Αυξημένες οι επισκέψεις στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

Αυξημένες οι επισκέψεις στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

Αυξημένες οι επισκέψεις στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 755 ΦΟΡΕΣ

Συντηρήθηκε και αναβαθμίστηκε από το δήμο, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά

Ένας «θησαυρός» της Ρόδου, η «Κοιλάδα των Πεταλούδων», συντηρήθηκε και αναβαθμίστηκε από την Εταιρία του Δήμου που τη διαχειρίζεται, τη ΔΕΡΜΑΕ, προσφέροντας στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία σε εξαιρετικού φυσικού κάλλους τοπίου, με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητά της, όπως και ο τζίρος των καταστημάτων, να αυξηθούν κατακόρυφα, σε μία σεζόν που κινείται σε πτωτικές τάσεις και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Τάξη και καλαισθησία ακόμη και στο πάρκινγκ...
Τάξη και καλαισθησία ακόμη και στο πάρκινγκ...


Σε μία ξενάγηση στο μοναδικό αυτό τοπίο, αγαπημένο αξιοθέατο των επισκεπτών του νησιού, ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννης Κούρτης και ο κ. Γιάννης Αφεντούλης που έχει οριστεί υπεύθυνος για τη λειτουργία της Κοιλάδας, ενημέρωσαν για το πως τη βρήκαν μετά τις θεομηνίες των προηγούμενων ετών και έδειξαν τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργικότητάς, οι οποίες, μέχρι στιγμής, έχουν κοστίσει περί τα 50 χιλιάδες ευρώ.

Καταρχήν, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, παρά τη μείωση της τάξεως του 15%-20% της τουριστικής κίνησης στο νησί, η Κοιλάδα παρουσιάζει αύξηση της επισκεψιμότητας της τάξεως του 30%-40% ενώ ο τζίρος των καταστημάτων, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, είναι «πάνω» 100%.

Αγνώριστο έγινε το Μουσείο μετά τον εξωραϊσμό...
Αγνώριστο έγινε το Μουσείο μετά τον εξωραϊσμό...


Τέσσερις με πέντε χιλιάδες είναι ο κόσμος που επισκέπτεται την Κοιλάδα ημερησίως, ο οποίος έχει την ευκαιρία να την περπατήσει, να καθήσει στο καλαίσθητο αναψυκτήριο, μέσα στο εξαιρετικό τοπίο, να πάρει το τρενάκι μέχρι την Καλόπετρα και από εκεί να κατέβει από το Μουσείο της Κοιλάδας, όπου, επίσης, έχει γίνει αγνώριστο.

Χαρακτηριστικές είναι, πάντως, ορισμένες λεπτομέρειες, θα έλεγε κανείς, από τις πινακίδες που για πρώτη φορά έχουν τοποθετηθεί στην επαρχιακή οδό, με σήμα βέβαια τη διάσημη πεταλούδα, μέχρι τα καλαθάκια, ακόμη και τα τασάκια, όλα ξύλινα και να συνάδουν με το περιβάλλον. Ακόμη, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν μπλουζάκια με το λογότυπο της Κοιλάδας, οι τουαλέτες έχουν ανακαινιστεί, έχουν παραχωρηθεί σε εταιρία από την οποία η ΔΕΡΜΑΕ εισπράττει ποσοστά επειδή είναι επί πληρωμή, δηλαδή οι χρήστες καταβάλουν το αντίτιμο των 50 λεπτών για να τις χρησιμοποιήσουν.

Οι τουαλέτες είναι επί πληρωμή αλλά και πολυτελείας. Υπάρχει ακόμη και μουσική και τηλεόραση πλάσμα!
Οι τουαλέτες είναι επί πληρωμή αλλά και πολυτελείας. Υπάρχει ακόμη και μουσική και τηλεόραση πλάσμα!


Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι δεν είναι δυνατόν να είναι η χρήση των τουαλετών επί πληρωμή, ωστόσο η Διοίκηση της Εταιρίας απαντά ότι αυτό γίνεται παντού και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου ενώ υπάρχει τουαλέτα για άτομα με Αναπηρίες.

Ακόμη ένα αναψυκτήριο, επίσης στο ίδιο ξύλινο στυλ που να συνάδει με το περιβάλλον, έχει δημιουργηθεί κοντά στην είσοδο της Κοιλάδας, το οποίο, όμως, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού.

Νέο αναψυκτήριο δημιουργήθηκε που, όμως, ακόμα δε λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού...
Νέο αναψυκτήριο δημιουργήθηκε που, όμως, ακόμα δε λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού...


Αυτό φαίνεται να είναι και το μείζον πρόβλημα για την Κοιλάδα. Αυτή τη στιγμή, λειτουργεί με δέκα άτομα, από τα οποία οι οκτώ είναι εποχικοί. Το πρόβλημα, όμως, παρουσιάζεται κυρίως στα ταμεία αφού υπάρχουν τρία άτομα αντί τέσσερα που είναι και δεν υπάρχει δυνατότητα για βάρδιες, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος, να εισέρχεται δίχως να πληρώνει εισιτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τα διαφυγόντα κέρδη για τον Δήμο υπολογίζονται στα 150 χιλιάδες ευρώ στη σεζόν. Εκτός, όμως, από αυτό, άνθρωποι που εργάζονται για χρόνια στην Κοιλάδα τονίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή ένας δασολόγος και ένας περιβαλλοντολόγος ώστε να έχει την επιστημονική φροντίδα που πρέπει. Το άλλο μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη φύλαξης, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οι τουρίστες  περνούν αρκετή ώρα μέσα  στην Κοιλάδα...
Οι τουρίστες περνούν αρκετή ώρα μέσα στην Κοιλάδα...


Ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, από την Κοιλάδα, καταρχήν, ανέφερε ότι, μαζί με τους συνεργάτες του και τον κ. Γιάννη Αφεντούλη, έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα αυτούς τους πέντε-έξι μήνες, έτσι ώστε ν’ αλλάξουν την αισθητική και τη λειτουργικότητά της.

Όπως είπε, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και αυτά φαίνονται στον τζίρο αυτούς τους πέντε μήνες ενώ σκοπός τους είναι να ολοκληρώσουν όλο αυτόν τον σχεδιασμό, αν και μεσούσης της σεζόν δεν πρόλαβαν να κάνουν αυτά που θέλουν.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που έγιναν, πρωταρχική είναι ο εξωραϊσμός όλων των χώρων της Κοιλάδας. Δηλαδή, έγιναν ελαιοχρωματισμοί που ξεκίνησαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο οποίο, όπως λέει ο Πρόεδρος, είχε να γίνει παρέμβαση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επίσης αντικαταστάθηκαν πλακόστρωτα κάποιων εκατοντάδων τ.μ., ακόμη όλα τα σκαλοπάτια της Κοιλάδας έχουν συντηρηθεί, τοποθετήθηκαν πινακίδες που δεν υπήρχαν όλα τα τελευταία χρόνια, έχουν φτιάξει τα πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα και τα πούλμαν και έχουν διαγραμμίσεις έτσι ώστε να γνωρίζουν οι οδηγοί που θα παρκάρουν, φτιάχθηκε ένα γραφείο πληροφοριών όπου δίνονται πληροφορίες και προσπέκτ στους επισκέπτες.

Όσο αφορά στα καταστήματα, έχουν αναβαθμιστεί πλήρως και στο τελευταίο πεντάμηνο έχουν μία κερδοφορία ανεβασμένη κατά 100% σε σχέση με πέρυσι, όπως λέει ο Πρόεδρος και γι’ αυτό ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.

Μάλιστα, στα σχέδιά τους είναι, στο επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουν μία συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή με στόχο την πλήρη αναβάθμιση και του προϊόντος της Κοιλάδας αλλά περισσότερο της παροχής υπηρεσιών στον επισκέπτη.

Από εκεί και πέρα, ανακαινίστηκαν πλήρως οι τουαλέτες, οι οποίες, πλέον, παρέχουν πολύ αναβαθμισμένες υπηρεσίες, φτιάχθηκαν καινούργιες περιφράξεις και πέργκολες και, τελευταία, ο κ. Υψηλάντης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ., τους έκανε μία ολοκληρωμένη μελέτη για την πυρασφάλεια η οποία υλοποιείται τώρα, τοποθετήθηκε γεννήτρια, μικροφωνική και μία βυθιζόμενη αντλία που χρειάζεται στο βιότοπο.

Το τρενάκι  συμπληρώνει  την εμπειρία  στην Κοιλάδα...
Το τρενάκι συμπληρώνει την εμπειρία στην Κοιλάδα...


Έκκληση στο Δήμο
Στη συνέχεια, ο κ. Κούρτης θέλησε να αναφερθεί και σε ορισμένα ζητήματα, τα οποία, όμως, δεν διαχειρίζεται η Εταιρία. Το πρώτο έχει να κάνει με τα αδέσποτα κατσίκια και το δεύτερο με τη φύλαξη. Ο ίδιος, ακόμη, απευθύνει έκκληση προς το Δήμο να δει με σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε να μη χάνονται έσοδα από την Κοιλάδα των Πεταλουδών.

«Θεωρώ ότι πρέπει, άμεσα, να ληφθεί απόφαση να έρθουν άτομα στα εισιτήρια γιατί με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, χάνονται πάρα πολλά έσοδα και μ’ αυτά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε άποια έργα που θα αναβαθμίσουν και άλλο το νησί μας», τονίζει ο κ. Κούρτης.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΡΜΑΕ δεν έχει καμία σχέση με τα εισιτήρια, αφού τα εισπράττει και τα διαχειρίζεται ο Δήμος. Η Εταιρία διαχειρίζεται τα καταστήματα, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, συνέβαλαν κατά πολύ στην αναβάθμιση της Κοιλάδας και αυτό θα συνεχίσουν.
Όσο αφορά, όμως, στο θέμα με τα εισιτήρια, δεν έχουν δικαιοδοσία να το λύσουν.

Πράγματι-περιγράφει ο Πρόεδρος-μετά τις θεομηνίες που έγιναν το Νοέμβριο και τον Ιανουάριο, η Κοιλάδα βρισκόταν σε μία τραγική κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, μετά τις παρεμβάσεις έχει μία θετική εικόνα ωστόσο χρειάζεται και γίνει κι άλλη προσπάθεια.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων, όσο αφορά σ’ αυτό το πρώτο πεντάμηνο, είναι ανεβασμένος κατά 100% σε σχέση με πέρυσι. Τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την αποκατάσταση των ζημιιών και τον εξωραϊσμό της Κοιλάδας ανέρχονται, περίπου, στα 50 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος θεωρεί ότι θα πρέπει να δώσουν και άλλα χρήματα γιατί είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο για το νησί και ο Δήμος και το νησί κερδίζουν απ’ αυτό και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Ο πρόεδρος κ. Κούρτης (στη μέση) και ο κ. Αφεντούλης, συνομιλούν με εργαζόμενους...
Ο πρόεδρος κ. Κούρτης (στη μέση) και ο κ. Αφεντούλης, συνομιλούν με εργαζόμενους...


«Θεωρώ ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνεται θα πρέπει να είναι καθημερινή. Εμείς κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα και νομίζω ότι το αντιλαμβάνεστε», είπε κλείνοντας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για διαφήμιση της Κοιλάδας σε κανάλια εθνικής εμβέλειας, μέσα από ιστοσελίδες, μέσω των τουρ-οπερέιτορς, κάτι το οποίο πολλαπλασιάζεται επειδή οι επισκέπτες μένουν ευχαριστημένοι και αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Καλυμμένη τεχνικά η Κοιλάδα
Από την πλευρά του, ένας από τους παλαιότερους εργαζόμενους στην Κοιλάδα, που είναι και ο προϊστάμενος τεχνικών θεμάτων, ο μηχανολόγος κ. Λευτέρης Καραγιάννης, περιγράφοντας την κατάσταση βάσει των αρμοδιοτήτων του, ξεκαθαρίζει, καταρχήν, ότι, όσο αφορά στην πυρασφάλεια δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα αφού τα τρία δίκτυα που υπάρχουν εκεί ελέγχονται καθημερινά από τον ίδιο δύο φορές την ημέρα, όπως ελέγχει και όλες τις δεξαμενές και τα μηχανήματα εάν δουλεύουν κανονικά. Το ευτύχημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι έχουν επί καθημερινής βάσεως και την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, συν το όχημα που διατίθεται από τον Δήμο και καλύπτουν τις ανάγκες της Κοιλάδας.

Επίσης, τα συστήματα της ανακύκλωσης δουλεύουν καλά, το περισσότερο νερό είναι φυσικό της Κοιλάδας αλλά επειδή πηγαίνει τέρμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, επί κοινότητας και επί Δήμου Πεταλούδων, έχουν φτιαχτεί δύο δεξαμενές που στέλνουν το νερό σε σημείο που η Κοιλάδα δεν είχε ποτέ, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση του νερού, μια και η πεταλούδα έχει ανάγκη από υγρασία.

Παράλληλα, πριν δύο ημέρες, ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του ποταμού που έχει μήκος περίπου 2χλμ. και έφτιαξαν δύο μικρές λιμνούλες, ώστε το νερό να μην έρχεται απευθείας κάτω στις δεξαμενές, αλλά να σταματάει και να δημιουργεί περισσότερη υγρασία που χρειάζεται η πεταλούδα για να επιβιώσει.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι από ζητήματα πυρασφάλειας είναι καλυμμένη η Κοιλάδα και, μάλιστα, η ΔΕΡΜΑΕ θα αγοράσει ένα μηχάνημα που θα βοηθήσει περισσότερο να βελτιωθούν τα συστήματα της πυρασφάλειας, τα οποία δουλεύουν αυτόνομα και αυτό το μηχάνημα, που το θέλουν χρόνια, θα τους λύσει πολλά προβλήματα.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία της πυρασφάλειας, η οποία είναι αυτόνομη, αλλά, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τις γεωτρήσεις που στέλνουν νερό στις δεξαμενές της πυρασφάλειας.

Όπως λέει, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που χρόνια το ζητάμε και ευχαρίστησε τη ΔΕΡΜΑΕ, μια και αυτό θα βοηθήσει αφού και τα περίπτερα της Εταιρίας θα μπορούν να έχουν ρεύμα συνέχεια, επειδή αντιμετωπίζουν συχνά διακοπές ρεύματος, και του νερού και, έτσι, θα βοηθήσει και τις πάνω καντίνες που κάποιες στιγμές το καλοκαίρι δεν έχει ρεύμα.

Όπως επισημαίνει και ο κ. Καραγιάννης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, στα ταμεία ειδικά. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον, οκτώ άτομα και είναι τρεις-τέσσερις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες. Έτσι, κάνουν μεγάλες προσπάθειες και δουλεύουν Σαββατοκύριακα ενώ, από μια ώρα και μετά, ο Δήμος χάνει εισοδήματα αφού έρχονται τα μικρά πούλμαν, ταξί κτλ., που φέρονται να γνωρίζουν τα ωράρια όπου δεν υπάρχει κανείς! Έτσι, το θέμα κρίνεται ως σοβαρό και κάνουν έκκληση για προσωπικό.

Όπως είπε, ακόμη, μπορεί να άργησαν λίγο αλλά έχουν αποκαταστήσει το 90% των ζημιών που είχαν δημιουργηθεί το χειμώνα-βοήθησε και η ΔΕΡΜΑΕ-και έχουν μείνει μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Εκεί που έδωσαν έμφαση είναι στο να φτιάξουν τα έργα ώστε να μην ενοχλείται ο επισκέπτης αλλά ούτε και η πεταλούδα, που έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα να κάνει την εμφάνισή της στην Κοιλάδα.

Σημειώνεται ότι θεωρείται ότι καθυστέρησε λόγω καιρού. Πάντως, οι επισκέπτες είναι εφοδιασμένοι με φωτογραφικές μηχανές και φωτογραφίζουν, ήδη, τις πεταλούδες ενώ είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην τις ενοχλήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, έχουν μείνει μόνο κάποια περιμετρικά έργα που δεν ενοχλούν κανέναν και τα φτιάχνουν σιγά-σιγά.
«Η Κοιλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες αλλά έχει και έλλειψη από εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο», λέει, ακόμη.

Σημειώνεται ότι, φέτος, τα καταστήματα στην Κοιλάδα άνοιξαν αρκετά νωρίτερα, αρχές Απριλίου ενώ τα προηγούμενα χρόνια πιάναμε και Ιούνιο και, όπως λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν, η κίνηση τους θύμισε παλαιότερες εποχές. Μείζον είναι, όμως, και το θέμα με τη φύλαξη αφού η Κοιλάδα είναι ανοιχτή ενώ τα αδέσποτα κατσίκια αποτελούν άλλο σοβαρό πρόβλημα. Οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ενώ όταν τα διώχνουν…παρεξηγούν οι τουρίστες.

Ο κ. Καραγιάννης, περιγράφει το πρόβλημα αυτό ως τη μεγάλη καταστροφή της Κοιλάδας, αφού όπως εξηγεί, τα κατσίκια τρέχουν στις πλαγιές, πέφτουν πέτρες και, μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί πολλά ατυχήματα σε παρμπρίζ αυτοκινήτων στο πάρκινγκ ενώ δεν αφήνουν και τη βλάστηση. Όπως λέει χαρακτηριστικά, ό,τι φυτεύουν, την άλλη μέρα καταστρέφεται αφού τρώνε τη βλάστηση.

«Δεν είναι δυνατόν έξω από την Κοιλάδα, που είναι ένας βιότοπος στο NATURA 2000», να υπάρχουν βοσκότοποι. Νόμιμοι ή παράνομοι. Αλλά νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην Κοιλάδα, είναι αδιανόητο», λέει και αναφέρει ότι, μετά τις 6:00 το απόγευμα, ο χώρος έξω από την Κοιλάδα είναι γεμάτος κατσίκια και το πρωί πρέπει να καθαρίζουν.

Η αναβάθμιση της Κοιλάδας είναι αισθητή από την είσοδο...
Η αναβάθμιση της Κοιλάδας είναι αισθητή από την είσοδο...

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη