Βούτσης και Καματερός πήραν την σκυτάλη του εμπαιγμού των νησιωτών

Βούτσης και Καματερός πήραν την σκυτάλη του εμπαιγμού των νησιωτών

Βούτσης και Καματερός πήραν την σκυτάλη του εμπαιγμού των νησιωτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 157 ΦΟΡΕΣ

Για να μετριάσουν την οργή και την αγανάκτηση

Την σκυτάλη από τον Π. Καμμένο για την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, πήραν χθες ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλ. Καματερός!

Και οι δύο, με τις δηλώσεις που έκαναν, ενίσχυσαν τα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης των νησιωτών και προκάλεσαν την οργή της αντιπολίτευσης.
Προφανώς οι παράγοντες της συγκυβέρνησης, με τις δηλώσεις αυτές προσπαθούν να πείσουν τους νησιώτες ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν και υποχρεώθηκαν να αυξήσουν το ΦΠΑ, για να περιορίσουν τις αντιδράσεις.
Φημολογείται επίσης ότι νομικοί έχουν ειδοποιήσει την κυβέρνηση, ότι η σχετική διάταξη για τα νησιά δεν θα περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας και προφανώς κάποιοι το παίζουν μάγκες εκ του ασφαλούς!

Ο πρόεδρος της Βουλής
«Στα όρια της συνταγματικότητας» κινείται η διάταξη της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας, ταυτοχρόνως, ότι από τα πρώτα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει, με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, είναι η άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στην εμμονή των δανειστών για την εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επισημαίνει ότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αντιβαίνει τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες περιοχές.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής.
Ερ.: Κύριε πρόεδρε, μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, αναφερθήκατε στην επιμονή των εταίρων να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, σας ακούσαμε να λέτε ότι η σχετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κινείται στο όριο της συνταγματικότητας…
Απ.: Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.

Ερ.: Άρα, κ. πρόεδρε, είναι στα όρια του Συντάγματός μας, η συγκεκριμένη διάταξη;
Απ.: Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις.

Ερ.: Ο ίδιος, θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος;
Απ.: Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν.

Ο βουλευτής Ηλ. Καματερός
Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, τη διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Καματερός, υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή καταργεί τη νησιωτικότητα, και συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο περί αντισυνταγματικότητας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις σε θέματα φορολογίας για να ενισχύσει τα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου.
Με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του, σχετικά με τις αυξήσεις τιμών εκκίνησης για τις δημοπρασίες παραχώρησης παραλιών στην Κω, ο κ. Καματερός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, διαφορετικά, όπως είπε, οι αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρήσεων θα είναι μεγάλες και δικαιολογημένες και ο ίδιος θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.

«Ο κύριος Καμμένος, είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του, αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό, αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το άρθρο 101 του Συντάγματος λέει σαφώς ότι πρέπει κάθε νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στα νησιά. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι εστί νησιωτικότητα. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι όλα τα νησιά ίδια».

«Οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση ήταν να ψηφιστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα» αντέτεινε ο κ. Αλεξιάδης και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν υποστήριξε την αύξηση, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι, ως κυβέρνηση, να περάσουμε το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά καθώς δεσμευόμασταν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και τον νόμο που ψηφίστηκε από 221 βουλευτές. Επεξεργαζόμαστε λύσεις σε φορολογικά θέματα, ώστε να ενισχύσουμε τα νησιά κυρίως τα Δωδεκάνησα και το Β. Αιγαίο».

Πυρά Στ. Θεοδωράκη
«Χρειαζόμαστε στην πολιτική ανθρώπους που δεν θα υποκρίνονται, δεν θα ψηφίζουν τη μια μέρα και την άλλη μέρα θα πηγαίνουν στα νησιά και θα λένε ότι αυτό που ψήφισα είναι αντισυνταγματικό, αυτό σπρώχνει τον κόσμο σε κατάθλιψη».
Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας στον 9,84, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ερωτηθείς για τη στάση στελεχών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψήφισαν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά στη συνέχεια τη χαρακτήρισαν αντισυνταγματική.
Σε σχετικές δηλώσεις προέβη προ ολίγων ημερών ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χθες είπε πως η διάταξη για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κινείται «στα όρια της συνταγματικότητας».

ΠΑΣΟΚ: Ο Καμμένος είναι «κωλοτούμπας» και λαϊκιστής
Κύμα έντονων αντιδράσεων φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε 11 νησιά της χώρας από 1η Ιουνίου, με το ΠΑΣΟΚ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.
«Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της άνευ όρων παράδοσης στη τρόικα δέχθηκε και προχώρησε στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Μέτρο που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ , μέτρο που δεν δεχθήκαμε να καταργηθεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Αποτελεί όμως διπλή πρόκληση προς τους νησιώτες, το να καταγγέλλουν την κατάργηση- και μάλιστα ως αντισυνταγματική- αυτοί που το ψήφισαν!!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο κ. Καμμένος βέβαια μας έχει συνηθίσει σε κυβιστήσεις και λαϊκισμούς. Χωρίς αιδώ. Αλλά το ότι δυστυχώς την σκυτάλη αυτή παρέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ακόμη συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης των νησιωτών, από όλη την συμμαχία Συριζα/ΑΝΕΛ.
Τέρμα τα ψέματα. Αν πιστεύουν αυτά που λένε, υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας να επαναφέρουν το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Ο δεύτερος να παραιτηθούν αξιοπρεπώς.
Αλλιώς ας σταματήσουν την επιχείρηση “δούλεμα” του λαού μας. Τους πήραν είδηση πια» καταλήγει.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής:
• Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24% από 23%.
• Ενεργοποιείται η δεύτερη φάση αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο, οι οποίοι διαμορφώνονται σε 24%,13% και 6%.
• Ο μειωμένος συντελεστής παραμένει στο 13%.
• Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες παραμένει στο 6%.
• Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17% (από 16%), 9% και 4%.

«Βάλτε και ένα όριο στην κοροϊδία»
Η π. Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Καμμένου και του κ. Βούτση για την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που οι ίδιοι ψήφισαν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η πολιτική εξαπάτηση, προφανώς, δεν έχει όρια.
Γιατί, πως αλλιώς να εξηγήσεις το γεγονός ότι από τη μια ψηφίζουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας και από την άλλη κάνουν δακρύβρεχτες δηλώσεις ότι αυτό που ψήφισαν είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας;
Κοροϊδία, δεν είναι μόνο να λες ψέματα για να κερδίσεις την εξουσία και να προσκολληθείς στην καρέκλα.
Μέγιστη μορφή κοροϊδίας είναι να συνεχίζεις να τους εξαπατάς και, στην ουσία, να γελάς εις βάρος τους, θεωρώντας τους ανήμπορους να καταλάβουν το τι πραγματικά συμβαίνει.
Όχι, «κύριοι» και «κυρίες» του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι νησιώτες, αλλά και όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει πολύ καλά τι συμβαίνει.
Και αυτή τη φορά δεν αρκούν τα γιουσουφάκια σας και οι ευνούχοι σας που έχετε ξαμολήσει για να προπαγανδίζουν υπέρ σας. Ο κόσμος είναι μικρός και τους έχουμε καταλάβει.
Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας και τη ζούμε καθημερινά. Αν, μέσα στη μέθη της εξουσίας σας την ζούσατε και εσείς, το μόνο τίμιο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγγνώμη».

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης εκθέτουν τους αντιδρώντες
Tην ίδια ώρα που οι κ.κ. Καμμένος, Βούτσης και Καματερός κλείνουν το μάτι για το ΦΠΑ στα νησιά, οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου τους “άδειασαν” κανονικά!
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Χουλιαράκης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα κυβερνητικών παραγόντων για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, επεσήμανε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επούλωση και η εισοδηματική στήριξη των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, ανεξάρτητα εάν είναι κάτοικοι νησιών ή της ηπειρωτικής Ελλάδας». Πάντως, όπως σημείωσε η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αποσύρει το μέτρο αυτό. Παρεμβαίνοντας για το θέμα και ο κ. Τσακαλώτος, υπενθύμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα το καλοκαίρι. «Εγώ είμαι σαφής: Είναι καλύτερο να πληρώνεις έναν κανονικό φόρο σε ένα τουριστικό νησί και να κάνεις μία στοχευμένη νησιωτική πολιτική και να βοηθάς έτσι τους αδύναμους».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου