Έφυγε ένα "υπέροχο μυαλό"...

Έφυγε ένα "υπέροχο μυαλό"...

Έφυγε ένα "υπέροχο μυαλό"...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 481 ΦΟΡΕΣ

Μια ζωή μελετούσε τις εξισώσεις που γεννούν οι σχέσεις των ανθρώπων με το τυχαίο ενδεχόμενο, με τις λογικές πιθανότητες, με τα παίγνια ανταγωνισμού. Στο παιχνίδι του τυχαίου θανάτου όμως (τροχαίο) δεν μπόρεσε να βρεί σημείο ισορροπίας.Μαζί του στο θάνατο και η μεγαλύτερη και πιο όμορφη εξίσωση της ζωής του: η γυναίκα του, που με την αγάπη της του έμαθε ότι πολλές φορές η λύση είναι στην καρδιά, όχι μόνο στο μυαλό. Οι ιδέες που ξεπήδησαν από το ταραγμένο μυαλό του (στα 31 του διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια) εφαρμόζονται παντού γύρω μας, από τα οικονομικά μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και την πολεμική στρατηγική.

Ο λόγος για τον νομπελίστα μαθηματικό John Nash( η ζωή του έγινε ταινία -Α beautiful mind- με τον Ράσελ Κρόου) ο πατέρας της θεωρίας παιγνίων, που έχασε το Σάββατο την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 86 ετών, μια ζωή αγωνιστής ενάντια στο πόλεμο του μυαλού (σχιζοφρένεια), σχεδιαστής πλαισίων ισορροπίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι σε τυχαία συμβάντα, έχασε την ζωή του μαζί με την σύντροφο της ζωής του (την γυναίκα που του θύμιζε πόσο δυνατό γίνεται το μυαλό όταν ακούει την καρδιά), σε ένα σχεδόν...τυχαίο ενδεχόμενο (τροχαίο)!

Η μεγαλύτερη μαθηματική διάνοια στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, μας δίδαξε πώς γεννιέται η ισορροπία στα παίγνια της ζωής, του μυαλού, της οικονομίας.
Άνθρωπος των συναισθηματικών εξισώσεων που νίκησε με την δύναμη του μυαλού του την αρρώστια του νου, άνθρωπος που μελέτησε τα συστήματα εξισώσεων που γεννάει η ατομική και ομαδική συμπεριφορά.

Ο καθηγητής John Nash ήταν η ζωντανή απόδειξη για την απεριόριστη δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου ακόμα και αν αυτός προσβάλλεται απο την φοβερή σχιζοφρένεια.
Νίκησε τους δαίμονες του χρησιμοποιώντας την Λογική και σκότωσε τους εφιάλτες του παραμετροποιώντας το Παράλογο. Μπορεί σε πολλούς να μην αρέσουν τα μαθηματικά. Ο John Nash όμως μας έδειξε πόσο όμορφα είναι όταν περιγράφουν τις εξίσωσεις της Λογικής, της Επικοινωνίας, της Συνεργασίας.

Ο Nash διέπρεψε στη Θεωρία των Παιγνίων, τον κλάδο των μαθηματικών που μελετά τη στρατηγική λήψη αποφάσεων. Παίρνει το όνομά της από παιχνίδια σαν το πόκερ, στα οποία οι παίκτες λειτουργούν λογικά αλλά εγωιστικά και προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους. Αυτού του είδους οι στρατηγικές αλληλεπιδράσεις χαρακτηρίζουν πολλές λειτουργίες της οικονομίας.
Το 1994, ο Νας μοιράστηκε με δύο ακόμα μαθηματικούς το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την ιδέα της «ισορροπίας σε μη συνεργατικά παιχνίδια», καθώς έδειξε ότι σε τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε εγωιστικούς παίκτες υπάρχει πάντα μια λύση που αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους.

Τα μαθηματικά του Nash αποτελούν σήμερα στάνταρτ εργαλεία των οικονομολόγων, και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της αμερικανικής στρατηγικής την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν το παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση ακολουθούσε τη λογική του «εάν επιχειρήσεις να με εξαφανίσεις θα σε πάρω μαζί μου».

Άρθρο Του
Ηλία Καραβόλια

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου