Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου στην διημερίδα για την διαφάνεια και τη νομιμότητα στους Δήμους

Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου στην διημερίδα για την διαφάνεια και τη νομιμότητα στους Δήμους

Συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου στην διημερίδα για την διαφάνεια και τη νομιμότητα στους Δήμους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 186 ΦΟΡΕΣ

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος συμμετείχε στις εργασίες της διημερίδας της ΚΕΔΕ – Ελεγκτικού Συνεδρίου με θέμα «Ελεγκτικό Συνέδριο και Δήμοι – Νομιμότητα, Διαφάνεια, Αποτελεσματικότητα», που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Απριλίου στην Αθήνα.

Στην διημερίδα παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κα. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι επί των οικονομικών, προϊστάμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων καθώς και μέλη του Δικαστηρίου και οι κατά τόπους επίτροποι.

Η βελτίωση της λειτουργικότητας των Δήμων με παράλληλη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας ήταν το αντικείμενο της Διημερίδας.

«Η δημιουργία μιας νέας σχέσης συνεργασίας μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ά βαθμού και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν κατά την διάρκεια των ελέγχων που διενεργούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δημιουργεί μια νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης κατά τη ομιλία του.

Ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στη λειτουργία των κατά τόπους επιτρόπων, τα γραφεία των οποίων θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και να αντιμετωπίζουν με ευρύτητα τα καθημερινά προβλήματα των δήμων τονίζοντας ότι η

εποπτεία τους θα πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, ενώ έχει καταθέσει εγγράφως μια σειρά προτάσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν στη συνολική ατζέντα της διημερίδας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε εντάλματα επιχορηγήσεων προς σωματεία, όπου παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της επιστροφής τους, διότι «δεν τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης σχετικής υπηρεσίας από το Δήμο Ρόδου, καταθέτοντας συνάμα την πρόταση του να ξεκαθαριστεί το νομοθετικό πλαίσιο και τα όρια της δικαιοδοσίας του ελεγκτικού οργάνου, γιατί δημιουργείται δυσλειτουργία στον Δήμο, αφού αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιχορηγούμενη δράση σωματείου που δεν θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να την κάνει και ο Δήμος , ούτε και ανάθεσης έργου, μελέτης κ.λ.π. που δεν θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάνει και ο Δήμος , με συνέπεια σε περίπτωση επιχορήγησης, κρίσιμοι σωματειακοί οργανισμοί, (π.χ. επιχορήγηση σωματείου οργανισμού τουρισμού της Ρόδου - λόγω Δ/νσης Τουρισμού στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Ρόδου ή σύμβαση μετά από διαγωνισμό ανάθεσης εκτέλεσης έργου καθαρισμού παραλίας (λόγω Δ/νσης Τροχαίου Υλικού) να καθυστερεί να εκτελεστεί επί μήνες και μετά ένα έτος να παραμένει απλήρωτος ο εργολάβος.

Ακολούθως ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κεντρικής υπηρεσίας του Ε.Σ. γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πριν αρχίσουν διαγωνισμοί, πολυδάπανοι και χρονοβόροι, σε κρίσιμους τομείς, υπάρχει η ανάγκη επιβολής ερωτημάτων προς το Ε.Σ. επί της τηρητέας διαδικασίας κλπ, για τους οποίους, οι υπηρεσίες των Επιτρόπων, λόγω της ειδικής φύσης τους, βρίσκονται σε αδυναμία απαντήσεως, με συνέπεια ν’ ανακύπτουν μελλοντικά προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Τέλος, ο Δήμαρχος συνεχάρη τόσο τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη, όσο και την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την διοργάνωση της τόσο σημαντικής διημερίδας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου όλα τα στελέχη της ενημερώνονται για τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να ακολουθούν ώστε να εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η βασική αρχή της νομιμότητας και της διαφάνειας αλλά και η αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη