Έντονη δυσαρέσκεια για το Γκολφ Αφάντου εκφράζει η εταιρεία Τ.Ν. Aegean Sun

Έντονη δυσαρέσκεια για το Γκολφ Αφάντου εκφράζει η εταιρεία Τ.Ν. Aegean Sun

Έντονη δυσαρέσκεια για το Γκολφ Αφάντου εκφράζει η εταιρεία Τ.Ν. Aegean Sun

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 352 ΦΟΡΕΣ

Στάλθηκε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και στο οικονομικό επιτελείο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το γκολφ Αφάντου, είναι η επιστολή της εταιρείας Τ.Ν. Aegean Sun Investment Limited, που στάλθηκε προχθές προς τους αρμοδίους.

Πρόκειται για τη μία εκ των δύο εταιρειών που έχει επιλεγεί για την επένδυση, και η οποία όπως προκύπτει από την επιστολή είναι σφόδρα δυσαρεστημένη από τις εξελίξεις.
Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα, η εταιρεία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρει την προσφορά της, ύστερα από τις εξελίξεις.

Η επιστολή διαμαρτυρίας, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, στάλθηκε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα και κοινοποιήθηκε σε αρκετούς υπουργούς.
Αναφέρει σ’ αυτήν τα εξής:

“Όπως γνωρίζετε, με την από 29.7.2014 απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του “Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου” (εφεξής το “ΤΑΙΠΕΔ”) ανακήρυξε την εταιρεία μας “Τ.Ν. AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED” ως τελικό επιλεγέντα επενδυτή για το Ακίνητο Φωνή της Αμερικής - Νότιο Τμήμα Αφάντου Ρόδου (εφεξής το “Ακίνητο Β”).

Όπως επανειλημμένα έχουμε παρουσιάσει προς το ΤΑΙΠΕΔ, το επενδυτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η εταιρεία μας για την αξιοποίηση του Ακινήτου Β’, συνίσταται στην κατασκευή και λειτουργία τριών (3) πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και στη δημιουργία περίπου 600 νέων θέσεων εργασίας, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης αυτής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 120.000.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο στοιχείο και συγκριτικό πλεονέκτημα της επένδυσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της TUI, ενός εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως tour operators, η οποία έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει σε αυτήν την μακροχρόνια επένδυση, παρέχοντας έτσι όλα τα εχέγγυα και την απαραίτητη αξιοπιστία για μια μακροχρόνια και σε σταθερή βάση ανάπτυξη του τουρισμού και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Με την από 27.7.2015 επιστολή μας προς εσάς, ήτοι μετά την παρέλευση ενός έτους από την ως άνω ανακήρυξή μας, σας εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας για την υπέρμετρη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία της συναλλαγής καθώς μέχρι τότε οι μόνες εξελίξεις που είχαν επέλθει ήσαν: α) ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με την υπ. αριθμ. 79/2015 Πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του είχε αποφασίσει ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των προτεινόμενων Συμβάσεων Αγοραπωλησίας για τα Ακίνητα Α’ και Β’ και (β) το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 26/2015 απόφασή του είχε κρίνει ότι το προτεινόμενο ενιαίο σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ για τα Ακίνητα Α’ και Β’ δεν μπορούσε να τύχει επεξεργασίας, αλλά θα έπρεπε να τροποποιηθεί και να επανυποβληθεί, καθώς μετά από επανέλεγχο των κτηματικών μερίδων στο Βόρειο Τμήμα Αφάντου (Ακίνητο Α’) διαπιστώθηκε μερική ασυμβατότητα ως προς τη χάραξη της οριογραμμής παραλίας και σας καλέσαμε να προβείτε άμεσα σε εκείνες τις ενέργειες και συνέργειες με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία προς την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Ακινήτου Β’ προς την εταιρεία μας.

Σε απάντηση της παραπάνω επιστολής, μας αποστείλατε την από 7.8.2015 με Α.Π. 21469 επιστολή σας, με την οποία μας διαβεβαιώσατε ότι η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου Ρόδου αποτελεί και για το ΤΑΙΠΕΔ προτεραιότητα, ότι στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ είχε προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους του, όπως η τροποποίηση του σχεδίου ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις υποδείξεις του ΣτΕ και ότι μόλις συγκροτείτο το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (εφεξής το “ΚΣΔΑΔΠ”), θα μεριμνούσε ούτως ώστε το νέο σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ για τα ακίνητα στην περιοχή Αφάντου εισαχθεί ως άμεση προτεραιότητα, προκειμένου το ΚΣΔΑΔΠ εγκρίνει και προωθήσει προς τα αρμόδια υπουργεία το τροποποιηθέν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το νέο ΕΣΧΑΔΑ προς επανυποβολή για έγκριση από το ΣτΕ.

Έκτοτε παρήλθαν άλλοι οκτώ (8) μήνες και το ζήτημα της αποδοχής του σχεδίου ΕΣΧΑΔΑ από το ΚΣΔΑΔΠ και της εισηγήσεώς του προς έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, που κατά τα λεγόμενα στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ήταν καθαρά τυπικό, όχι μόνο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά πλέον παρουσιάζει σημαντικότατη εμπλοκή, ικανή να οδηγήσει την όλη επένδυση σε ματαίωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ειδικότερα:
Το ΚΣΔΑΔΠ, δηλαδή ο φορέας που συστάθηκε από το 2014 για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων αξιοποίησης κρατικών ακινήτων, επιτέλους συγκροτήθηκε σε σώμα και μόλις στα μέσα του Δεκεμβρίου 2015 “κατάφερε” και συζήτησε μεταξύ άλλων και το ζήτημα του νέου ΕΣΧΑΔΑ για τα ακίνητα της περιοχής Αφάντου.

Πλην όμως το Δεκέμβριο του 2015 το ΚΣΔΑΔΠ δεν δέχθηκε το νέο σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ, διότι τότε τέθηκε από τη Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού το θέμα να εξαιρεθεί από την όλη έκταση που θα μεταβιβαζόταν προς τον επενδυτή του Ακινήτου Α’ η έκταση που σύμφωνα με το σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ είχε χαρακτηριστεί ως Ζώνη Α με βάση χαρακτηρισμό από το 1999 (ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ22/54880/2808 - ΦΕΚ Β’ 1399/17.11.2000).

Ακολούθως και μετά την εξεύρεση λύσεως επί του παραπάνω θέματος κατά την επόμενη συνεδρίασή του ΚΣΔΑΔΠ στις 31.3.2016 ανέκυψαν νέα θέματα επί του σχεδίου ΕΣΧΑΔΑ αυτή τη φορά από τις Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέματα για τα οποία ζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και από τους συμβούλους των επενδυτών.

Ακολούθως ενημερωθήκαμε ότι η επόμενη συνεδρίαση του ΚΣΔΑΔΠ που είχε οριστεί για τις 21.4.2016 διακόπηκε μετά από ενημέρωση των παρευρισκομένων στο ΚΣΔΑΔΠ ότι την ίδια ημέρα είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ Β’ 70/21.4.2016 η υπ’ αριθμ. Φ57/68153/38450/3273/788 απόφαση του κ. Υπουργού Πολιτισμού με τίτλο “Έγκριση αναοριοθέτησης κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου - Τραουνού - Αφάντου Δήμου Ρόδου”, με την οποία μία έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 10.000 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προς αξιοποίηση ακινήτων του Βόρειου και Νότιου Αφάντου συνολικής εκτάσεως 1.615 στρεμμάτων, είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος για λόγους προστασίας του συνόλου των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στα νότια του λόφου του Ερημοκάστρου Καλυθίων μετά την κήρυξη - οριοθέτηση του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου (το 1999) και τη διεξαγωγή νέων ανασκαφικών ερευνών.

Τα ερωτήματα που μας προκαλούνται από την παραπάνω δυσάρεστη εξέλιξη είναι πολλά, πρωτίστως όμως γιατί τώρα;
Ενώ το 1999 με Υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικός χώρος (Ζώνη Α’ και Ζώνη Β’) μία έκταση 2000 στρεμμάτων περίπου στο Λόφο Ερημοκάστρου, η οποία και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ που γνωστοποιείται στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση των ακινήτων το 2014, γιατί έρχονται στις 9.2.2016 το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει περί του χαρακτηρισμού (στηριζόμενο εξ όσων τώρα αντιλαμβανόμαστε σε έγγραφο της ΚΒ’ ΕΚΠΑ του 2013, το οποίο δεν μας γνωστοποιήθηκε πριν υποβάλουμε την προσφορά μας), στις 10.3.2016 ο υπουργός Πολιτισμού να υπογράψει την απόφασή του και στις 21.4.2016 να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οπότε και επισήμως και μετά από πλήρη αιφνιδιασμό να λάβουμε γνώση ως επενδυτές ότι χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος μία έκταση 10.000 στρεμμάτων (!) συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων των ακινήτων προς μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό χωρίς καμία αιτιολογία και τεκμηρίωση;

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που αλλάζει ριζικά τα μέχρι τώρα δεδομένα, μας φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη θέση, δημιουργεί πλέον προσκόμματα, που θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο της επένδυσης, ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί τη γενική κατακραυγή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και θα ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιτυχή μεταβίβαση και αξιοποίηση του ακινήτου στην Αφάντου Ρόδου.

Για την εταιρεία
T.N. AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED”

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη