Οι παράνομες συνδέσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα στην υδροδότηση της Ρόδου

Οι παράνομες συνδέσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα στην υδροδότηση της Ρόδου

Οι παράνομες συνδέσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα στην υδροδότηση της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 497 ΦΟΡΕΣ

Η ΔΕΥΑΡ και ο δήμος κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί

Ό,τι είναι δυνατόν θα κάνει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ προκειμένου να ομαλοποιηθεί η υδροδότηση σε ορισμένες περιοχές του νησιού που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, δήλωσε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο τελευταίος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, έκανε λόγο για ένα μεγάλο θέμα που μας απασχολεί αυτές τις ημέρες με την έλλειψη, σε πολλές κοινότητες, του νερού, και τις διακοπές που παρατηρούνται σε περιοχές που είναι και ξενοδοχειακές.

Συγκεκριμένα, στα Κολύμπια, τα Κοσκινού, την Κάλαθο, τα Καλαβάρδα, τη Θολό, ακόμα και στη Σάλακο. Και δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι, φέτος, η ανομβρία έπληξε και την περιοχή μας. Δεν είχαμε καθόλου βροχοπτώσεις και η στάθμη του νερού και στις γεωτρήσεις αλλά και γενικά είναι πάρα, πάρα, πολύ χαμηλή».

Όπως είπε τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ δουλεύουν νυ-χθημερόν και διαπιστώθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα που χρονίζει και πρέπει είτε αυτοί που το έχουν προκαλέσει να φροντίσουν να το σταματήσουν ή τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, λοιπόν, έχουν γίνει πάρα πολλές παράνομες συνδέσεις. Δηλαδή, κλείνουν κάποιες βάνες και διοχετεύεται το νερό της ύδρευσης στο πότισμα των δένδρων, των φυτών, κτλ. Έτσι, χρησιμοποιείται ουσιαστικά το νερό, αυτή την περίοδο που το έχουμε τόσο ανάγκη, σε πότισμα καλλιεργειών και όχι στην ύδρευση!

Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και ο Δήμαρχος ζήτησε άμεσα, σήμερα, να ξεκινήσουν μία καινούργια γεώτρηση στην ευρύτερη περιοχή των Αφάντου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους επόμενους μήνες. Γιατί, όπως είπε, ναι μεν θα βρουν τις παράνομες συνδέσεις και θα τις κλείσουν αλλά δεν παύει να υπάρχει ένα πρόβλημα με την έλλειψη νερού.

Επίσης, άμεσα, θα ξεκινήσει άλλο ένα δίκτυο στην περιοχή της Καλάθου που υπάρχει μια γεώτρηση παλιά η οποία είναι σε αχρησία αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Γαδουρά, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης στην περιοχή της Καλάθου και της Λίνδου.

«Όμως, θεωρώ ότι όποιες ενέργειες γίνουν τώρα, μες το καλοκαίρι, για να καλύψουμε τις ανάγκες, θα πρέπει να τις ακολουθήσουν συστηματικές και μεθοδευμένες ενέργειες πλέον τους αμέσως επόμενους μήνες», είπε, στη συνέχεια, και εξήγησε:

Αυτή τη στιγμή, έχει ανοίξει το μέτρο για να υποβάλουν μελέτες στο νέο ΕΣΠΑ και έχουν ετοιμάσει ήδη τη μελέτη για την ύδρευση των Κολυμπίων. Όπως είπε, προβλέπεται ένα μεγάλο δίκτυο, η κατασκευή δεξαμενής, προβλέπεται ακόμα η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως, προϋπόθεση είναι να έχουμε τις γεωτρήσεις, να έχουν και νερό, αφού δίκτυο ύδρευσης και δεξαμενές χωρίς νερό είναι δώρο άδωρο. Μάλιστα, το ζήτησε και έχουν συνταχθεί έτσι οι μελέτες ώστε να είναι όλο το σχέδιο και τα υδρευτικά έργα συμβατά με τον αγωγό του φράγματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, αφού έρχεται ο αγωγός του φράγματος από το Γαδουρά στη Ρόδο, ξέρουμε ότι το φράγμα έχει 74 εκατομμύρια κυβικά νερό, από αυτά έρχεται 20εκατ. μόνο στη Ρόδο. Οι δοκιμές έγιναν και το νερό μπορεί να διατεθεί.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι έγιναν και οι εξετάσεις και προέκυψαν κάποια θέματα με τη χλωρίωση, ωστόσο οι επιστήμονες τα έλεγξαν και είναι εντάξει. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το νερό που έρχεται τώρα στη Ρόδο υπολογίζουν ότι μετά βίας θα απορροφήσουν οι δεξαμενές γύρω στα 20 εκατ. κυβικά.

Τα υπόλοιπα, λοιπόν, που τα υπάρχουν σε πλεόνασμα στο φράγμα και αφού τα ταχυδιϋλιστήρια δουλεύουν, θα μπορούσαν να προβλέψουν μία σύνδεση στην περιοχή των Κολυμπίων, μία στις Καλυθιές, μία στο Φαληράκι, γιατί αυτόματα με το να καλύψουμε τις τρεις μεγάλες περιοχές με την ύδρευση μέσω του φράγματος του Γαδουρά, συν τη Ρόδο, και οι γεωτρήσεις μπορούν να ανακάμψουν και μπορούμε να καλύψουμε τα θέματα που αντιμετωπίζουμε τώρα στους υπόλοιπους οικισμούς.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, εκείνο που επείγει είναι η αντιμετώπιση των άμεσων θεμάτων που δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά. Για παράδειγμα προχθές που πήγε στον Αρχάγγελο του είπαν ότι είχαν είκοσι βλάβες εκεί! Και είπε στη συνέχεια ο Δήμαρχος: «Όλα αυτά, χρειάζονται βέβαια, και χρόνο και μελέτες αλλά κυρίως και χρήμα. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε από τη μία ημέρα στην άλλη, χωρίς ικανούς πόρους, το σύνολο του δικτύου ύδρευσης. Γι’ αυτό γίνονται τεράστιες προσπάθειες και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Όσο για τον σχεδιασμό επειδή, όπως είπε, γίνεται πολύς θόρυβος για τη ΔΕΥΑΡ, πρώτον έχει δώσει εντολή τα συνεργεία να δουλεύουν σε 24ωρη βάση, στη Νότια Ρόδο ολοκληρώνεται ένα έργο που μεταφέρεται αγωγός και δεξαμενή στο Κιοτάρι που καλύπτει και την τουριστική περιοχή στη Νότια Ρόδο, ενώ λύνεται ένα θέμα στη Λαχανιά και υπολείπεται η μεταφορά του δικτύου από εκεί στην Κατταβιά.

Για τ’ αντισταθμιστικά
Έκανε, επίσης, γνωστό ότι ζήτησε από τη ΔΕΥΑΡ τα αντισταθμιστικά της ΔΕΗ καθώς είχαν κάποια προβλήματα με τη χωροθέτηση του βιολογικού. Είναι έτοιμη η μελέτη για την ύδρευση και τα όμβρια ύδατα και τους ζήτησε μέχρι τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου να βρουν έναν τρόπο να συνδυάσουν στις δύο μελέτες και την εκσκαφή του αποχετευτικού ούτως ώστε να γίνει μία εκσκαφή και να προκηρυχθούν τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από τη ΔΕΗ αφού έχουν το απόλυτο δίκιο οι πολίτες εκεί να λένε ότι υπάρχουν τα χρήματα και πρέπει να προχωρήσει.

Όπως είπε, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν μπορούσε η ΔΕΗ να δεχθεί τα λύματα από τον οικισμό της Κατταβιάς στο βιολογικό του εργοστασίου αφού έπρεπε να κάνει νέες μελέτες και θα υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση. Προκειμένου να περιμένουμε δύο χρόνια, λοιπόν, έδωσε εντολή να ξεκινήσει άμεσα η ανάδειξη εργολάβου για την ύδρευση, τα όμβρια και η ΔΕΥΑΡ να κάνει με δικό της τρόπο το αποχετευτικό ώστε μέχρι να γίνει η κατασκευή αυτού του έργου και η αποκατάσταση, να έχει χωροθετηθεί και ο βιολογικός, και να ολοκληρωθεί αυτό με τα έργα που χρηματοδοτεί η ΔΕΗ στην περιοχή μας.

Διαβάστε ακόμη

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης

Γνωμοδότηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το Τ.Α.Π. στη Ρόδο

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής