Πρέπει άμεσα να γίνει διεθνής διαγωνισμός για το καρνάγιο

Πρέπει άμεσα να γίνει διεθνής διαγωνισμός για το καρνάγιο

Πρέπει άμεσα να γίνει διεθνής διαγωνισμός για το καρνάγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 249 ΦΟΡΕΣ

Από το 2008 είχε επισημάνει τα προβλήματα ο Ν. Χαραλάμπης αλλά... φωνή βοώντος!

Η παραχώρηση του καρνάγιου είναι πράγματι μία... πονεμένη ιστορία. Το πως έχει η κατάσταση και το τι πρέπει να γίνει, το είχε αναφέρει σε άρθρο του στη “Ροδιακή” (το... 2008) ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Νίκος Χαραλάμπης, οι προτάσεις του οποίου απερρίφθησαν μετ’ επαίνων.

Έγραψε τότε ο κ. Χαραλάμπης τα εξής:
«Το 1990 από το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου (ετύχανε να είμαι Πρόεδρος), επελέγη ο χώρος που ευρίσκεται μπροστά από την ΡΟΔΙΑ για να κατασκευαστεί το νέο ΚΑΡΝΑΓΙΟ ΡΟΔΟΥ.

Μάλιστα και ο τότε Δήμαρχος Σ. Καραγιάννης δεν είχε αντίρρηση αλλά και επόμενος Δήμαρχος Μ. Κόκκινος 1993 δεν είχε αντίρρηση.

Το Λιμενικό Ταμείο τότε σε χρόνο ρεκόρ, για την γραφειοκρατία στην Ελλάδα, χαρακτήρισε την περιοχή ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΖΩΝΗ και με την βοήθεια των βουλευτών κου Παυλίδη και κου Καραμάριου.

Σημειώσατε ότι εντός της Λιμενικής Ζώνης αρμοδιότητα για οτιδήποτε έχει Μόνο το Λιμενικό Ταμείο.

Η αστυνόμευση της Λιμενικής Ζώνης είναι αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου.
Το Λιμενικό Ταμείο τότε εκπόνησε την προμελέτη για την Δημοπράτηση του έργου του Νέου Καρνάγιου.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη Δημοπράτησης και δημοπρατήθηκε.

Για να ολοκληρωθεί και να δημοπρατηθεί ένα έργο, και μάλιστα τέτοιας εμβέλειας, χρειάζονται δεκάδες αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντολογικές, ακτομηχανικές, γεωτεχνικές και λοιπά. Εκτός από αυτές χρειάζεται να εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης από τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια και λοιπά.

Το νέο Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο της πόλεως Ρόδου το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη συμπεριλαμβάνει μέσα την ευρύτερη περιοχή της ΡΟΔΙΑ σαν περιοχή για δημιουργία Βιομηχανικής ζώνης.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειωτέον ότι κανένα έργο δεν χρηματοδοτείται εάν δεν έχει ΟΛΕΣ τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Το έργο παρακαλουθούσε η Νομαρχία με την βοήθεια του Λιμενικού Ταμείου,
Πολιτικός Προϊστάμενος ήταν ο σημερινός Δήμαρχος κος Χατζηευθυμίου.
Τότε δεν γνώριζε τι έργο εκπονείται;
Οι χωροθετήσεις στη Λιμενική Ζώνη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε διορία να δημοπρατηθεί η Β’ Φάση του έργου (χερσαίες εγκαταστάσεις) μέχρι το 2005 και να ανατεθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση του.
Στο νέο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το 2006 ολοκληρώσαμε την πρώτη μελέτη δημοπράτησης τέτοιου εξειδικευμένου έργου στην Ελλάδα.

Αν είναι δυνατόν ; και όμως είναι αλήθεια ήταν το πρώτο έργο αυτού του είδους στην Ελλάδα που δημοπρατήθηκε από εμάς και σήμερα αποτελεί πιλότο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Βέβαια η αγωνία, ο κόπος, η μελέτη που χρειάστηκε, την γνωρίζουμε μόνο εγώ, η μηχανικός του Λιμενικού Ταμείου κα Δεληγιάννη και άλλοι υπάλληλοι του Ταμείου.
Ας αφήσουμε τις τεράστιες προσπάθειες για να πάρουμε την άδεια δημοπράτησης για διεθνή διαγωνισμό.

Έτσι για δεύτερη φορά πήραμε άδεια για τον διαγωνισμό του Νέου Καρνάγιου.
Το 2006 προκηρύξαμε τον διεθνή διαγωνισμό με όλες τις αδειοδοτήσεις, αλλιώς εξάλλου δεν μπορεί να εγκριθεί η Δημοπράτηση.

Μετά τις Δημοτικές εκλογές όπου κέρδισε ο κος Χατζηευθυμίου απέμεναν 10 μέρες μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της Δημοπρασίας, τότε με φώναξαν από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μου είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο νέος Δήμαρχος κος Χατζηευθυμίου δεν συμφωνεί να δημοπρατηθεί το έργο.

Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας τους είπα ότι εάν σταματήσουμε την δημοπρασία δεν πρόκειται να ξαναδημοπρατηθεί το έργο γνωρίζοντας την αγωνία και την γραφειοκρατία για ένα τέτοιο πρωτοποριακό έργο που είναι και Πιλότος για τους επόμενους Διαγωνισμούς στην Ελλάδα.

Όλοι τότε οι Επιστήμονες – καλά γνωρίζοντες – ειδικοί με διαβεβαίωσαν ότι σε ένα μήνα θα το δημοπρατήσουν.

Τους απήντησα ότι εάν το δημοπρατήσουν σε ένα μήνα εγώ θα βάλω χαλκά στη μύτη μου σαν τους ΖΟΥΛΟΥ.

Κάποιοι τοπικοί δημοσιογράφοι παντογνώστες έγραψαν τότε, ότι αυτοί και ο Δήμαρχος έσωσαν το Νέο Καρνάγιο δεν τους άκουσα όμως τώρα να μας πουν την επιστημονική άποψη τους;

Τώρα αυτά που λένε για χωροθέτηση είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Όσον αφορά την απόφαση (σοκ) από την επιτροπή του τουριστικής ανάπτυξης, απορώ εάν αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους να σκέπτονται.
Δηλαδή μέσα σε χώρο του Λιμενικού Ταμείου κάποιοι άσχετοι αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν αλλιώς την Λιμενική Ζώνη ΗΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ.

Ένα τέτοιο έργο που επί 18 χρόνια κατασκευάζεται να ακούγονται τέτοια λόγια, σημαίνει ότι είναι απλές δικαιολογίες για την ανικανότητα κάποιων.

Σε αυτό τον τόπο πάσχουμε από πολύ γνώση κανένας δεν παραδέχεται ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα γνωρίζει.

Αυτός βέβαια που την πληρώνει είναι πάντα ο απλός πολίτης που έχασε ένα έργο που θα έδινε ζωή, πλούτο, τουρισμό σε μια περιοχή που όλα βαδίζουν με τον αυτόματο πιλότο.

Σχολιασμός σήμερα
Πάλι τα ίδια με το διάσημο ΝΕΟ ΚΑΡΝΑΓΙΟ της Ρόδου πάλι εμπλοκή αφού με της πρόχειρες διαδικασίες που κάνει το Λιμενικό Ταμείο έχει εμπλακεί σε νέες περιπέτειες ΕΧΕΙ ΜΑΛΛΙΑΣΕΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ να λέω τα ίδια και τα ίδια δυστυχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Εάν δεν μπορείτε να ετοιμάσετε τον διαγωνισμό δώστε σε ιδιώτη την ετοιμασία του φακέλου.

Με το Γιαννόπουλο το είχαμε ετοιμάσει σε ένα χρόνο, γιατί κάνετε ακροβασίες; ποιος ωφελείται; Γιατί συνδέεται τους τσιγγάνους με το Καρνάγιο;

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη