Ιατρικές αποστολές στα μικρά νησιά και στα χωριά της Ρόδου

Ιατρικές αποστολές στα μικρά νησιά και στα χωριά της Ρόδου

Ιατρικές αποστολές στα μικρά νησιά και στα χωριά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 328 ΦΟΡΕΣ

Οργανώνονται από την εταιρεία «Γαληνός»

Ιατρικές αποστολές στα μικρά νησιά και στα απομακρυσμένα χωριά τους θα πραγματοποιηθούν μέσα στο τρέχον έτος, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας και να εφαρμοστεί στην πράξη η προληπτική ιατρική.

Οι αποστολές θα διοργανωθούν από την εταιρία Γαληνός της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την περιφερειακή ένωση δήμων και κοινοτήτων νοτίου Αιγαίου και θα καλύπτουν και όλες εκείνες τις έκτακτες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Το έργο έχει τον τίτλο «Προαγωγή της Υγείας, Μέριμνας και Αλληλεγγύης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου», είναι προϋπολογισμού 190.000,00€ και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Ν. Δωδεκανήσου έτους 2016.
Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να δοθεί η έγκριση του σώματος.

Η εισήγηση του θέματος θα γίνει από τον πρόεδρο της Γαληνός, εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα δημόσιας υγείας Νίκο Καραμαρίτη, με σκοπό την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης στα βασικότερα σημεία της οποίας επισημαίνεται ότι:

- Σκοπό έχει τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, την προληπτική ιατρική, στους κατοίκους των νησιών της Δωδεκανήσου: Χάλκης, Τήλου, Σύμης, Καστελλόριζου, Λειψών, Αγαθονησίου, Πάτμου, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Κάσου, Νισύρου, Λέρου και Ρόδου (απομακρυσμένα χωριά και ΜΚΦ Ιδρύματα Ρόδου) , και όπου αλλού επιβάλουν οι συνθήκες και δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι Ιατροί.

- Η εφαρμογή του προγράμματος θα υλοποιηθεί με επισκέψεις ιατρών των παρακάτω ειδικοτήτων στα παραπάνω νησιά του Νομού Δωδεκανήσου ανάλογα με τις ελλείψεις, όπως:
Παθολόγου
Καρδιολόγου
Παιδίατρου
Οφθαλμίατρου
Ορθοπεδικού
Γυναικολόγου
ΩΡΛ

Χειρούργου
Δερματολόγου
Οδοντιάτρου
Ψυχιάτρου
Νευρολόγου
Πνευμονολόγου
Ρευματολόγου
Ενδοκρινολόγου
Ουρολόγου

Αντικείμενο της Σύμβασης αποτελεί η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών, ώστε με τη συμβολή των ενεργειών και την παροχή υπηρεσιών του καθενός, στα όρια των σκοπών και αρμοδιοτήτων του, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών.

Σκοπός της ομάδας αυτής είναι η υποστήριξη της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης, μέριμνας και αλληλεγγύης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου, και συγκεκριμένα η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας με την εφαρμογή συστηματικών επισκέψεων ειδικευμένων γιατρών στα νησιά όπου δεν υπάρχουν είτε κέντρα υγείας είτε ιδιώτες γιατροί αναλόγων ειδικοτήτων.
Επιλέχτηκαν 16 ιατρικές ειδικότητες, αλλά στο εκάστοτε νησί θα πηγαίνουν το μέγιστο 9.

Οι ειδικότητες θα επιλέγονται ανάλογα με τις ελλείψεις, τις ανάγκες, την διαθεσιμότητα από τους ιατρικούς συλλόγους, τις υποδείξεις των τοπικών ιατρών, όπου υπάρχουν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα τοπικά δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τον καιρό (π.χ. από ένα απαγορευτικό δελτίο καιρού προς ένα καθορισμένο νησί, να δίνεται η δυνατότητα μετάβασης σε άλλο νησί).

Οι επισκέψεις που θα εκτελούνται κάθε μήνα στα νησιά της Δωδεκανήσου θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιών, τις καιρικές συνθήκες ,αφού ληφθούν υπόψη οι παράλληλες εθελοντικές δράσεις.

Η ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία, θα πραγματοποιήσει προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνων και λοιπών νεοπλασιών στον γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη