Σεισμός, Κτήριο και Άνθρωπος

Σεισμός, Κτήριο  και Άνθρωπος

Σεισμός, Κτήριο και Άνθρωπος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 181 ΦΟΡΕΣ

Ο υπογράφων το άρθρο μετά από πολύ σκέψη και αφού ανάλωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε σεισμόπληκτες πόλεις του Ελλαδικού χώρου επισκευάζοντας σεισμόπληκτες οικοδομές και γνωρίζοντας την επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού, αποφάσισε να καταστήσει γνωστές στο κοινό κάποιες επιστημονικές αλήθειες.

Η απόφαση αυτή εδράζεται όχι σε ιδιοτελή κριτήρια προβολής, αλλά παρά την αναμονή του να τροποποιηθούν κάποιοι κανόνες του αντισεισμικού κανονισμού που αφορούν την χώρα μας πρωτίστως, αυτό δεν έχει συμβεί αν και είχε έγκαιρα γνωστοποιήσει το θέμα στα αρμόδια Ελληνικά Ινστιτούτα.

Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει σε άρθρο εφημερίδας αριθμητική και υπολογιστική ανάλυση του προβλήματος σεισμός ούτε πλήρης περιγραφή του. Όμως τα διδασκόμενα μέχρι σήμερα στα ελληνικά σχολεία αίτια του σεισμού (τεκτονικές πλάκες) και ακολούθως στα ελληνικά Πολυτεχνεία μαθήματα αντισεισμικής άμυνας-Τεχνολογίας σας διαβεβαιώ ότι όχι μόνον δεν προστατεύουν τις κτηριακές δομές από κατάρρευση, αλλά ενθαρρύνουν περαιτέρω την εσφαλμένη αντίληψη ότι σεισμός είναι η μετακίνηση-σύγκρουση τεκτονικών πλακών του εδάφους ή τα ρήγματα του εδάφους μετακινούνται δημιουργώντας σεισμό. Και αυτό το ακούμε ακόμα και σήμερα από ανθρώπους εντεταλμένους να ασχολούνται με αυτό το θέμα.

Επειδή, όμως, συνεχίζεται αυτή η επιστημονική υπόθεση εργασίας να αποτελεί τη βάση του αντισεισμικού κανονισμού της χώρας μου (πράγμα επικίνδυνο για ψηλά κτήρια) και επειδή το θέμα αφορά ανθρώπινες ζωές, αποφάσισα τη δημοσίευση των απόψεών μου σε απλουστευτική ανάγνωση.
Για την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού σαφώς δεν έχει ισχύ η δρανειακή καθ’ ύψος θεώρηση του θέματος.
Το περιβάλλον του πλανήτη Γη πεδίο βαρύτητας δεν έχει σταθερή-στατική ταυτότητα. Το δυναμικό (το εσωτερικό) του πεδίου μπορεί να μεταβληθεί διαχρονικά και μεταβάλλεται συνεχώς τροποποιώντας το DNA του ανθρώπινου όντος.

Η αδρανειακή θεώρηση του θέματος σεισμός οδήγησε σε δαπανηρές κατασκευές στον ελλαδικό χώρο τουλάχιστον κατά 50%-80% σε ό,τι έχει σχέση με σκυρόδεμα και χάλυβα (πιο πολύ beton, πιο πολύ σίδερο).

Οι σεισμοί στη Ρόδο δεν ήταν βέβαια ποτέ πολύ έντονοι, αλλά μην ξεχνάμε τη Θεσσαλονίκη (1979), Κόρινθο (‘81), Καλαμάτα (‘86), Αίγιο (‘96), Αθήνα (‘99) κ.λπ.

Η επιστήμη, όμως, των φυσικών δυνάμεων τελικά είναι πίσω στην Ελλάδα, όπως διδάσκεται ακόμα επιστήμη μεταφοράς πληροφορίας (εικόνα και ήχου)= (φωτός και ήχου) και επιστήμη του βάρους (του λίθου)=σκυρόδεμα+χάλυβας, δηλαδή σύγχρονος τρόπος δόμησης ως εννοιολογική προσέγγιση αιτίου-αιτιατού.

Μου φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει τους επιστημονικούς προγόνους μας (Πυθαγόρα, Ιπποκράτη, Ήρωνα, Αρχιμήδη και Απόλλωνα). Αναρωτιέμαι γιατί δεν διδάσκονται το Άρβηλον και Σάλινον του Αρχιμήδη, οι Μηνίσκοι του Ιπποκράτη και η Γεωμετρία των Κωνικών Τομών του Απόλλωνα (Ατρακτοειδείς τομές του Ελλειπτικού χώρου).
Όλα αυτά δεν είναι θεωρητικά θέματα, έχουν απόλυτη εφαρμογή στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή στην οποία η χώρα δεν παράγει βιομηχανικό προϊόν.

Εν κατακλείδι η Γη δεν στρέφεται περί εαυτόν ανά 24 ώρες, μία μάζα 1 kg βάρους δεν είναι πάντα ενός kg βάρους, ο σεισμός είναι η ταλάντωση του πεδίου βαρύτητας, ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στο φεγγάρι, και η διάσπαση του ατόμου είναι ανέφικτη.

Συνεχίζουμε εδώ να διδάσκουμε θεωρίες του 1800 που είναι λανθασμένες και καθηλώνουμε το διανοητικό επίπεδο των μαθητών, αφού εξετάζονται σε πράγματα που δεν ισχύουν.
Το περιβάλλον, το έδαφός μας, πεδίο δυνάμεων έχει και αναδιπλωτική συνιστώσα εκτός της κατακορύφου και της στροφικής.

Γράφει ο Λ. Λάδης, Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Ταμάριξ η γαλλική (Tamarix gallica), κοινώς αρμυρίκι ή αλμυρίκι

Φίλιππος Ζάχαρης: Η προστασία της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές και οι κίνδυνοι

Αργύρης Αργυριάδης: Η «παράλληλη» εργασία των δημοσίων υπαλλήλων

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου