«Η...πλατεία ήταν άδεια»

«Η...πλατεία ήταν άδεια»

«Η...πλατεία ήταν άδεια»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 410 ΦΟΡΕΣ

Απογοητευτική εικόνα από τη χθεσινή απεργία

Παρά το προσκλητήριο για γενικό ξεσηκωμό που απηύθυναν για τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αυτή χαρακτηρίστηκε από τη «φτωχή» συμμετοχή του κόσμου, κάτι που οδήγησε και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ), κ. Σάββα Χατζησάββα, να μιλήσει για τους «επαναστάτες του facebook»!

Απογοητευτική ήταν, πράγματι, η συμμετοχή του απλού κόσμου στην κινητοποίηση που έγινε, χθες, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, και στη Ρόδο, αφού το «παρών» έδωσαν, κυρίως, τα μέλη των Διοικήσεων των Σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής μας-στα οποία, επίσης, «καταγράφηκαν» απουσίες-και ήταν ηχηρή η απουσία του απλού κόσμου, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων, και παρά το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού που αφορά όλους.

Στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Τα πανό ήταν στη θέση τους, οι μουσικές ακούγονταν από τα μεγάφωνα, και οι εκπρόσωποι αρκετών Σωματείων έδωσαν το «παρών», όχι όμως και ο κόσμος, με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους συνδικαλιστές. Μάλιστα, αισθητή ήταν και η απουσία εκπροσώπων ορισμένων Συλλόγων και Σωματείων. Έτσι, γρήγορα αποφασίστηκε ότι δεν επρόκειτο να γίνει πορεία και περιορίστηκαν στους καθιερωμένους χαιρετισμούς μπροστά στα γραφεία του ΕΚΡ.

Η θυροκόλληση του ψηφίσματος στην ΕΞΡΗ θυροκόλληση του ψηφίσματος στην ΕΞΡ

Πάντως, εκείνο που ξεχώρισε αυτή τη φορά ήταν η παρουσία εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής μας και συγκεκριμένα του Λιμενικού, της Αστυνομίας και των πυροσβεστών αλλά και του ΕΚΑΒ μαζί με ασθενοφόρο!

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση μέσα σε δέκα ημέρες, που οργανώνουν οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να δείξουν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική αλλά και σ’ αυτά που μας περιμένουν από εδώ και πέρα.

Ο κ. Χατζησάββας, αναφέρθηκε στους λόγους της χθεσινής κινητοποίησης που δεν είναι άλλοι από την ψήφιση του προϋπολογισμού του Κράτους ο οποίος θα δεσμεύσει τη χώρα για τον επόμενο χρόνο αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Ένας προϋπολογισμός-συνέχισε-που προβλέπει μειώσεις στις δαπάνες του Κράτους για την κοινωνική ασφάλιση κατά 2 δις ευρώ και στις δαπάνες της πρόνοιας, κάτι που σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα μέσα στο 2016. Επίσης, αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει καμία αναπτυξιακή χροιά αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να στηρίξει την απασχόληση, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ώστε, μέσα από αυτές, να υπάρξουν εισφορές για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Μίλησε, ακόμη, και για το νόμο που ετοιμάζεται για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτό στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ίδια στιγμή που προετοιμάζονται για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ως συνέχεια του ξεπουλήματος των τραπεζών.

Για όλα αυτά, το ΕΚΡ μαζί με τα Σωματεία πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, είπε ο κ. Χατζησάββας, ο οποίος, όμως, στη συνέχεια, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά λέγοντας:

«Δεν μπορούμε, όμως, κάθε φορά να απολογούμαστε για τους απόντες. Οι επαναστάτες…του καναπέ και του facebook θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα προβλήματά τους δεν λύνονται ούτε από το σπίτι τους ούτε από την οθόνη του υπολογιστή. Η μοναδική πράξη αντίστασης που βλέπω τελευταία να γίνεται είναι το κούνημα…του δαχτύλου μας πάνω στο πληκτρολόγιο. Μόνο με κούνημα του δαχτύλου στο πληκτρολόγιο και μέσα από like στο facebook, δεν λύνονται προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται στα Σωματεία, στους δρόμους, στα Υπουργεία και τα Συνδικάτα. Εμείς αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε ν’ ακολουθούμε, αν είμαστε λίγοι αν είμαστε πολλοί. Πάντα θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων μαζί με τους εργαζόμενους για να μπορούμε να ανατρέπουμε αυτές τις πολιτικές»!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στα Σώματα Ασφαλείας και το ΕΚΑΒ λέγοντας: «Τα θέματα είναι κοινά, οι συνάδελφοι είναι εργαζόμενοι, είναι αγωνιστές, είναι αυτοί οι οποίοι καθημερινά, και το ΕΚΑΒ, και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας είναι νυχθημερόν δίπλα στον πολίτη και μας στηρίζουν και βέβαια οι ίδιοι έχουν τεράστια προβλήματα, με περικοπές μισθών, με περικοπές επιδομάτων, με τεράστια μείωση προσωπικού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό απλήρωτοι για να μπορέσουμε να είμαστε εμείς ασφαλείς και υγιείς».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ καθώς και των δασκάλων οι οποίοι εστίασαν στα όσα θα επιφέρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών στα Δωδεκάνησα, κ. Ιωάννης Χατζηκυριακός, σε δηλώσεις του, μίλησε εκ μέρους όλων των συναδέλφων του, και είπε: «Και εμείς οι ένστολοι δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από αυτόν τον αγώνα, έναν αγώνα για να αναδείξουμε την αντίδραση μας στα μέτρα της λιτότητας, στην ανατροπή των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων μας καθώς και στις μειώσεις των μισθών μας. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος, με μοναδικό όπλο την αντίδρασή μας θα βγούμε νικητές για ένα κράτος αλληλεγγύης, κοινωνικής ανάπτυξης και δικαιοσύνης».

Το ΠΑΜΕ

Χτες πραγματοποιήθηκε από τη γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ πορεία στο κέντρο της πόλης και συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και τους εργαζομένους.

Σε ανακοίνωσή της η γραμματεία αναφέρει τα εξής: «Η Γραμματεία Ρόδου χαιρετίζει τους συναδέλφους που αψήφησαν απειλές, τρομοκρατία και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για απεργία κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση, να μετατρέψει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, να αφαιμάξει το λαό, να παραδώσει τη λαϊκή κατοικία στους τραπεζίτες.

Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν στις 11 από τα Πλατανάκια και πορευτήκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Κατευθύνθηκαν στην Ένωση Ξενοδόχων όπου ανέγνωσαν και ενέκριναν ψήφισμα το οποίο στη συνέχεια θυροκόλλησαν. Κατέληξαν στην πλατεία Κύπρου όπου και έγιναν οι ομιλίες.

Η συγκέντρωση και της Ρόδου και σε δεκάδες πόλεις της χώρας δείχνουν το δρόμο για τη συνέχεια και για κλιμάκωση.

Κανένα δεν ξεγελά το κάλεσμα για συναίνεση, για ομοψυχία στην ισοπέδωση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Όταν λένε συναίνεση εννοούν υποταγή!

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε διαρκή επαγρύπνηση. Έχουμε τη δύναμη να ματαιώσουμε το νέο έγκλημα.»

Το Ψήφισμα προς την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

«Μεγαλοξενοδόχοι της Ρόδου,

Θησαυρίσατε όλα αυτά τα χρόνια στις πλάτες των χιλιάδων εργαζομένων που με τον ιδρώτα τους παράγουν τον πλούτο που εσείς καρπώνεστε, οι επιχειρήσεις σας γιγαντώθηκαν γίνατε ναυαρχίδα του κλάδου στη χώρα, από τους ισχυρότερους παίκτες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή ξηλώσατε χρόνο με το χρόνο τις κατακτήσεις των εργαζομένων με σύμμαχό σας το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί εσάς και την κερδοφορία σας. Ιδιαίτερα μέσα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, εξαπολύσατε επίθεση άνευ προηγουμένου, μετατρέποντας στην κυριολεξία τους εργαζόμενους των επιχειρήσεών σας σε σύγχρονους δούλους.

Τώρα έχετε βάλει μπροστά την κατάργηση της ΣΣΕ ξεκινώντας με μια σύμβαση «λαγό»που υπέγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΞΡ στα ξενοδοχεία του, αξιοποιώντας το γεγονός ότι στην ηγεσία του Σωματείου του κλάδου βρίσκεται το …δεξί του χέρι!

Γνωρίζετε και φοβάστε τη δύναμη που έχουν οι οργανωμένοι εργάτες γι αυτό τους τρομοκρατείτε, απολύετε τους πρωτοπόρους και τους βάζετε σε μαύρη λίστα αποκλείοντάς τους από τον κλάδο. Να γιατί βάζετε χέρι στα Σωματεία των εργατών.

Μόνο που όταν φουντώσει το λαϊκό ποτάμι έχει τη δύναμη και τα συνδικάτα του να νοικοκυρέψει και εσάς να αντιπαλέψει στα ίσια., ότι μηχανισμό κι αν στήσετε.

Με το παρόν, στέλνουμε μήνυμα στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο της περιοχής, ότι στα σχέδιά σας για ισοπέδωση των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στον κλάδο, θα βρείτε τοίχο από το ταξικό εργατικό κίνημα, το οποίο είναι όρθιο και ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!

Θα μας βρείτε μπροστά σας σε κάθε τόπο δουλειάς, να ενημερώνουμε, ναξεφοβίζουμετους συναδέλφους μας και να οργανώνουμε μαζί την πάλη μέχρι τη νίκη.

Και νίκη για μας είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης και των εκμεταλλευτών, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, το πέρασμα τους στην ιδιοκτησία του λαού που τα έχτισε και τα δουλεύει με τον ιδρώτα και το αίμα του

Η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων της Ρόδου 3 Δεκέμβρη 2015»

Ηχηρό «παρών» έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών των Σωμάτων Ασφαλείας...Ηχηρό «παρών» έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών των Σωμάτων Ασφαλείας...

Ο Χ. Κόκκινος στο ΕΚΡ

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος σε ανακοίνωσή του για τη συμμετοχή του χτες στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου αναφέρει τα εξής: «Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. παραβρέθηκε χτες το πρωί 3.12.2015 στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Σε διάστημα μικρότερο του ενός (1) μηνός, διοργανώθηκαν από τους εργαζόμενους δύο (2) πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που στόχο έχουν να σταματήσει η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η εξαθλίωση των εργαζομένων. Η συνεχιζόμενη πολιτική της λιτότητας πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας (ιδιαίτερα τους νέους) και την οδηγεί στο μαρασμό και την ανεργία. Καθημερινά μπαίνει σε δοκιμασία η κοινωνική συνοχή και χιλιάδες Έλληνες οδηγούνται στη μετανάστευση.

Η Κυβέρνηση, δανειστές και το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να λάβουν το μήνυμα της κοινωνίας μας.

  • Οι αντοχές εξαντλήθηκαν
  • άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας
  • αναπτυξιακές δράσεις τώρα!

Διαβάστε ακόμη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο