Σακχαρώδης διαβήτης: Η πανάκεια της φύσης

Σακχαρώδης διαβήτης: Η πανάκεια της φύσης

Σακχαρώδης διαβήτης: Η πανάκεια της φύσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8187 ΦΟΡΕΣ

Ορισμένα παράγωγα της φύσης αποτελούν ισχυρά «όπλα» έναντι των αυξημένων τιμών σακχάρου αίματος, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου:

Ξίδι
Η προσθήκη ξιδιού σε φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως ρύζι, ζυμαρικά, πίτες κ.λ.π.) επιβραδύνει την απορρόφηση των τελευταίων από τον οργανισμό,αποτέλεσμα αυτού η σταδιακή και όχι η απότομη αύξηση του σακχάρου μεταγευματικά .Η προσθήκη ξιδιού στο προ- ύπνου γεύμα φαίνεται να μειώνει τις τιμές σακχάρου νηστείας σε άτομα με ΣΔ2 και καλές τιμές σακχάρου.
1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι σε ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κλπ) μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης κατά 25 % και υπερδιπλασιάζουν το αίσθημα του κορεσμού (αίσθημα ικανοποίησης πείνας).
Καθημερινά, λοιπόν, σε όλα τα πιάτα μας χρησιμοποιούμε τον εκρηκτικό συνδυασμό ξιδιού και ελαιολάδου !!!

Κανέλα
Λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα φαίνεται να προλαμβάνει την εμφάνιση ΣΔ2 και να συμβάλλει σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από ΣΔ.
Το μόνο που μένει είναι να βάλουμε περισσότερη γεύση κανέλας στην ζωή μας !!!
1-1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλας ή 1-2 κλωναράκια αυτής σε ημερήσια βάση αρκούν, ώστε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Σπιρουλίνα
η λήψη 2g σπιρουλίνας ημερησίως για διάστημα τεσσάρων μηνών από άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 (T2DM), είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που διαπιστώθηκε τόσο με τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας (8 ώρες αποχής από λήψη τροφής), όσο και με μέτρηση της γλυκόζης 2 ώρες μετά τη χορήγηση στους ασθενείς 75g γλυκόζης.

Αλόη
Η χρήση της αλόης σαν συμπλήρωμα διατροφής, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Ο ισχυρισμός αποδείχτηκε και πειραματικά, όταν σε ασθενείς που δεν λάμβαναν ινσουλίνη, δόθηκε ένα κουταλάκι αλόης την ημέρα για χρονική περίοδο 14 εβδομάδων, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των ασθενών είχαν μειωθεί κατά 45%.

Stevia
Έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη.
Χρησιμοποιείται σαν αντισπασμωδικό, τονωτικό, αντιδιαβητικό και επουλωτικό των πληγών

Καφές
όσοι αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά τουλάχιστον ενάμισι φλιτζάνι για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους για την κατανάλωση καφέ. Από την άλλη, όσοι μείωσαν την μέση καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια, είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

Παντζάρια
περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ως α-λιποϊκό οξύ και το οποίο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και προστατεύει από το οξυδωτικό στρες σε ασθενείς με διαβήτη.

Καρότο
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το καρότο ήταν απολύτως ακατάλληλο για τους διαβητικούς επειδή τα ζάχαρα που περιέχονται σε αυτό μεταβολίζονται πολύ γρήγορα. Η θεωρία αυτή έχει καταρρεύσει πλήρως καθώς αποδείχτηκε ότι το γλυκαιμικό του φορτίο είναι χαμηλό και, επομένως, η κατανάλωση του δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία των διαβητικών. Μολονότι το καρότο δεν περιέχει κάποια ουσία που «στοχεύει» αποκλειστικά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, τα θρεπτικά του συστατικά είναι τόσο σημαντικά ώστε να βοηθούν τον ασθενή να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του.

Μήλο
Το μήλο περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό παθήσεων. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μήλο μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθούν στην αποτροπή της απότομης αύξησης του σακχάρου και ενεργοποιούν τα κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη.

Τσάι
η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών τσάι την ημέρα συνδέεται με μείωση του κινδύνου για διαβήτη της τάξεως του 20%., για να υπάρχουν οφέλη, η κατανάλωση πρέπει να είναι μεγάλη. Το τσάι πιθανότατα επιδρά στην πρόσληψη και στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα προστατεύει τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος από τις ελεύθερες ρίζες, που τους προκαλούν βλάβες. Εκτιμάται ότι η ευεργετική δράση του τσαγιού στο ΣΔ2 οφείλεται στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες

Φραγκόσυκο
Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν φρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο αποτελεσματική.

Μέλι
Η μακροχρόνια κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει θετική επίδραση στις μεταβολικές διαταραχές του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης αναγέννησης των β-κυττάρων όπως φάνηκε από την αύξηση του επιπέδου του C-πεπτιδίου μετά από νηστεία.

Ξηροί καρποί
Αν ενταχθούν συστηματικά ελεγχόμενες ως προς την ποσότητα και το αλάτι μικρομερίδες ξηρών καρπών (αμυγδάλων, καρυδιών, φυστικιών, κάσιους) στο διαιτολόγιο ατόμων με ΣΔ, αντικαθιστώντας άλλα επιβαρυντικά σνακ είναι πολύ πιθανό να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα τους.

Η μαγιά μπίρας
Θεωρείται ότι δρα ευεργετικά ως προς τον μεταβολισμό, την εντερική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
‘Εχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα ισχυρότατο ρυθμιστή των επιπέδων τόσο του σακχάρου όσο και των λιπιδίων στο αίμα μας, συντελώντας αποτελεσματικά στην θεραπεία του διαβήτη.

Σέλινο
Το συγκεκριμένο βότανο Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2.
Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες.
Μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ρυθμίζει τα υποπροϊόντα της γλυκοζυλίωσης τα οποία είναι επιβλαβή ανησυχητικό για εκείνους που έχουν την ασθένεια.

Βρώμη
1 φλιτζάνι βρώμης αποδίδει στον οργανισμό 8 γραμμάρια φυτικών ινών, με επακόλουθο αποτέλεσμα την ικανοποιητική καύση των υδατανθράκων που καταναλώνουν οι ασθενείς με διαβήτη, αλλά και την βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μιας κατάστασης που μπορεί να επιδείνωση την πορεία του διαβήτη .

Σκόρδο
Ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, το σκόρδο παρέχει προστασία από τις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων (μίκρο και μάκρο) αγγειοπάθειες που προκαλεί ο διαβήτης, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια

Μαντζουράνα
Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών, μια διαδικασία που οδηγεί στην εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών για τις οποίες ευθύνεται ο διαβήτης: το διαβητικό πόδι, αλλά και τις μικρό και μάκρο αγγειοπάθειες που σχετίζονται με την θνησιμότητα των ασθενών.

Σπαράγγι
Η καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος σπαραγγιών σε μεγάλες δόσεις αύξησε την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, μειώνοντας κατά συνέπεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δημητριακά ολικής αλέσεως,
Διατροφικό θησαυρό αποτελούν όλα τα δημητριακά, όπου η «αντιδιαβητική» τους δράση αποδίδεται στην εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα που έχουν σε φυτικές ίνες.Η συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως βελτιώνει σημαντικά την ινσουλινοαντίσταση, μια παθολογική κατάσταση που σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ΣΔ2.

Φασόλια και παράγωγα (σόγια):
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης, σιδήρου και φολλικού οξέος. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πέψης, ρίχνουν την χοληστερίνη και προστατεύουν ενάντια στην οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη

Αβοκάντο
Καταπολεμά τον διαβήτη - Μειώνει τη χοληστερίνη - Αποτρέπει τα εμφράγματα - Ρυθμίζει τη πίεση

Τζίνσενγκ
Η βασική θεραπευτική του δράση είναι η ενίσχυση της διαδικασίας για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης. Αυτή η δράση του τζίνσενγκ έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Καρύδια
Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή της νόσου

Ίνες καλαμποκιού
Οι ίνες καλαμποκιού μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και διεγείρουν την αναγέννηση των β-κυττάρων σε αρουραίους με διαβήτη τύπου

Τσουκνίδα
Είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες

Κουρκουμίνη
(από την κουρκούμη)

διεγείρει την αναγέννηση των β-κυττάρων σ διαβήτη τύπου 1Επιπλέον, κουρκουμίνη προστατεύει τα παγκρεατικά νησίδια και ενισχύει την αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης.

Κινόα «η χρυσή τροφή των Ινκας»
Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, πολύ καλή για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και, επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικόδείκτη.

Ελληνική ρίγανη- ελληνικού δεντρολίβανου αλλά και της μεξικανικής ρίγανης
(Lippia graveolens).

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα εκχυλίσματα από την ελληνική ρίγανη, το ελληνικό δεντρολίβανο και την μεξικανική ρίγανη ήταν τα πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό του ενζύμου DPP-IV,

Κάρδαμο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, απς. Χρησιμοποιείται ακόμη για την θεραπεία του διαβήτη ως καθαριστικό του αίματος και τονώνει το συκώτι.

Δίκταμο
Πρόκειται για φρύγανο (ξερό κλαδί ή θάμνος) ενδημικό της Κρήτης με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος. Χρησιμοποιείται σαν αντισπασμωδικό, τονωτικό, αντιδιαβητικό και επουλωτικό των πληγών

Η δράση της είναι πολύ ισχυρή στην παρεμπόδιση της γλυκοζυλίωσης των πρωτεϊνών. Πρόκειται για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εμφάνιση των πιο σημαντικών επιπλοκών που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από διαβήτη, δηλαδή το διαβητικό πόδι και τα προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Γενιστεΐνη (από σόγια, κόκκινο τριφύλλι):
Προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των παγκρεατικών β-κυττάρων μέσω της ενεργοποίησης των πολλαπλών μονοπατιών σηματοδότησης και αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη λόγω ανεπάρκειας ινσουλίνης στα ποντίκια.(9)

Φύλλα του βοτάνου «ιερός βασιλικός»:
Τα φύλλα του «ιερού βασιλικού» ένα ισχυρότατο ρυθμιστή των επιπέδων τόσο του σακχάρου όσο και των λιπιδίων στο αίμα μας, συντελώντας αποτελεσματικά στην θεραπεία του διαβήτη ,η μέτρια λήψη του βοτάνου ,μπορεί να συντελέσει σε μία μείωση έως και 20 τοις εκατό στα επίπεδα σακχάρου του αίματος .

Το συγκεκριμένο βότανο καταναλώνεται συνήθως με τη μορφή αφεψήματος, και συνηθέστερα ως μία εκδοχή του γνωστού μας τσαγιού.

Αγριάδα (Ζιζάνιο):
Η αγριάδα συναντάται παντού και αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά βότανα. Μελέτη έδειξε ότι ρίχνει τα επίπεδα γλυκόζης κατά 50% όταν χορηγηθεί η σωστή δόση και έχει προταθεί από ειδικούς ως εναλλακτική θεραπεία για τον διαβήτη

Nigella Sativa
(μαύρο κύμινο)

Η κατανάλωση μαύρου κύμινου οδηγεί σε μερική αναγέννηση / πολλαπλασιασμό των β-κυττάρων(η κατανάλωση 1 γραμμαρίου την ημέρα μέχρι και 12 εβδομάδες είχε ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών αποτελεσμάτων σε διαβητικούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της λειτουργίας των β-κυττάρων.

Τριγωνέλλα
Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει επίσης την παραδοσιακή χρήση της τριγωνέλλας στη μείωση και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένας μέσος όρος 50 γρ. πρόσληψης τριγωνέλλας την ημέρα, οδηγεί σε 30% βελτίωση μέσα σε 10 ημέρες.

Μύρτιλλο
Συμβάλλει θετικά στην αντιγήρανση, προλαμβάνει τον καρκίνο, βελτιώνει την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργίας και την όραση. Ακόμα διεγείρει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και αυξάνει τον μεταβολισμό

Σιταρόχορτο
Συμβάλλει στην αύξηση του αιματοκρίτη, στην αποκατάσταση των γενετήσιων ορμών, στον έλεγχο του σακχάρου και στην καλή υγεία του εντέρου..

Σπόροι Chia
Οι σπόροι Chia αποτελούν πλούσια πηγή άπεπτων ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ιδίως ω-3), αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, βορίου και πρωτεϊνών. Εάν αναμιχθούν σε νερό και τους αφήσουμε περίπου 30 λεπτά, αποκτούν τη μορφή ζελατίνας σχεδόν συμπαγούς. Αυτό γίνεται και μέσα στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φυσικό εμπόδιο που αφενός δημιουργεί ταχύτερο κορεσμό της πείνας, αφετέρου καθυστερεί τη μετατροπή των υδατανθράκων και συνεπακόλουθα την άνοδο του σακχάρου του αίματος

Γκουρμάρ
Τα φύλλα του γκουρμάρ χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 και 2 . Ένα εκχύλισμα των φύλλων του γκουρμάρ μειώνει τις ανάγκες σε ινσουλίνη ή τις δόσεις των υπογλυκαιμικών φαρμάκων, μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη, ενισχύοντας κατά πάσα πιθανότητα τη δράση της ινσουλίνης.
Η διατροφή και η άσκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη πρόληψη ,σωστή ρύθμιση και αντιμετώπιση του διαβήτη.

Έχουν κατά καιρούς εκδοθεί διάφορες οδηγίες ως προς το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να τρώει ένας διαβητικός.

Κατά τις σύγχρονες απόψεις, καταρχάς δεν υπάρχουν τροφές που απαγορεύονται. Υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποτελούν τη βάση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες (πάντα στα πλαίσια του ισορροπημένου διαιτολογίου).
Το διαιτολόγιο αυτό θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου.

Γράφει η ιατρός Γερακιού Σ. Καλλιόπη
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α’
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΞ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ «ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ& ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ»
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Α! ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ /ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ στο ΤΟΜΕΑ “ΔΙΑΒΗΤΗ”
ΔΙΑΒΗΤΗ-ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ –ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ
Α! ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ “ΛΑΪΚΟ”
ΜΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους της ενδομητρίωσης

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται