Ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1171 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Βασίλειος Νικ. Καλλικούνης

Mετά την ανακατασκευή του «σύγχρονου θαύματος» της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, ο δήμος της Αλεξανδρείας προχωρεί στην αναδημιουργία του ομωνύμου Φάρου, ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου. Η Αίγυπτος αποφάσισε να «ανάψει» και πάλι τον περίφημο Φάρο της Αλεξανδρείας ανοικοδομώντας τον και αξιολογεί τις μελέτες που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της χώρας, για το πως το μεγάλο αυτό εγχείρημα θα μπορούσε να υλοποιηθεί.


Το αντίγραφο του Φάρου της Αλεξανδρείας θα χτιστεί κοντά στο σημείο όπου ευρίσκετο ο αρχικός, ενώ το κόστος των εργασιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Το 1994, ερείπια από το Φάρο εντοπίστηκαν από Γάλλους αρχαιολόγους στο βυθό της θάλασσας. Στήλες όλων των μεγεθών, βάσεις στηλών, κιονόκρανα, σφίγγες, αγάλματα αλλά και τεράστιοι ογκόλιθοι από γρανίτη, σε συνδυασμό με το σημείο που βρέθηκαν ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι τα ευρήματα ανήκουν στο ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.


Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα Π.Χ. και παρέμεινε σε λειτουργία ως την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.χ. Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων και για εκείνη την εποχή, ήταν το πιο υψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα του κόσμου, μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνος. Ο Φάρος της Αλεξαδρείας κατασκευάστηκε από κομμάτια άσπρης πέτρας και ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα.


Το χαμηλότερο ήταν μία τετράγωνη βάση, το δεύτερο ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο ένα οκτάγωνο και το τέταρτο το υψηλότερο, ήταν ένα κυκλικό κτίσμα επί της κορυφής του οποίου, ευρίσκετο το άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Απόλλωνα. Στο τέταρτο επίπεδο υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φως του ήλιου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ έκαιγε μία φλόγα για να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων. Ο φάρος κατασκευάστηκε επί της νησίδας Φάρος και η οποία έδωσε το όνομα στο οικοδόμημα.


Ο Δήμαρχος της Ρόδου και πρώτος Πολίτης της νήσου, κύριος Φ. Χατζηδιακος, αιρόμενος στο ύψος των περιστάσεων, καλείται να τεθεί επικεφαλής κοινής προσπάθειας, χαράσσοντας μακράς πνοής εναλλακτική στρατηγική αναθεμελίωσης, ανόρθωσης αναγέννησης των υποδομών και του υποβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος. Αναζητώντας την προοπτική μιας πραγματικής δημιουργικής ανάτασης, εν μέσω πνευματικού πολιτιστικού και αξιακού προβληματισμού της, να επιδιώξει την άντληση, εκ του ιστορικο-πολιτιστικού της αποθέματος, την κοσμοθέαση των αρχαίων Ελλήνων, την ουσία του πολιτισμού τους και την προβολή του στο παρόν και στο μέλλον, ως ένα υγιές πρότυπο της τωρινής ανθρωπότητας, μίας ανθρωπότητας που τα κυρίαρχα πρότυπά της, την έχουν προ πολλού οδηγήσει εις τραγικά αδιέξοδα. Κυρίως όμως να δρομολογήσει την επανεμφάνιση εις το προσκήνιο της ζωογόνου ιδέας του Κολοσσού, ενός εκ των επτά θαυμάτων του κόσμου, ως πηγής έμπνευσης και φωτοδότησης της Νέας Πορείας της Ρόδου, εις ιδεολογικές συντεταγμένες πραγματικής εθνικής αναγέννησης.


Ο Δήμαρχος της Ρόδου αντί να «κοσμεί» με την βουβή ανηρτημένη εικόνα του, τις εκπομπές των «Πρετεντερηδων» και να «αναμασά» τα αυτονόητα, θα έπρεπε ως Chief Executive Officer, CEO και «ex officio» Πρεσβευτής της Ρόδου, εμπνέοντας ελπίδα, προοπτική και όραμα, να τεθεί επικεφαλής ενός «Task-Force» και να οργώνει τις διεθνείς Τουριστικές Αγορές, προβάλλοντας και προωθώντας το ιδιαίτερα προικισμένο νησί με την κρυμμένη υπεραξία, ως κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.


Επίσης να σπεύσει επικεφαλής αποστολής παραγόντων, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να πληροφορηθεί και να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι», πως ένας Δήμος μιας φίλης χώρας με σοβαρότατα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, σχεδίασε και εξετέλεσε τόσο μεγαλεπήβολα έργα, που άλλαξαν την «μοίρα» της πόλης και πως το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου όχι μόνο συνέδραμε αλλά πρωτοστάτησε στο όλο εγχείρημα.


Ας ενημερώσει επιτέλους ο κύριος Δήμαρχος τους πολίτες της Ρόδου, τους Έλληνες πολίτες, για τις από την εποχή της Δημαρχοντίας Κουσουρνά, δυο κατατεθειμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις Αμερικανικών Ομίλων, για την αξιοποίηση της Αναδημιουργίας του Κολοσσού, που ευρίσκονται ακόμη εν «βαθεία καταψύξει»


Επίσης και ο δραστήριος Πρόεδρος της Ένωσης των Ξενοδόχων, που αποτελεί την βαριά Βιομηχανία της Ρόδου, κύριος Αντώνιος Καμπουράκης που πασχίζει για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ας σπεύσει στην εταιρία των Ελληνικών Αερογραμμών «Aegean Airlines» να διερευνήσει και να επιδιώξει την δημιουργία κοινής εταιρίας «Charters» για να υπάρξει, μέσα από την εξασφάλιση πρόσθετων και σίγουρων αεροπορικών θέσεων χαμηλού κόστους, εναλλακτική βιώσιμη και αξιόπιστη λύση της αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος της νήσου και να απεξαρτηθεί η τουριστική κοινότης, από τις μονοπωλιακές πρακτικές των παραδοσιακών «Tour Operators».


Η Κοινωνία των πολιτών της Ρόδου, οι ενεργοί πολίτες που ανησυχούν για την επιβίωση της μοναδικής επιχειρηματικής δραστηριότητος και οικονομικής διεξόδου της νήσου, ιδιαιτέρως τώρα που τα σύννεφα πυκνώνουν, ας ενεργοποιηθούν και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ας κινητοποιήσουν τους «εν υπνώσει» ευρισκόμενους τοπικούς «θεσμούς».


Μην περιμένετε Αγαπητοί Φίλοι Ρόδιοι, τον από μηχανής θεό να σπεύσει και να σας επιλύσει τα προβλήματά σας. Θα πρέπει μόνοι σας να δραστηριοποιηθείτε, να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, να αναλάβετε τις ευθύνες σας και με κοινές προσπάθειες να διεκδικήσετε το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου