Δωρεά 37 έργων ζωγραφικής από την Αθηνά Γιομπλάκη στον Δήμο Ρόδου

Δωρεά 37 έργων ζωγραφικής από την Αθηνά Γιομπλάκη στον Δήμο Ρόδου

Δωρεά 37 έργων ζωγραφικής από την Αθηνά Γιομπλάκη στον Δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τ. Χατζηϊωάννου

Μία σημαντική δωρεά έργων ζωγραφικής στον Δήμο της Ρόδου, έκανε γνωστή χθες, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από τη ζωγράφο που δωρίζει τα έργα της, κα Αθηνά Γιομπλάκη, και τον σύζυγό της κ. Κατσιδώνη.

Καταρχήν, ο κ. Χατζηιωάννου θέλησε να εκφράσει την ευαρέσκεια του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου και του ιδίου του Δημάρχου προσωπικά για την κίνηση αυτή προς το Δήμο της Ρόδου της κας Γιομπλάκη, η οποία δώρισε 37 σημαντικά έργα ζωγραφικής.

Πρόκειται για έργα τα οποία καταγράφουν την ιπποτική περίοδο της Ρόδου και τα οποία έγιναν με πάρα πολύ μεράκι διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι εύκολο να σου δοθεί η άδεια να εκθέσεις στο Συνέδριο του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου. Σημειώνεται ότι είναι το τάγμα που φέρει την προίκα της κληρονομιάς και της Ρόδου, που ουσιαστικά έχει υπόσταση Κράτους και η έδρα του είναι στη Ρώμη ενώ έχει παραρτήματα σε όλο τον κόσμο.

Είπε, ακόμη, ο κ. Χατζηιωάννου, ότι, με την κα Γιομπλάκη και τον σύζυγό της τον κ. Κατσιδώνη, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν μαζί την έδρα του γαλλικού παραρτήματος. Εκεί η κα Γιομπλάκη χάρισε μία εικόνα στον τέταρτο στην ιεραρχία του τάγματος ενώ εκκρεμεί και μία εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου που θα χαρίσει στον ίδιο το Μεγάλο Μάγιστρο.

Τα έργα αυτά, ο Δήμος θα τα εκθέσει ομαδικά καθώς είναι μοναδικά σε αξία ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι την τιμά ιδιαίτερα που, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η συλλογή αυτή δωρίζεται στο Δήμο της Ρόδου.

«Η κα Γιομπλάκη δεν γεννήθηκε στη Ρόδο αλλά είναι από τις πραγματικές Ροδίτισσες, μία αρχόντισσα», είπε ο Αντιδήμαρχος. Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι άνθρωποι που ζουν αρκετό καιρό στο εξωτερικό, κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την πατρίδα τους και ευχήθηκε σύντομα να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος για να φιλοξενήσει αυτή την εξαιρετική συλλογή και αυτό είναι κάτι που λείπει από τις δομές του Δήμου.

Από την πλευρά της, η κα Γιομπλάκη δήλωσε ότι ήταν ένα από τα όνειρά της που τώρα πια εκπληρώνεται. Η ίδια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που ο πατέρας της ήταν Θεολόγος και λαογράφος και της εμφύσησε την αγάπη για την ιστορία, για την πατρίδα, και ερχόμενη στη Ρόδο αγάπησε πάρα πολύ τον τόπο αφού εκτός από πανέμορφος έχει και μία πολύ μεγάλη ιστορία.

Εκείνο που της έκανε εντύπωση είναι το κομμάτι της περιόδου της πρώτης πολιορκίας που οι ροδίτες, πέντε χιλιάδες άνθρωποι με 400 ιππότες, ήρθαν ενάντια σε εκατό χιλιάδες Τούρκους και τους νίκησαν.

Άρχισε, λοιπόν, να ασχολείται με το κομμάτι αυτό, και έφτιαξε αυτούς τους ιστορικούς πίνακες που είναι από ένα βιβλίο που χάρισε ο Καουσέν στον Μάγιστρο. Είναι γύρω στις 50 γκραβούρες, έχει κάνει τις 33 και θα ήθελε να κάνει και τους υπόλοιπους πίνακες και να τους χαρίσει στη Ρόδο.

Τα έργα θα εκτεθούν από το Δήμο και ευχήθηκε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να δουν και οι ροδίτες πόσο γενναίοι ήταν οι πρόγονοι τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, η σκέψη είναι να εκτεθούν στο παλιό Συσσίτιο, στις δύο αίθουσες που υπάρχουν εκεί, ελπίζοντας να πάει και καλά και η παραχώρηση στον ιδιώτη. Όπως είπε, είναι ένας εξαιρετικός χώρος ο οποίος είναι πολύ κοντά στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ενώ ταιριάζει με το ύφος των έργων ζωγραφικής αυτής της περιόδου.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη