Ομιλία για τον Κολοσσό της Ρόδου

Ομιλία για τον Κολοσσό της Ρόδου

Ομιλία για τον Κολοσσό της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 468 ΦΟΡΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στις 7.30 μ.μ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Ρόδου σας προσκαλεί στην Ομιλία της αρχαιολόγου Μαρίας Μιχαλάκη Κόλλια με θέμα:
«Ο Κολοσσός της Ρόδου από τις αρχαίες πηγές και τις εικονογραφικές παραστάσεις», ή «Πως ο Μύθος υποσκελίζει την Ιστορία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στις 7.30 μ.μ, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με παρεμβάσεις από όσους και όσες το επιθυμούν.

Εικόνα 1. Μια από τις πρώτες παραστάσεις που θα μπορούσε να παραπέμπει στον Κολοσσό βρίσκεται σε μωσαϊκό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Κυρήνης, του 6ου μ. Χ. αιώνα, περίοδο κατά την οποία αρχίζουν να καταγράφουν τα 7 θαύματα. Το άγαλμα, στεφανωμένο με 9 ακτίνες, κρατώντας σπαθί στο δεξί χέρι που ακουμπά σε θολωτό κτίριο, εμφανίζεται όρθιο και γυμνό πάνω σε πύργο. Βέβαια εδώ υπάρχει επιγραφή με τη λέξη Ο ΦΑΡΟC (ίσως εννοώντας τον φάρο της Αλεξάνδρειας;), ο καλλιτέχνης έχοντας προφανώς μπερδέψει τα δύο θαύματα.

Εικόνα 2. Χαλκογραφία του Ιταλού ζωγράφου Αντόνιο Tempesta, του 1608, που παρουσιάζει τρεις φάσεις της ιστορίας αυτού του μυθικού έργου, α) το άγαλμα όρθιο κρατώντας πυρσό, στην παραδοσιακή στάση των αρχαίων αγαλμάτων επάνω σε ορθογώνια βάση μέσα στην πόλη, β) το άγαλμα με τα κομματιασμένα μέλη του πεσμένο στο έδαφος, και γ) την προετοιμασία για τη φόρτωση των χάλκινων τεμαχίων του αγάλματος στις 900 καμήλες.

Διαβάστε ακόμη

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος

Κατανυκτική η εκδήλωση στον Ευαγγελισμό, με τους ιεροψάλτες και την Παραδοσιακή Χορωδία

Αναβίωσε στη Νίσυρο το έθιμο της «Καλαντήρας»