Μεγάλη απήχηση έχει η έκθεση με τις αρχαιότητες του Λούβρου

Μεγάλη απήχηση έχει η έκθεση με τις αρχαιότητες του Λούβρου

Μεγάλη απήχηση έχει η έκθεση με τις αρχαιότητες του Λούβρου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 370 ΦΟΡΕΣ

Το φθινόπωρο θα την επισκεφθούν και οι μαθητές των σχολείων

Μεγάλη απήχηση γνωρίζει η έκθεση με τον τίτλο «Ρόδος, η πύλη της Ανατολής» που φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου. Το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει στην κυριολεξία μέρος από τη μοναδική έκθεση που παρουσιάστηκε το χειμώνα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, κάτι που έγινε για πρώτη φορά αποκλειστικά για το νησί μας.


Σύμφωνα με την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μαρία Μιχαηλίδου, «στα σαράντα εννέα σπάνια και πολύτιμα ροδιακά αντικείμενα του γαλλικού μουσείου που αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης, προστίθενται επίλεκτα ευρήματα του αρχαιολογικού μουσείου της Ρόδου ώστε να παρουσιάζεται πληρέστερα η εποχή».

Όπως είναι γνωστό η πρωτοβουλία για τη μεταφορά και παρουσίαση της έκθεσης στο νησί μας οφείλεται στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και προσωπικά στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το εγχείρημα, καθιστώντας το ίσως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας, με διεθνή απήχηση.

Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, Μουσείο Λούβρου και Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου συνεργάστηκαν επιτυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κατάφεραν να κάνουν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει: να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν ένα συμβολικό ταξίδι επιστροφής κάποιων αρχαιοτήτων από την περιοχή μας πίσω στη ροδιακή γη.


Ένας από τους χορηγούς που στήριξε έμπρακτα την προσπάθεια ήταν και η COSMOTE και μάλιστα όπως έγινε γνωστό με δική της πρωτοβουλία υλοποιείται ένα πρόγραμμα ψηφιακής ξενάγησης των επισκεπτών, κατόπιν και της θετικής γνώμης του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου.

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου προχώρησε στην έκδοση ειδικού έντυπου οδηγού με τα αντικείμενα της έκθεσης, στον οποίο παρουσιάζεται η ιστορία των ανασκαφών στο νησί και η ανεύρεση των αντικειμένων. Πολλά από αυτά βρίσκονται σήμερα σε μουσεία διαφόρων χωρών.

Από το φθινόπωρο, σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης θα επισκεφτούν την έκθεση ενώ ξεναγήσεις θα διοργανωθούν και από συλλόγους, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου διάστημα κατά το οποίο θα λειτουργεί η έκθεση.


Με αφορμή την επιστροφή στη Ρόδο των θησαυρών της, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε μήνυμά του αναφέρει τα εξής:
«Η Ρόδος, πύλη της Ανατολής. Δύση της Ανατολής και Ανατολή της Δύσης.
Η Ρόδος, πύλη του Φωτός, νησί του Θεού ‘Ηλιου, του Απόλλωνα.

Η Ρόδος, πύλη πολιτισμών και θρησκειών. Πύλη γραμμάτων και τεχνών.
Πύλη της ιστορίας του Αιγαίου. Της θάλασσας των πολιτισμών, της θάλσσας που κάθε κύμα της βγάζει στη στεριά και έναν μύθο.

Η Ρόδος, η αρχόντισσα του Αιγαίου υποδέχεται μετά από 150 χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της, θησαυρούς ροδίτικους από το Μουσείο του Λούβρου. Ένα αντάμωμα συναισθηματικό, ένα αντάμωμα μοναδικό.
Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα.


Η μεταφορά της έκθεσης “Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής”, επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο πως ο πολτισμός είναι ο αέναος δίαυλος επικοινωνίας μας, είναι η αστείρευτη πηγή πλούτου μας, είναι η πολυτιμότερη παρακαταθήκη μας στις επόμενες γενιές, η αδιαπραγμάτευτη μοναδικότητα της Ελλάδας μας.

Η ανάδειξη της ιστορίας και του πολυπολιτισμικού μας παρελθόντος, η ανάδειξη των νησιών μας στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο ποιητής του Αιγαίου Οδυσσέας Ελύτης είπε “Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε” και εμείς είμαστε περήφανοι για τα νησιά μας, για την ιστορία μας, για τον πολιτισμό μας που μπροστά του στέκεται με δέος και η ίδια η Ιστορία».

Το εξώφυλλο του οδηγού της περιφέρειαςΤο εξώφυλλο του οδηγού της περιφέρειας

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη