Τήλος: «η οικοδέσποινα του Προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Τήλος: «η οικοδέσποινα του Προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Τήλος: «η οικοδέσποινα του Προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 671 ΦΟΡΕΣ

Στην Τήλο υπάρχει κάτι με που δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα. Δεν έχει «τον οικισμό» που να σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά του. Δεν διαθέτει «το μαγευτικό» φυσικό τοπίο.

Κι όμως έχεις την αίσθηση ότι στο νησί αυτό υπάρχουν τα πάντα! Καταπληκτικό φαγητό, ωραίες παραλίες, πραγματική αίσθηση καλοκαιρινής ραστώνης, αλλά και κάτι απόλυτα προσωπικό, που θα κουβαλήσεις πίσω μαζί σου μόνο εσύ, κάτοχος ενός μυστικού που οι άλλοι προσπέρασαν.

Τήλος η ιπποτική

Για κάποιον αυτό μπορεί να είναι η επίσκεψη στο σπήλαιο Χαρκαδιό, εκεί όπου τη δεκαετία του 1970 βρέθηκαν λείψανα από νάνους ελέφαντες, ένα προϊστορικό είδος που εξαφανίστηκε πριν από περίπου τέσσερις χιλιετίες. Στο Μεγάλο Χωριό, τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού, υπάρχει και ένα μουσείο νάνος με διάφορα σημαντικά ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή. Πάνω από το Μεγάλο Χωριό δεσπόζει το Κάστρο των Ιπποτών. Η πανοραμική θέα αξίζει την ανάβαση.

Αξίζει επίσης να φτάσει κανείς μέχρι το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Στο τέλος του μοναδικού ασφαλτοστρωμένου δρόμου της Τήλου κρυμμένη μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο άγριας ομορφιάς, η Ιερά Μονή 500 ετών ξαφνιάζει τον επισκέπτη με τη γαλήνια ατμόσφαιρα, το περίτεχνο τέμπλο αλλά και τις σπάνιες τοιχογραφίες του ναού της. Το μεγάλο πανηγύρι της λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου. Από την προηγούμενη ημέρα όλο το νησί συγκεντρώνεται στο προαύλιο της εκκλησίας και απολαμβάνει παραδοσιακό φαγητό, μουσική και χορό.

Τήλος η αρωματική

Εκείνο που σε τρελαίνει στο νησί αυτό, εκτός από τις πέρδικες που συναντάς παντού, είναι οι μυρωδιές στον δρόμο. Η ευωδιά από το θυμάρι και τα άλλα βότανα οργιάζουν στα ρουθούνια σου. Τίποτε βέβαια δεν είναι τυχαίο.

Σύμφωνα με τον θρύλο ο Τήλος, που ήταν ο νεότερος γιος της Αλίας και του Απόλλωνα, συνέλεξε βότανα από το νησί ελπίζοντας να θεραπεύσουν τη μητέρα του από μια σοβαρή ασθένεια. Μετά τη θεραπεία της ο Τήλος επέστρεψε στο νησί και έχτισε ναό προς τιμή του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα, προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη θεραπεία της μητέρας του. Το νησί πήρε το όνομα του από τον Τήλο και από τότε έγινε γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων του.

Τήλος η ανοιχτόμυαλη

Όσοι αποζητούν απόκοσμη ατμόσφαιρα επιβάλλεται να επισκεφτούν το Μικρό Χωριό, έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό του 15ου αιώνα που εκκενώθηκε από τους κατοίκους του λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λειτουργεί εκεί ένα bar. Τα Λιβάδια, λιμάνι και μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, διαθέτουν τη δική τους γοητεία.

Παραδοσιακά καφενεία, καθώς και μοντέρνα café, φροντίζουν να περνούν ευχάριστα οι ώρες χαλάρωσης των επισκεπτών. Τα ραντεβού δίνονται στο χαρακτηριστικό, από αρχιτεκτονικής απόψεως, κτίσμα που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού και συνήθως καταλήγουν σε βόλτα στην παραθαλάσσια promenade, που έχει πάρει το όνομα της από τον εκλιπόντα τέως Δήμαρχο της Τήλου Τάσο Αλιφέρη. Η λατρεία που του δείχνουν οι κάτοικοι είναι διάχυτη. Σχεδόν παντού υπάρχει κάποια φωτογραφία του.

Τήλος η χορταστική

Στα Λιβάδια υπάρχει πολύ ωραία παραλία με λεπτό βότσαλο, ωστόσο η star παραλία του νησιού σε ότι αφορά τις βουτιές και το κολύμπι είναι η υπέροχη, απέραντη αμμουδιά που λέγεται Έριστος. Η Σκάφη, ο Θολός και ο Άγιος Σέργιος αποτελούν εντυπωσιακές, πλην δυσπρόσιτες επιλογές, για να φτάσει κάποιος εκεί καλύτερα να πάρει τα καΐκια που σαλπάρουν καθημερινά από τα Λιβάδια. Ωραία θάλασσα επίσης υπάρχει και στον Άγιο Αντώνιο με το πολύ γραφικό λιμανάκι.

Τήλος η ευαίσθητη

Η Τήλος διαθέτει και μια άλλη πλευρά: Από το 2003, κάτοικοι, επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ίδρυσαν το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Πάρκο Τήλου». Σκοπός του σωματείου είναι η προστασία και η διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών για την προστασία του νησιού.

Η ομάδα αυτή προωθεί την προστασία άγριων ζώων και φυτών του Αιγαίου που απειλούνται με εξαφάνιση και θέσπισε επίσημα προστατευόμενες ζώνες στο νησί. Η Τήλος είναι αναγνωρισμένη ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και ως οικοδέσποινα του Προγράμματος Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: dimotikanea.gr

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τήλο: «Η ανακύκλωση στο 100% είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός»

Τήλος: Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Βράβευση του δήμου Τήλου για τη διαχείριση των αποβλήτων