Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 679 ΦΟΡΕΣ

> Πάστα (Σάλτσα ντομάτας)
Διαλέγουμε ώριμες ντομάτες (δέκα κιλά και περισσότερες), τις πλένουμε και τις βάζουμε στον ήλιο. ΄Οταν ωριμάσουν πολύ καλά, λιώνουμε λίγες-λίγες με τα χέρια μας μέσα σε μια πήλινη ή πλαστική λεκάνη.

Τις αφήνουμε στον ήλιο μιά-δυό μέρες και τις περνούμε από τρυπητό ή από τον μύλο των χορταρικών. Βάζουμε τον πολτό σε πάνινη σακκούλα, την κρεμούμε και αφήνουμε να στραγγίσει καλά και να φύγει όλος ό χυμός, Την αδειάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε μπόλικο αλάτι.

"Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε. Πρέπει να είναι πολύ αλμυρή, για να διατηρηθεί πολύν καιρό. "Αφήνουμε τη λεκάνη με την αλατισμένη πάστα στον ήλιο για να ψηθεί μια εβδομάδα περίπου, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μία-δύο φορές την ήμερα. Την αδειάζουμε σε καβανό (πήλινο δοχείο) ή γυάλα. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και κλείνουμε το δοχείο.

Μπορούμε να φτιάξουμε ντοματοπολτό και με διαφορετικό τρόπο. Όταν ωριμάσουν καλά οι ντομάτες, τις περνούμε από τον μύλο των χορταρικών και μοιράζουμε τον πολτό σε μπουκάλια, πού τα γεμίζουμε καλά. Τα κλείνουμε αεροστεγώς. Βάζουμε τα μπουκάλια σε μεγάλη κατσαρόλα ή καζάνι και γεμίζουμε με νερό. Τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα.
Μ' αυτό τον τρόπο έχουμε φρέσκο ντοματοπολτό για όλο το χειμώνα.


> Καϊμάκι
• 4 κιλά αγελαδινό γάλα ζάχαρη
Βράζουμε το γάλα για αρκετή ώρα ανακατεύοντας συνέχεια. Το αφήνουμε στο δοχείο που το βράσαμε μέχρι να κρυώσει εντελώς και μετά μαζεύουμε την κρούστα που θα σχηματιστεί από πάνω με ένα κουτάλι. Αυτό είναι το καϊμάκι που το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το τρώμε σαν γλυκό.


> Λαδολέμονο
Χρόνος ετοιμασίας 5'
• 2 μέρη λάδι
• 1 μέρος χυμό λεμονιού
• λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι
• λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σ'ένα βάζο με καλό κλείσιμο. Κουνήστε το βάζο δυνατά ν'ανακατευθούν καλά τα υλικά. Περιχύστε με λαδολέμονο τις βραστές σαλάτες, τα βραστά λαχανικά, τα ψητά ψάρια και τα θαλασσινά.


> Λαδόξιδο
Χρόνος ετοιμασίας 5'
• 2 μέρη λάδι 1 μέρος ξίδι
• λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι
• λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
• λίγη μουστάρδα σκόνη (προαιρετικά)
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σ'ένα βάζο με καλό κλείσιμο. Κουνήστε το βάζο δυνατά, ν'ανακατευθούν καλά τα υλικά. Περιχύστε με λαδόξιδο τις φρέσκες σαλάτες. Ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο και το είδος της σαλάτας βάλτε ρίγανη ή σκόνη μουστάρδας.

* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.

Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές