Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1491 ΦΟΡΕΣ

> Κολοκυθόπιττες
Για τη γέμιση:

• 1 κιλό κολοκύθι, κόκκινο,
• 2 μέτρια κρομμύδια,
• 1/4 κιλού τυρί φέτα τριμμένη,
• 3 /4 φλυτζανιού λάδι,
• 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο,
• δυόσμος, πιπέρι, αλάτι, 2-3 αυγά.
Για τη ζύμη:
• 1 κιλό αλεύρι, 1 φλυτζάνι λάδι, 25 γραμ. μαγιά της μπίρας.

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνουμε το λάδι. Το τρίβουμε με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τη μαγιά με λίγο άλάτι και το ανάλογο νερό και ζυμώνουμε, ώσπου να γίνει μια μέτρια ζύμη. Την σκεπάζουμε να φουσκώσει. Αποβραδύς καθαρίζουμε το κολοκύθι και το ξύνουμε σε χοντρό ξυστή. Το βάζουμε σε τρυπητό με λίγο αλάτι, να στραγγίσει όλη τη νύκτα. Καθαρίζουμε τα κρομμύδια και αφού τα χαράξουμε σταυρωτά, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι με τα κρομμύδια και, αφού μαραθούν, προσθέτουμε το κολοκύθι. Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε ώσπου να ψηθεί και μείνει μόνο με το λάδι του. Το κατεβάζουμε από την φωτιά. ΄Οταν μισοκρυώσει, προσθέτουμε τ' αυγά κτυπημένα, τα τυριά, το δυόσμο και το πιπέρι. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε, με το ματσόξυλο (πλάστη) σε σχήμα μακρόστενο. Βάζουμε τη γέμιση κατά μήκος, διπλώνουμε από τα πλάγια να μη χυθεί, και τυλίγουμε σε πλατύ ρολό. Τοποθετούμε στο ταψί το ένα ρολό δίπλα στο άλλο και αλείφουμε με αυγό. Τη ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και κόβουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να ανοίξουμε μικρότερες πίττες και, αφού τις τυλίξουμε, τους δίνουμε το σχήμα του κουλουριού ή του μισοφέγγαρου.


> Γλύκισμα νηστήσιμο
• 1 φλιτζάνι λάδι,
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη,
• 1 φλιτζάνι πορτοκαλόζουμο,
• 2 1/2-3 φλυτζάνια αλεύρι.,
• το ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού,
• 1 φλιτζάνι σταφίδα,
• 2 κουταλάκια κοφτά ζύμη σκόνη (μπέϊκιν πάουντερ),
• 1 /2 κουταλάκι σόδα,
• 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ.

Δουλεύουμε λίγο το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο και όλα τα άλλα υλικά δουλεύοντας συνεχώς, ώσπου να γίνει λείο το μίγμα. Το βάζουμε σε μέτριο ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο και ρίχνουμε από πάνω σησάμι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε από πάνω μερικά κομμάτια γλυκό καΐσι, στραγγισμένο από το σιρόπι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, όπως τα κέικ.


*Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές