Εξετάσεις σπιρομέτρησης θα γίνουν σε Απόλλωνα και Λάερμα

Εξετάσεις σπιρομέτρησης θα γίνουν σε Απόλλωνα και Λάερμα

Εξετάσεις σπιρομέτρησης θα γίνουν σε Απόλλωνα και Λάερμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 275 ΦΟΡΕΣ

Για τη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Εξετάσεις σπιρομέτρησης για τη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας διοργανώνει ο δήμος της Ρόδου σε συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλει για την προσφορά υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό .

Μετά λοιπόν τις εξετάσεις που έγιναν στην πόλη της Ρόδου, προγραμματίστηκε να γίνουν σπιρομετρήσεις σε δύο απομακρυσμένα χωριά του νησιού, τα Απόλλωνα και τα Λάερμα.

Οι εξετάσεις στα Απόλλωνα πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα ενώ οι εξετάσεις στα Λάερμα θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί στο ιατρείο του χωριού και θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι.
Για το θέμα μίλησαν χτες το πλαίσιο συνέντευξης τύπου η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Άννα Ζωάννου και ο γιατρός πνευμονολόγος πρώην δήμαρχος Καμείρου Δημήτρης Κρητικός.

Όπως δήλωσε κ. Κρητικός η εξέταση αφορά την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας που είναι η πάθηση των πνευμόνων και η οποία τείνει να λάβει διαστάσεις μάστιγας. Όπως είπε αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης με τις αιτίες που προκαλούν το θάνατο παγκοσμίως τονίζοντας ότι μέχρι το 2020 θα ανέβει στην τρίτη θέση μετά τα ατυχήματα, την ασθένεια του καρκίνου και τα καρδιαγγειακά.
«Αν λάβουμε υπόψη ότι η κύρια αιτία των περισσότερων ασθενειών είναι το τσιγάρο καταλαβαίνουμε πόση σημασία δείχνουν οι πνευμονολόγοι στο να προλάβουμε αυτή τη νόσο.

Η νόσος αφορά την απόφραξη των βρόγχων από τους οποίους περνά ο αέρας στους πνεύμονες και οξυγονώνονται. Σιγά- σιγά από το τσιγάρο δημιουργείται αυτή η απόφραξη η οποία στο τέλος καταλήγει σε αναπνευστική ανεπάρκεια και οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν να παίρνουν φάρμακα να είναι ανίκανοι για εργασία να παίρνουν συνέχεια οξυγόνο στο σπίτι και αυτό έχει επίπτωση στην οικογένειά τους και στην κοινωνία» δήλωσε και πρόσθεσε «Έχει αποδειχτεί ότι ένα κράτος μπορεί να πτωχεύσει μόνο και μόνο επειδή έχει μεγάλο αριθμό ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Στις ΗΠΑ δαπανώνται κάθε χρόνο 24 δις δολάρια για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Επομένως όλα τα κράτη έχουν στραφεί στην πρόληψη αυτής της ασθένειας με τη διακοπή του καπνίσματος.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Από το 2009 υπάρχει ο νόμος της διακοπής του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, αλλά δυστυχώς εδώ δεν ισχύει».


Όπως είπε ο κ. Κρητικός στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με το δήμο και την πνευμονολογική κοινότητα προγραμματίστηκαν σπιρομετρήσεις σε Απόλλωνα και Λάερμα, λέγοντας τα εξής: «Τα Απόλλωνα επελέγησαν γιατί ήμουν και δήμαρχος στην περιοχή, ενώ σε συνεργασία με το δήμο επελέγησαν και τα Λάερμα ελπίζω να έρθει κόσμος γιατί πολλοί καπνιστές δε γνωρίζουν ότι έχουν αποφρακτική πνευμονοπάθεια» .
Εξηγώντας όλα όσα αφορούν την εξέταση δήλωσε ότι σπιρομέτρηση είναι στην ουσία ένα φύσημα σε ένα μηχάνημα και από εκεί βλέπουμε τιμές που είναι αντιπροσωπευτικές ανάλογα την κάθε περίπτωση.

«Σε αυτούς που έχουν πνευμονοπάθεια σε αρχικά στάδια θα δοθούν οδηγίες, σε αυτούς που έχουν τη νόσο θα δοθεί θεραπεία και θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τους καπνιστές από το να καπνίζουν.
Εγώ όταν ήμουν δήμαρχος το απαγόρευσα στα κτίρια του δήμου, δεν κάπνιζε κανείς, αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστεί ο νόμος στις δημόσιες υπηρεσίες θα είναι ένα μεγάλο κέρδος.
Σεβόμαστε αυτούς που θέλουν να καπνίζουν, μπορούν να το κάνουν έξω, αλλά η προσπάθεια αυτή θα σώσει και εμάς και το κράτος μας.

Είχε γίνει μία μελέτη από την πνευμονολογική εταιρία που απέδειξε ότι το 10% του πληθυσμού των καπνιστών έχει αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το γνωρίζει. Τα ίδια ποσοστά ισχύουν και για τη Ρόδο, τα οποία αυξάνονται και δυστυχώς τα νούμερα για τις γυναίκες τείνουν να ξεπεράσουν αυτά των ανδρών. Οι άνδρες κόβουν το τσιγάρο πολύ πιο εύκολα από τις γυναίκες.

Το τσιγάρο έχει 4.000 ουσίες από τις οποίες οι περισσότερες είναι καρκινογόνες. όταν συσσωρεύονται σε πνεύμονα που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επειδή το τσιγάρο εμποδίζει τους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα προκαλούν είτε καρκίνο είτε απόφραξη» κατέληξε ο κ. Κρητικός.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Άννα Ζωάννου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του δήμου Ροδίων για την ενημέρωση του κοινού και την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας που ξεκίνησε προ καιρού και η οποία συνεχίζεται αυτή τη φορά με επισκέψεις γιατρών σε απομακρυσμένα χωριά του νησιού.

Επελέγησαν τα Απόλλωνα στα οποία η σπιρομέτρηση έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και τα Λάερμα στα οποία η εξέταση της σπιρομέτρησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την κα Ζωάννου τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις που θα γίνουν στους κατοίκους των δύο χωριών θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα. Πάντως όπως τόνισε η αντιδήμαρχος οι απομακρυσμένες περιοχές έχουν ανάγκη την ιατρική μέριμνα την οποία ο δήμος της Ρόδου προσπαθεί να παρέχει συνεχώς σε συνεργασία με γιατρούς.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη