Θα πραγματοποιηθεί Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα "Τουρισμός, πολιτική και επικοινωνία"

Θα πραγματοποιηθεί Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα "Τουρισμός, πολιτική και επικοινωνία"

Θα πραγματοποιηθεί Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα "Τουρισμός, πολιτική και επικοινωνία"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 185 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρων το θέμα της διεπιστημονικής ημερίδας που θα γίνει στη Ρόδο

Οι Σχολές των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Τουρισμού) διοργανώνουν στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2016 στη Ρόδο και στην Κω την Γ΄ Διεπιστημονική Διημερίδα με θέμα «Τουρισμός, Πολιτική και Επικοινωνία».

Στο πλαίσιο της Διημερίδας, η οποία γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, θα λάβουν μέρος ακαδημαϊκοί, ειδικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι και τοπικοί παράγοντες που θ΄ αναπτύξουν τις θέσεις τους, με σκοπό να «χτιστεί» η γέφυρα της θεωρίας και της πράξης αναφορικά με τον συσχετισμό και την αλληλεξάρτηση των τριών τομέων του Τουρισμού, της Πολιτικής και της Επικοινωνίας.

Στόχος της διοργάνωσης του συνεδρίου είναι να μελετηθεί το διαφορετικό τοπίο, που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και των αναταραχών στις Αραβικές Χώρες, δεδομένου ότι η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Η συμβολή των Μ.Μ.Ε. και του Διαδικτύου και σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντική και για τον λόγο αυτόν έχει ενδιαφέρον ν΄ αναλύσουμε τον ρόλο, που καλούνται να διαδραματίσουν.

Ο τουρισμός είναι ένα πολυσύνθετο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό φαινόμενο, αλλά συγχρόνως και ένας διεπιστημονικός τομέας. Επιπλέον, ο τουρισμός είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία, κύριος μοχλός ανάπτυξης μιας χώρας.

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές εξελίξεις, εξεγέρσεις, αναταραχές στις Αραβικές χώρες (Τυνησία, Αίγυπτος), η αποσταθεροποίηση της περιοχής, οι εξωτερικές παρεμβάσεις, η τραγική εξέλιξη της Αραβικής Άνοιξης, αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, δημιουργούν ένα διαφορετικό τοπίο στον τουρισμό της Ελλάδας. Το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα το προσφυγικό ζήτημα εξελίσσονται ως μείζονος σημασίας προβλήματα, που επηρεάζουν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό και προφανώς και τα νησιά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της Γ’ Διεπιστημονικής Διημερίδας, θα πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνεδρία με τη συμμετοχή δημοσιογράφων των τοπικών μέσων και τοπικών παραγόντων του τουρισμού στο νησί της Πάτμου στις 30 Ιουνίου. Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θ΄ αναπτύξουν τους στόχους του Συνεδρίου και θα συζητήσουν τα ειδικά προβλήματα, που παρουσιάζονται στα μικρά νησιά. Η συζήτηση αυτή θ΄ αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω σχολιασμό στο Συνέδριο του Οκτωβρίου.

Η οργανωτική επιτροπή
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής παραχώρησαν χτες συνέντευξη τύπου, ενημερώνοντας για τους στόχους της ημερίδας, και καλώντας το κοινό να παρακολουθήσει τις εργασίες της, καθώς όπως επισημάνθηκε η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από δυναμικούς ανθρώπους με ανοιχτά μυαλά.

Η αρχή έγινε από την πρόεδρο της επιτροπής καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τέσσα Δουλκέρη η οποία αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της προσπάθειας το 2014 με την πρώτη επιστημονική ημερίδα που εστιάστηκε στη σχέση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στην ημερίδα της επόμενης χρονιάς που ανέδειξε το συσχετισμό ανάμεσα στην παιδεία και τον τουρισμό. Φέτος αντικείμενο της διοργάνωσης θα είναι η διασύνδεση της πολιτικής με τον τουρισμό και την επικοινωνία.

«Η έμφαση που έπρεπε να δώσουμε φέτος ήταν πολιτική. Η πολιτική είναι παντού. Θέμα πολιτικής είναι και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τα ζητήματα που ανακύπτουν από το θέμα της πολιτικής ανάλυσης είναι αυτά που θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε. Έχουμε καλέσει και βουλευτές που είναι δημοσιογράφοι για να τονίσουμε το θέμα της σύνδεσης πολιτικής και τουρισμού.

Τη φετινή διοργάνωση υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα το γραφείο της Αθήνας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει γνωστή η προσπάθειά μας στο ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές θα μπορέσουν να περάσουν θέσεις. Το ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί στη Ρόδο. Η απάντηση είναι γιατί η Ρόδος τα συνδυάζει όλα.

Τον πολιτισμό, την εκπαίδευση ( έχει τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων) ενώ δίνει και την πολιτική κατεύθυνση. Έχουμε όμως και τη στήριξη της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου που από την πρώτη στιγμή πίστεψε στη διοργάνωσή της» δήλωσε η κα Δουλκέρη.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Ευγενία Πετρίδου, κοσμήτορας της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών ΑΠΘ είπε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ σημαντικό να έρχονται από τη βόρειο Ελλάδα στη νότιο Ελλάδα επιστήμονες να ανταλλάσουν απόψεις να κάνουν προτάσεις να ακούνε τις επισημάνσεις της τοπικής κοινωνίας και να παράγουν επιστημονικό έργο.

«Δεν έχουμε να συζητήσουμε μόνο τα οικονομικά ζητήματα του τουρισμού, ούτε τα εκπαιδευτικά ζητήματα της παιδείας και τα πολιτιστικά ζητήματα του πολιτισμού. Έχουμε να τα δούμε όλα μαζί. Θα πρέπει να δούμε πιο διεπιστημονικά τα διάφορα ζητήματα.

Θα μπορούσαμε όμως να έχουμε και δικτύωση ώστε να έχουμε μία πιο επιτυχημένη τουριστική ανάπτυξη. Αυτό αφορά τον πολίτη κάθε νησιού μικρού ή μεγάλου και τον επιχειρηματία τους. Επίσης θα δώσουμε έμφαση και στη δημιουργική οικονομία, για τα μικρά νησιά. Η προσέλκυση των τουριστών για το αντικείμενο αυτό αποτελεί ένα ακόμα ερέθισμα για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά

Ακολούθως η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαριάννα Ψύλλα, πρόεδρος τμήματος επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού στο Πάντειο πανεπιστήμιο δήλωσε ότι από τη σκοπιά της πολιτικής επικοινωνίας και κάτω από τη γωνία του προσφυγικού ζητήματος είναι πολύ στενή η σχέση της ανάπτυξης μίας δημόσιας πολιτικής για τον τουρισμό σε σχέση με το πολιτικό πεδίο.

«Η ανάπτυξη του τουρισμού θα συνδέεται με την πολιτική δράση που χρειάζεται να αναπτυχθεί από το δημόσιο όσο και τη δράση των τοπικών φορέων είτε αυτό αφορά τους ΟΤΑ και τους συλλόγους και τους πολιτες δίνοντας έμφαση στη συμμετοχική αναπτυξιακή πολιτική του τουρισμού που αναδεικνύει την πολιτική παρέμβαση.

Τα θέματα που αφορούν το προσφυγικό και τη μετανάστευση στη σημερινή εποχή δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο καθορισμού σχεδιασμού και επίλυσης δημόσιων πολιτικών αν δε συμμετέχουν από κοινού οι δημόσιοι με τους ιδιωτικούς φορείς.

Το προσφυγικό αποτελεί συνέπεια μίας πολυεπίπεδης διάστασης της πολιτικής που επηρεάζεται από το διεθνές περιβάλλον και την εθνική πολιτική και την περιφερειακή- τοπική διάσταση» είπε η κα Ψύλλα.

Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα οικονομικών επιστημών στο ΑΠΘ Στέλλα Κωστοπούλου υπογράμμισε ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου πρωτοπορεί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, για τον τουρισμό, με τις προοπτικές να είναι πολλές και τις απειλές ακόμα περισσότερες.

«Θα πρέπει να έχουμε μία άμεση διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν εξωτερικών και εσωτερικών και να μπορούμε να αξιοποιήσουμε άμεσα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ο τουρισμός επειδή είναι πολυσύνθετο φαινόμενο και εμπλέκει πολλούς κλάδους εξαρτάται από πολλές καταστάσεις. Θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους απειλές άμεσα, και να αξιοποιεί και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Για παράδειγμα την αναδυόμενη αγορά της Κίνας την οποία δεν έχουμε καν μελετήσει, που έχει απίστευτες δυνατότητες. Αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε μία αναδυόμενη μεσαία τάξη στην Κίνα, που θα αρχίσει να λειτουργεί καταναλωτικά σταδιακά και επίσης ότι συγχρόνως έχουμε μία έκρηξη στην ηλικία 30 με 45.
Στη διερεύνηση της αγορά αυτής είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πανεπιστημίων. Δηλαδή χρειάζεται και η έρευνα που μπορούν να κάνουν οι καθ ύλην αρμοδιοι που είναι τα πανεπιστήμια.

Ο τουρισμός είναι μία υπηρεσία που χρειάζεται τις υποδομές, μετά τις φυσικές ομορφιές. Θα πρέπει σε αυτό όμως να υπάρχει και συμμετοχή των ανθρώπων που μένουν στον τόπο» επεσήμανε η ίδια.

Τέλος ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης στο Πάντειο πανεπιστήμιο Στέφανος Καραγιάννης που εργάστηκε κατά το παρελθόν στη Ρόδο και τη Σύμη δήλωσε ότι ο τουρισμός έχει ανθεκτικότητα, παρά την κρίση κάτι που είναι σημαντικό για το μέλλον. Είναι όπως είπε μία ισχυρή επιθυμία για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν και έτσι αυτό δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανθεκτικότητά του. Μεταξύ άλλων ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε και τα εξής:

- Μέχρι το 2010 εργάζονταν στον τουρισμό 688.000 άτομα με συμμετοχή στο ΑΕΠ σε ποσοστό 18,6%. Ο τουρισμός έχει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις φιλοξενίας γύρω από τις οποίες αναπτύσσεται το εμπόριο οι μεταφορές η κατασκευή και άλλοι κλάδοι. Άρα υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης γι αυτό και ο τουρισμός συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας.

- Υπάρχει και ένας προβληματισμός αναφορικά με τις κλιματολογικές συνθήκες και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Λόγω αυτών θα αλλάξει η τουριστική περίοδος και πιθανόν να υπάρξει το πρόβλημα της εποχικότητας. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει πως μπορούμε να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους.

- Επίσης ένας άλλος προβληματισμός είναι και οι επιπτώσεις του τουρισμού, αλλά και ποιο θα είναι το φόντο για το 2020. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τον τουρισμό, οι Ρώσοι για τον προσκυνηματικό τουρισμό και την αγορά κατοικίας, οι Γερμανοί για ήλιο και θάλασσα και οι Σκανδιναβοί έχουν την επιθυμία για γκολφ.

Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου

Διαβάστε ακόμη

Νότιο Αιγαίο: Ένας κόμβος βιωσιμότητας και καινοτομίας

Σήμερα θα τιμηθεί από τον δήμο ο δημοσιογράφος Γ. Ζαχαριάδης

Την αύξηση των εσόδων του επιδιώκει ο δήμος Ρόδου

Εντοπίστηκαν 44 αλλοδαποί στη Νίσυρο νωρίς το πρωί

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη, "ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;"

Υποθαλάσσιος καθαρισμός του κόλπου του Αγίου Παύλου Λίνδου

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) στη Ρόδο