Ανώνυμη εταιρεία θα συγκροτήσει ο δήμος Ρόδου για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Ανώνυμη εταιρεία θα συγκροτήσει ο δήμος Ρόδου για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Ανώνυμη εταιρεία θα συγκροτήσει ο δήμος Ρόδου για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 195 ΦΟΡΕΣ

Ως θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη της δυνατότητας που δίνεται πλέον στις υποψήφιες πόλεις για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να συστήσουν Ανώνυμη Εταιρία, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, και όπως λέει τώρα θα φανεί ποιοι έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα για τη Ρόδο.

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Χατζηιωάννου, καταρχήν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αυτές τις ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη την οποία περίμεναν εδώ και πολύ καιρό για την υπόθεση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Συγκεκριμένα, αυτή ψηφίστηκε σε ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης Τουρισμού, στο άρθρο 52. Με αυτήν, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους Δήμους να έχουν μία εξαίρεση από το νόμο του Καλλικράτη για να μπορούν να συστήσουν μία Ανώνυμη Εταιρία προκειμένου να “τρέξουν” την υποψηφιότητα.

Σημειώνεται ότι αυτό αφορά τις τρεις πόλεις-φιναλίστ, δηλαδή τη Ρόδο, την Καλαμάτα και την Ελευσίνα. Μόλις γίνει η τελική επιλογή της πόλης εκείνης που θα εκπροσωπήσει το θεσμό και για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη το 2021, η Εταιρία θα λυθεί για τις δύο από τις τρεις πόλεις.

Όπως δήλωσε, ήταν μία επίπονη διαδικασία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ρόδου που προέκυψε μέσα από τη διαβούλευση με τις υπόλοιπες υποψήφιες πόλεις και κατόρθωσαν να πείσουν και τους συναρμόδιους Υπουργούς, Εσωτερικών και Πολιτισμού, γι’ αυτή την αναγκαιότητα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δεκατέσσερις Δήμους.

Επίσης, δεν παρέλειψε να πει ότι ήταν μία δουλειά που έγινε από τη νομική υπηρεσία του Δήμου της Ρόδου και συγκεκριμένα από τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο που είναι νομικός. Έγινε μία απλή τροποποίηση από τη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΣ, ενώ κλήθηκαν να θωρακίσουν την απόφαση επειδή έρχονται πάρα πολλές τροπολογίες στη Βουλή και θα πρέπει να γνωρίζουν και οι βουλευτές ότι δεν προκύπτει δημοσία δαπάνη.

Ο Αντιδήμαρχος, χαρακτήρισε το παραπάνω μία πολύ καλή εξέλιξη δεδομένου ότι αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα. Δηλαδή, πάρα πολλοί από τους θεσμικούς φορείς δεν είχαν εκείνο το πλαίσιο προκειμένου να συνδράμουν οικονομικά το Δήμο της Ρόδου σε αυτή την προσπάθεια. Τώρα, πλέον, έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα και να συνδράμουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια.

«Νομίζω ότι είναι καλή εξέλιξη γιατί θα δούμε πραγματικά ποιοι έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν και ποιοι απλά και μόνο μένουν στα λόγια», είπε με νόημα
Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής του δευτέρου φακέλου καθώς και της θεώρησης κάποιων στοιχείων έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου. Η αίσθηση, όμως, είναι ότι καθυστέρησε πολύ το ίδιο το Κράτος να προωθήσει αυτή τη διαδικασία και δεν έχει φροντίσει να κάνει πραγματικότητα αυτά που ζητά η Επιτροπή αξιολόγησης μια και δίνονται οδηγίες όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στο Κράτος.

Για τον λόγο αυτό, υπάρχει η σκέψη να ζητήσουν παράταση και οι τρεις πόλεις για να πάει η διαδικασία αυτή ένα μήνα μετά. Πάντως, η αξιολόγηση έχει προσδιοριστεί, εάν δεν θα δοθεί κάποια παράταση, για τις 10 με 11 Νοεμβρίου του 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, αυτή την περίοδο, στο Δήμο κάνουν μία δουλειά που χρειάζεται και η οποία είναι τεχνοκρατική. Δηλαδή, ξαναβλέπουν το θέμα των προϋπολογισμών, το θέμα των εταίρων κτλ., και γι’ αυτό χρειαζόταν η συγκεκριμένη διάταξη, διότι θα πρέπει να υπογραφούν και συμβόλαια με όλους αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το 2021 και το οποίο ξεκινάει, ουσιαστικά, από το 2017.

Αυτή, λοιπόν, η δυνατότητα δεν υπήρχε με βάση τον Καλλικράτη και γι’ αυτό ζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας αυτής της Εταιρίας, για να μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια και με ανθρώπους στο εξωτερικό. «Διότι, δεν μπορεί να μην είναι σε επίπεδο δέσμευσης. Οι Ευρωπαίοι θέλουν συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένη δέσμευση οικονομική για όλο αυτό το αντικείμενο. Αλλά, ήταν και σημαντική διότι πλέον ανοίγει τα χέρια όλων αυτών που θέλουν να συμβάλλουν οικονομικά, και θεσμικά», είπε ακόμη.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκπεφρασμένη πρόθεση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου να συνδράμει και η Περιφέρεια, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο, κάτι που υπάρχει τώρα. Δηλαδή, εάν ο Περιφερειάρχης ήθελε να στείλει χρήματα προς το Δήμο για την πολιτιστική, μέχρι τώρα δεν το επέτρεπε το θεσμικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια, όμως, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα σχετικά με την κριτική που δέχεται κατά καιρούς ο Δήμος για τα θέματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζει, όπως με τα σκουπίδια, και η μόνιμη επωδός είναι ότι δεν έχει λύσει αυτό το πρόβλημα και θέλει την πολιτιστική. Δήλωσε, λοιπόν:
«Μα γι’ αυτό τη θέλουμε την πολιτιστική: Η πολιτιστική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.

Είναι ένα εργαλείο διαλόγου, είναι εργαλείο παιδείας, είναι εργαλείο προοπτικής. Είναι μία δυνατότητα που έχει μία πόλη, πραγματικά, να δει λίγο πέρα και έξω από τα σκουπίδια…Εφόσον έχουμε προβλήματα και με τα πεζοδρόμια και με τα κλαδέματα και με τα σκουπίδια, ναι γι’ αυτό θέλουμε την πολιτιστική. Είναι, αν θέλετε, μία πρόταση, είναι μία πρόκληση να κοιτάξει κανείς μπροστά και όχι απλά να επαναπαύεται με τις δόξες του παρελθόντος».

Τέλος, ανέφερε ότι είναι συγκεκριμένοι οι Εταίροι οι οποίοι έχουν καταγραφεί και είναι οι θεσμικοί εταίροι, δηλαδή η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και διάφορες Ομοσπονδίες που εκπροσωπούνται από το ΕΒΕΔ.

«Όλοι αυτοί είναι γνώστες της διαδικασίας, συμμετέχουν, είναι από τους λεγόμενους εταίρους του προγράμματος. Τώρα που πλέον υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, θα φανεί ποιοι έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν και ποιοι όχι», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη