Αντίο, ποιητή του Αιγαίου!

Αντίο, ποιητή του Αιγαίου!

Αντίο, ποιητή του Αιγαίου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 250 ΦΟΡΕΣ

Έφυγε ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής της Αυστραλίας, Δημήτρης Τσαλουμάς

Στο αγαπημένο του νησί, τη Λέρο και με τα μάτια του γεμάτα από τα χρώματα και τη γοητεία του Αιγαίου, που τόσο αγάπησε, νοστάλγησε, θρήνησε και ύμνησε μέσα από την ποίησή του, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 ετών, ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής της Αυστραλίας, Δημήτρης Τσαλουμάς.

Ο Δημήτρης Τσαλουμάς μετανάστευσε στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του '50 και ήταν, αναμφισβήτητα, ένας από τους κορυφαίους ποιητές όχι μόνο της ομογένειας αλλά γενικότερα όλης της Αυστραλίας.

Μάλιστα, θεωρείται πρωτοπόρος ποιητής γιατί ήταν αυτός που κατά πολλούς κριτικούς άνοιξε τον "κλειστό" μέχρι το 1983 χώρο της αυστραλιανής ποίησης σε ποιητές μεταναστευτικής καταγωγής και εισήγε τον πολυπολιτισμό σ' αυτόν το χώρο και αυτό γιατί είναι ο μοναδικός Έλληνας ποιητής στην ιστορία της Αυστραλιανής Λογοτεχνίας που τιμήθηκε με τόσα και τόσο υψηλού κύρους βραβεία από την Πολιτεία.

Επίσης, μέχρι σήμερα παραμένει ο μόνος μη αγγλοσαξωνικής καταγωγής ποιητής που απέσπασε το National Book Council Poetry Award, αλλά και το Australia Council Writers' Emeritus Award.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο νησί του, όπου και βρισκόταν αυτόν τον καιρό.

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«Μπορεί να έφυγα από μία χώρα που κινδύνευε η ζωή μου και κανονικά θα έπρεπε όταν έφτασα στη Μελβούρνη να νιώσω ικανοποίηση, χαρά, αλλά δεν ένιωσα έτσι. Η Μελβούρνη ήταν τόσο διαφορετική απ' τον τόπο μου» είχε εξομολογηθεί πριν από λίγα χρόνια ο κορυφαίος ποιητής, μιλώντας για τα πρώτα χρόνια του στην Αυστραλία.

Αυτό το συναίσθημα της αποξένωσης από τον τόπο του και εκ των υστέρων της νοσταλγίας για την πατρίδα εκείνα τα πρώτα του χρόνια εδώ και πάντα, όπως ο ίδιος πάντα έλεγε, έγινε αργότερα το κύριο στοιχείο της ποίησης του Δημήτρη Τσαλουμά.

Η θάλασσα, το νησί, το λιμάνι, η βάρκα, η αποξένωση που νιώθει κάθε νησιώτης -«θάλασσα τριγύρω και ένα μοναχικό κομμάτι ξηράς στη μέση» όπως ο ίδιος την περιέγραψε σε μία συνέντευξή του πριν από λίγα χρόνια- έγιναν σημεία αναφοράς και έμπνευσης στην ποίηση του Τσαλουμά.

«Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, δεν θα μπορούσα να γράψω διαφορετικά. Γεννήθηκα με τη θάλασσα στα μάτια μου, μ' αυτήν μεγάλωσα, και η εικόνα αυτή μας καθορίζει εμάς τους νησιώτες, καθορίζει τα συναισθήματά μας, καθορίζει τον τρόπο που βλέπουμε τον γύρω κόσμο μας, τον τρόπο της ζωής μας.

Για μένα η θάλασσα είναι η πηγή των μεταφορών μου, η πηγή της φαντασίας και των εικόνων μου, η πηγή της ζωής μου, η πηγή της πραγματικότητάς μου» είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Με έναν μαγικό ενεστώτα στους στίχους του, πολλές φορές στοιχειωμένος από την παρουσία των απόντων, ο Δημήτρης Τσαλουμάς κατάφερε να αναστήσει μέσα σε ένα μυστηριακό περιβάλλον, πρόσωπα, σκηνές, σχέσεις, που βγαίνουν από τοπία της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Της Ευγενίας Παυλοπούλου στο neoskosmos.com

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη