσέκρουσε η πρόταση που έφερε η Δημοτική Αρχή, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, για σύναψη νέας σύμβασης με ιδιώτη εργολάβο για να εκτελέσει μέρους του έργου της καθαριότητας για την επόμενη τριετία, πρόταση η οποία, τελικά, ψηφίστηκε σχεδόν μόνο από τα μέλη της πλειοψηφίας.

Καταρχήν, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Μιχάλης Παλαιολόγου εισηγήθηκε αναλυτικά το θέμα για να προχωρήσει ο Δήμος στη σύναψη δημόσιας σύμβασης για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και συγκεκριμένα για «εργασίες αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων, μηχανικής και χειρωνακτικής σάρωσης και αποψιλώσεων κοινοχρήστων χώρων, περιόδου 2016-2018, μετά από διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού».

Αντιλαμβανόμενος ο Αντιδήμαρχος τις αντιδράσεις που διατυπώνονται, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε να έχουμε τέτοια ασφάλεια και στο Δήμο και στο προσωπικό και στους κατοίκους για να έχουμε το νησί καθαρό». Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Δήμος θα έχει ευελιξία με τη σύμβαση αυτή και θα μπορεί να αυξομειώνει το αντικείμενό της ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.

Στο σημείο αυτό, ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας, ρώτησε πως οι πρώην δέκα Δήμοι εισέπρατταν 18,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη και τώρα ο Δήμος εισπράττει 15 εκατομμύρια ευρώ και η μελέτη κάνει λόγο για 11 εκατ. ευρώ, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη να απαντάει ότι το ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ αφορά στην είσπραξη και την εκκαθάριση που κάνει η ΔΕΗ. Μάλιστα, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για το 2015 στις δύο εκκαθαρίσεις που έκανε η ΔΕΗ ήταν από 550 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία, δηλαδή κάθε μήνα χάνει ο Δήμος 200-250 χιλιάδες ευρώ.

Η εισήγηση βασίζεται σε κάποιες εκτιμήσεις που δεν στέκουν, είπε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης αφού τα χρόνια αυτά δεν έχουμε αύξηση αλλά μείωση της παραγωγής απορριμμάτων λόγω της κρίσης.

Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος δεσμεύεται σε μία διαδικασία ενώ δεν έχουν ληφθεί πολλά υπόψη όσο αφορά στο έργο της καθαριότητας, όπως ότι η διαλογή στην πηγή. Τόνισε, επίσης, ότι θα περίμενε η Δημοτική Αρχή να φέρει μία αποτίμηση της σύμβασης με τον ιδιώτη που “τρέχει” εδώ και τρία χρόνια. Στη συνέχεια, πρότεινε να αποσυρθεί η πρόταση για τη νέα σύμβαση και να συσχετιστεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, αφού θύμισε τη ΔΕΚΡ που είχε συσταθεί επί Δημαρχίας Γιώργου Γιαννόπουλου «και…σκοτώθηκαν όλοι να τη διαλύσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν περιποιεί τιμή.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, επανέλαβε την πάγια θέση τους ότι, δηλαδή, το 2011 άνοιξε η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης και ότι η υπηρεσία υποβαθμίζεται συνειδητά. «Είναι ζήτημα εδώ καθαρό ναι ή όχι στην ιδιωτικοποίηση», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες που εργάζονται οι υπάλληλοι των εταιριών αυτών και πως πληρώνονται, εκφράζοντας, βέβαια, την αντίθεσή τους στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος τοποθετήθηκε μετά τους συνδικαλιστές, μίλησε και εκείνος για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων των Εταιριών και ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για ένα δύο μήνες και να ξαναέρθει η σύμβαση με άλλους όρους και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι εργαζόμενοι
Πρώτος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή τους στις θέσεις των Συλλόγων και θύμισε τη μεγάλη μάχη που είχε γίνει πριν τρία χρόνια για να μην εκχωρηθεί, όπως είπε, αυτή η υπηρεσία σε ιδιώτες. Στη συνέχεια, κάλεσε το δ.σ. να μην πάρει μία απόφαση σήμερα που αύριο θα είναι μοναδική στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων του Δήμου, κ. Φώτης Μπακίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν κατανοούν τη βιασύνη της Δημοτικής Αρχής να εκχωρήσει την υπηρεσία σε ιδιώτες όταν παντού στην Ελλάδα απέτυχε το μοντέλο αυτό.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα, κ. Γιάννης Ντελλάκης, ο οποίος μίλησε για «αλχημείες» που κάνει ο εισηγητής για να αποδείξει ότι στο τέλος ο Δήμος θα έχει κέρδος 200 χιλιάδες ευρώ.

Είπε, ακόμη, ότι ο εισηγητής έχει μείνει…στο 2011 και έχει κάνει…copy paste την πρώτη σύμβαση. Ρώτησε, επίσης, γιατί δεν ζητά η Δημοτική Αρχή να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Ο κ. Ντελλάκης επεχείρησε να αποδoμήσει ένα προς ένα τα σημεία της σύμβασης ενώ ο Αντιδήμαρχος εξανέστη ζητώντας να μην αλλοιώνεται!

Ο κ. Παλαιολόγου, εξέφρασε την έκπληξή του γι’ αυτά που άκουσε και μίλησε για λαϊκισμό, αναφέροντας ότι η εισήγηση έχει έρθει για να έχει εναλλακτική ο Δήμος και όταν προκύψει το οτιδήποτε θα είναι ο πρώτος που θα πει στο Δήμαρχο «σκίσε τα χαρτιά»! Όσο για τη βιασύνη, είπε ότι η σύμβαση έρχεται τώρα για να έχουν οι εργαζόμενοι και η Δημοτική Αρχή καλύτερες συνθήκες.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εμφάνιση του νησιού και η υγεία των κατοίκων και ότι ορθώς δεν είναι ευχαριστημένοι οι εργαζόμενοι που συχνά ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη δυνατότητα και βάζουν πλάτη και σε άλλη υπηρεσία.

Δήλωσε, ακόμη, κατηγορηματικά: «Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να διαταραχθεί η εργασιακή σχέση του οποιουδήποτε-μακάρι η κυβέρνηση να πει ότι αίρονται οι περιορισμοί για τις προσλήψεις». Μίλησε, όμως, και για υποκρισία λέγοντας ότι…δεν τη σηκώνει.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο masterplan που έχουν εκπονήσει για την υπηρεσία και στη δρομολόγηση του ΚΔΑΥ σε δύο χρόνια και ότι ο Αντιδήμαρχος ζήτησε στο μεταξύ να γίνει αυτή η σύμβαση ως εφεδρεία. Κλείνοντας είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να αναβληθεί το θέμα, ωστόσο ζήτησε από όλους να αναλάβουν την ευθύνη αν κάτι δεν προχωρήσει και να πουν ότι οι ίδιοι έβαλαν εμπόδιο στο Δήμο.

Τελικά, η σύναψη της σύμβασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ενώ δεν την ψήφισε καμία παράταξη της μειοψηφίας, πλην της συμβούλου του κ. Χατζηευθυμίου κας Ατσίδη.

Για τις παραλίες
Δεν συναινεί το δημοτικό συμβούλιο να μην παραχωρηθούν οι παραλίες στη ΔΕΡΜΑΕ και να παραμείνουν στο Δήμο, όπως φάνηκε από μία πρώτη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ, με αφορμή το θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη για την αποδοχή της παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας κτλ. στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, που αφορά μόνο τις παραλίες της ΚΥΔ.

Καταρχήν, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, έκανε γνωστό ότι ο προϊστάμενος της ΚΥΔ τον ενημέρωσε ότι θα γίνει τροποποίηση της ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών εντός των ημερών, οπότε θα ενέκριναν και κάθε μελλοντική τροποποίηση που θα προκύψει.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Γιάννης Κούρτης, ο οποίος αρχικά είχε αντιδράσει στο να μην παραχωρηθούν όλες οι παραλίες στην Εταιρία, είπε ότι έχουν αποφασίσει να παραμείνουν όλες στο Δήμο γιατί δεν μπορούν να διασπαστούν και ότι η Εταιρία θα αντιμετωπίσει μία μικρή δυσκολία. Η αναφορά αυτή του Πρόεδρου φάνηκε ότι έπιασε…εξ απίνης το δ.σ. με αποτέλεσμα να δεχθεί απανωτές ερωτήσεις.

Ο κ. Περδίκης από την πλευρά του προσπάθησε να εξηγήσει ότι η προχθεσινή απόφαση είχε να κάνει μόνο με την αποδοχή της παραχώρησης των παραλίων της ΚΥΔ και όχι της ΕΤΑΔ. Όταν έρθει και αυτή θα δουν τι λέει η ΚΥΑ και θα η απόφαση θα ληφθεί από το δ.σ., εξήγησε.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης είπε ότι η Εταιρία είναι κινητήριος μοχλός για το Δήμο και εξέφρασε τη «σοβαρή ένστασή» του να μην της παραχωρηθούν οι παραλίες ενώ εξέφρασε τη θέση τους το σύνολο των παραλιών να παραμείνουν στη ΔΕΡΜΑΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμίου ο οποίος τόνισε ότι η Εταιρία έχει μεγαλύτερη ευελιξία για επενδύσεις στις παραλίες.

Και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης τόνισε ότι η ΔΕΡΜΑΕ έχει κάνει αξιοσημείωτη προετοιμασία και αναρωτήθηκε πως θα τα καταφέρει καλύτερα ο Δήμος όταν γνωρίζουμε τις αγκυλώσεις.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι εάν η πρόταση εξακολουθήσει να είναι αυτή θα την καταψηφίσουν. Την πάγια θέση τους ότι θέλουν τις παραλίες να παραμείνουν ελεύθερες για το λαό, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.

Ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εξηγώντας το σκεπτικό τους, είπε ότι, πράγματι, η ΔΕΡΜΑΕ έκανε πολύ καλή δουλειά και είναι ευέλικτη αλλά δεν θα μπορούσε να δώσει κανένα αντάλλαγμα στο Δήμο από την εκμετάλλευση των παραλιών και ο υπηρεσιακός δεν θα μπορούσε να εισηγηθεί απεμπόληση εσόδων.

«Όμως, Δήμος και ΔΕΡΜΑΕ είναι ένα ταμείο», τόνισε, στη συνέχεια και ανέφερε ότι αν η ΚΥΑ για τις παραλίες της ΕΤΑΔ δεν δημιουργεί πρόβλημα, τότε θα το εξετάσουν.
Τελικά, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού καταψήφισαν την εισήγηση οι παρατάξεις του κ. Υψηλάντη και του κ. Πότσου.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη