Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1416 ΦΟΡΕΣ

Σφουγγάτο Ρόδου


2-3 ντομάτες κόκκινες ψιλοκομμένες
3-4 αυγά
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,
πιπέρι,
λάδι για τηγάνισμα

Τσιγαρίζουμε τις ντομάτες με λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να πιούν το ζουμί τους. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε καλά και μόλις ψηθούν τα αυγά τα βγάζουμε απ' το τηγάνι και τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα με λίγο πιπέρι.


Ορνιθα με λουκούμι


1 όρνιθα (κότα)
1 δόση μάτσι (λουκούμι) κομμένο σε τετραγωνάκια
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
άνηθος
κανέλα, κύμινο
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε, πλένουμε και αλατίζουμε την κότα. Για να φτιάξουμε τη γέμιση ξεχωρίζουμε κομμάτια από το λίπος της και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τα συκωτάκια της ψιλοκομμένα, το κρεμμύδι και το ρύζι και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τον άνηθο, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, κανέλα, κύμινο και λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη γεμίζουμε την κότα και τη ράβουμε.
Δένουμε τα πόδια και τις φτερούγες με κλωστή και τη βάζουμε να βράσει σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μόλις βράσει τη στραγγίζουμε και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το ζουμί της στη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο λίγο το λουκούμι, ανακατεύοντας ελαφρά ώσπου να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για ένα τέταρτο περίπου. Σοτάρουμε την κότα με βούτυρο και όσο από αυτό μείνει στο τηγάνι το προσθέτουμε στο ζουμί. Σερβίρουμε χωριστά την κότα και χωριστά το ζουμί με το λουκούμι σαν μία χυλωμένη σούπα, με τυρί τριμμένο από πάνω.

*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές