Συνήγορος για τα δικαιώματα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

Συνήγορος για τα δικαιώματα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

Συνήγορος για τα δικαιώματα ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 368 ΦΟΡΕΣ

Η οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας, έχει σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, την περιθωριοποίηση και πτώχευση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την καταστροφή κοινωνικών και ατομικών δεσμών μέσα σε συνθήκες κοινωνικής επισφάλειας, εφήμερης επιβίωσης, κοινωνικής και ατομικής οδύνης, τη δραματική αύξηση των ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών νοσηλειών και των αυτοκτονιών, τη συρρίκνωση της αξιοπρέπειας και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, τη σοβαρή μείωση όλων των αναγκαίων πόρων για τη στήριξη των αδύναμων, των ανέργων, των πολιτών με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Ο αδύναμος και ευάλωτος πληθυσμός, «ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ», βιώνουν στο επίκεντρο αυτής της κρίσης το στίγμα, την προκατάληψη, την διάκριση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την συστηματική παραβίαση ακόμη και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ο ψυχικά ασθενής είναι πολίτης, αυτόνομο και ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας, και ως πολίτης έχει όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Δικαιώματα ατομικά, αστικά, πολιτικά που λόγω των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, τα έχει απωλέσει ή κινδυνεύει να τα απωλέσει.

Η ανάγκη έμπρακτης στήριξης, αξιόπιστης πληροφόρησης, καθοδήγησης και νομικής συμβουλευτικής των ανθρώπων αυτών με απώτερο στόχο την επαναπόδοση των δικαιωμάτων που τους ανήκουν γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Με γνώμονα τα ανωτέρω η Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Παιδιών και Ενηλίκων «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» σε συνεργασία με την κα Αναστασία Χριστοφοράκη, Δικηγόρο, έλαβε την πρωτοβουλία να συστήσει ένα συμβουλευτικού χαρακτήρα γραφείο προς εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων.

Τα μέλη που θα εκπροσωπούν την εταιρεία ΠΑΝΑΚΕΙΑ στην εν λόγω πρωτοβουλία θα είναι: Δρ. Πλατής Αναστάσιος, Ψυχίατρος, κα Κορονέλλου Νεφέλη, Κοινωνική Λειτουργός, κα Μένκα Μαρία, Νοσηλεύτρια.

Κύριος και πρωταρχικός στόχος μας είναι η εμπέδωση της αντίληψης ότι ο ψυχικά ασθενής διατηρεί στο ακέραιο τα δικαιώματά του.
Οι υπηρεσίες του Γραφείου μας θα παρέχονται δωρεάν σε πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σε άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας, καθώς και σε οικογενειακά τους πρόσωπα που έχουν αναλάβει εν μέρει ή εν όλω τη φροντίδα τους, αλλά και σε κάθε πολίτη που ανησυχεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του εν εξελίξει κάποιας ψυχικής διαταραχής .

Το Γραφείο μας θα υποδέχεται τα αιτήματά τους και θα τους ενημερώνει για τα δικαιώματα στην υγεία, στην περίθαλψη, στην εργασία, στην διεκδίκηση των αξιώσεων, στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Θα τους παρέχει νομικές συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Θα καταγράφει ακόμη και καταγγελίες όσων από αυτούς, είτε ως ασθενείς είτε ως πολίτες, έχουν βιώσει ή βιώνουν προβλήματα παρακώλησης, διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους .

Μέλημά μας θα είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους αυτούς -θύματα διακρίσεων και παραβιάσεων- έμπρακτη στήριξη και βοήθεια καθώς και νομική καθοδήγηση με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τους ίδιους.

Έργο μας είναι να συμβάλλουμε στην πληροφόρηση, στην έρευνα, στην ενδυνάμωση, στην αλληλοβοήθεια, στις συμβουλευτικές παρεμβάσεις, στην υπεράσπιση, στην καταγγελία και παράλληλα να επιτύχουμε την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και του γενικού πληθυσμού του τόπου μας, φιλοδοξώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων αποκλεισμένων από το Δίκαιο και την εκπροσώπηση.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν δωρεάν τις υπηρεσίες του Γραφείου μας κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας, χωρίς την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των επιμέρους στοιχείων των εξυπηρετούμενων πολιτών λειτουργώντας στο πλαίσιο του απορρήτου και της δεοντολογίας .

Γιατί η εμπέδωση και η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών θα πρέπει να αποτελεί μέλημα του συνόλου της κοινωνίας μας.

Τα μέλη του Γραφείου «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ»:
Δρ. Αναστάσιος Πλατής
Ψυχίατρος
Αναστασία Χριστοφοράκη
Δικηγόρος
Νεφέλη Κορονέλλου
Κοινωνική Λειτουργός
Μαρία Μένκα
Νοσηλεύτρια

Στοιχεία Επικοινωνίας:
• Κέντρο Ημέρας «Κορωνίς»: 22410-39530/22410-78315
Στεφάνου Καζούλη 18, Ρόδος
• Ξενώνας «Μελίτη»: 22440-23900
Σταδίου 171, Αρχάγγελος

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη