Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας

Λουκάς Mαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 152 ΦΟΡΕΣ

Εάν έπρεπε να γίνουν ή όχι εκλογές τώρα, είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο καθένας έχει τις απόψεις του και γνικά είναι ένα θέμα το οποίο «σηκώνει» πολύ κουβέντα.

Καλώς ή κακώς οι εκλογές προκηρύχθηκαν και θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, μέσα σε κλίμα αδιαφορίας και απογοήτευσης. Αυτό που δεν αλλάζει, όμως, είναι η κατάσταση, στη χώρα και στην οικονομία.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, όποιο αποτέλεσμα και να βγάλουν οι κάλπες, η κατάσταση στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει η ίδια, ενδεχομένως να γίνει και χειρότερη.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αλλαγή νοοτροπίας. Μόνο έτσι θα επιβιώσει, μόνο έτσι θα μπορέσει να δρομολογήσει προοπτικές για τις νέες γενιές που έχουν βρεθεί στο περιθώριο.
Και δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια όλοι μας, και κυρίως οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων και των τάσεων, δεν θέλησαν ή δεν προσπάθησαν όσο έπρεπε για να υπάρξει αυτή η αλλαγή νοοτροπίας.

Εάν το πολιτικό σύστημα και οι ίδιοι οι πολίτες παραμείνουν δέσμιοι των λογικών και των πρακτικών των προηγούμενων δεκαετιών, η αποτυχία είναι δεδομένη. Και μαζί μ’ αυτήν η καταστροφή της χώρας.
Εάν όλοι, πολιτικοί και πολίτες, δεν βάλουν πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση και την ανυποληψία, απλώς θα ανακυκλωνόμαστε στα ίδια και στα ίδια και θα διογκώνονται τα προβλήματα και η απογοήτευση του κόσμου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, όλοι θα είμαστε εδώ. Με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αδιέξοδες καταστάσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα.
Ούτε μαγικά ραβδάκια υπάρχουν για να λύνουν τα προβλήματα, ούτε συνταγές για λύσεις, ούτε... μυστικά σχέδια.
Υπάρχει μόνο μία λύση. Να δουλέψουμε όλοι μαζί απαλλαγμένοι από τις νοοτροπίες που έχουν προκαλέσει τις παθογένειες και της οικονομίας και της πολιτικής.

Οι Έλληνες έχουν αποδείξει, στην μακραίωνη ιστορία αυτού του έθνους, ότι έχουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις.
Προέχει, λοιπόν, να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας.
Χωρίς αυτήν, η όποια προσπάθεια θα είναι καταδικασμένη και απλώς θα βλέπουμε τα τρένα να περνούν, αναζητώντας κάθε φορά και άλλους αποδιοπομπαίους τράγους.
Υπάρχουν πράγματι πολλά που μας ζορίζουν και πολλές διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις.

Πρέπει, όμως, να υπάρξουν προτεραιότητες κι αυτό το χρωστάμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας που τα έχουμε εγκλωβίσει σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Εμείς θα πρέπει να το κάνουμε, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Η νοοτροπία ότι για όλα φταίνε οι άλλοι είναι ακριβώς αυτή που πρέπει να αλλάξουμε.

Κι αυτή η νοοτροπία είναι σαφές ότι δεν αλλάζει με την επιλογή ενός κόμματος στις κάλπες. Χρειάζονται άλλα πράγματα, άλλες λογικές και άλλες αντιλήψεις.
Κατά βάθος το ξέρουμε όλοι αυτό, αλλά αρκετοί κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε διότι έτσι μας βολεύει.

Τα ψέματα, όμως, τελείωσαν. Μπορεί τελικά να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία. Ακόμα κι αν οι πολιτικοί μας δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ενστερνιστούν αυτή την αντίληψη, εμείς όλοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Η κοινωνία έχει τεράστια δυναμική και μπορεί να επιβάλλει τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επιβίωση της χώρας. Θα μπορέσουμε;

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου